Googlе спря облачна програма за Китай

Технологичният гигант пренасочва проекта към Европа, Близкия изток и Африка

14:37 | 9 юли 2020
Автор: Силвия Грозева

Google се отказа от облачния си проект в Китай. Google, Facebook, Twitter спират да предоставят данни на Хонконг. Доставчиците на облачни услуги полагат усилия да изолират данните. TikTok на ByteDance изтегли приложението от Хонконг.

Google се отказа от плановете си да предостави облачна услуга в Китай и други потенциално чувствителни политически страни поради опасения от геополитическите напрежения и пандемиятата, съобщиха за Bloomberg двама служители, запознати с въпроса.

През май Google се отказа от инициативата Isolated Region /Изолиран регион/, която трябваше да реши проблемите с регулациите в различни страни за прибиране на данните в рамките на държавните граници.

Развитието на облачните технологии и IaaS стана експоненциално в последните години и интересът може да се усили още повече заради пандемията. По данни на Gartner през 2020г. пазарът ще се разрасне до 331,2 млрд долара, дори без да се отчита бизнес тренда от Covid за масова дистанционна работа.

Инициативата

Проектът е втората мащабна инициатива на Google в Китай след опита да се въведе цензурирана търсачка в страната с кодовото име Dragonfly през 2018г., което предизвика буря от критики и Google я спря.

Не е ясно дали Isolated Region е трябвало да бъде еквивалент на G Suite или някоя друга комбинация от облачен хостинг и сторидж.

За The Verge Google обясни, че „са видели поява на изисквания за приемане на облачните технологии от страна на клиенти и регулаторни органи в различни части на света”.

„Предприехме цялостен подход към тези изисквания, включващи управление на данни, оперативни практики, както и към софтуера. Isolated Region е един от пътищата, които проучваме за изпълнение на тези изидквания”, казва Google за изданието.

Технологичният гигант не предоставя и не е предоставял облачни услуги с платформа в Китай и Google Cloud не разглежда възможности за предлагане на Goolge Cloud Platform в Китай, казва още компанията.

Isolated Region е предназначена и за обслужване на страните от ЕС със строги закони за защита на личните данни, казаха източниците на Bloomberg.

Това би позволило на Google да управлява облачен продукт в рамките на една държава и да предостави контрола над потоците и съхраняването на данните на правителството.