Факторите определящи движението на долара

Дивергенция между пазара, монетарната политика на ФЕД и Централните банки

17:07 | 12 април 2016
Автор: Магдалена Иванова
Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg
Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Дивергенцията между политиката на Федералния резерв и другите големи централни банки, би трябвало да диктува движението на американския долар, който според икономистите и фундаменталните анализатори трябва да продължи бичия си тренд. Пазарът, определено не е съгласен и очевидно фискалната политика на централните банкери не работи по план, поради различни причини.

Индексът на щатския долар (US Dollar Index) измерващ стойността на долара спрямо кошница от най-търгуваните основни чуждестранни валути отбелязва понижение от 5% от началото на годината. Долар индексът е претеглен индекс, като най-голяма тежест 57.6% има европейската валута. Американската валута загуби над 5% от стойността си спрямо обединената европейска единица от началото на годината.

 

 

Движението на долара зависи от редица основни фактори:

Европейската централна банка, до колко ще си позволи да разхлабва монетарната си политика ? Централните банкери на последното си заседание понижиха три основни лихви, като понижиха лихвата по депозитите до -0.40% и разшириха програмата за изкупуване на активи до 80 млрд. евро на месец

Японската централна банка е в готовност да се намеси на пазара на собствената си валута. Йената има претеглена стойност от 13.6% от долар индекса, което прави японската валута втората по сила и влияние върху движението на американския долар.

До колко позитивизма на нововъзникващите се пазари ще продължи ? Индексът MSCI Emerging Markets създаден от Morgan Stanley Capital International (MSCI) е предназначен за измерване доходността на капиталовия пазар в световен мащаб на развиващите се пазари е в корекция 5% от началото на годината, като за 2015 г. отбеляза спад с над 20%

Какво предстои на петролните пазари и цените на ценната суровина ? Петрола се сринаха до 12 годишното дъно, отбелязано на 11 февруари, когато барел американски суров петрол (WTI) се търгуваше на цена от 26.05 долара. От тогава, цената на американския сорт търгуван на NYMEX се покачи с 40% Петролът и основните суровини са деноминирани в американски долари, което значи, че движението им оказва значително влияние върху силата на валутата.

Предстоящата среща на Русия и членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 17 април в Доха Катар, където ще се обсъди следващо замразяване на производствените нива, на фона глобалното пренасищане.

Дали няма да се стигне до нова дългова криза през летния сезон ?

Колко пъти Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените нива до края на годината ? Централната банка на САЩ взе решение през декември 2015 г. да повиши основният лихвен процент за пръв път от 10 г. с намерение да затегне фискалната си политика още няколко пъти до края на 2016 г.

Очакваме сезона на отчетите, като за последното тримесечие компаниите оправдаха слабите си резултати със „силния долар“. Очаква се това тримесечие да е най-слабото от 2008 г. и интересно да видим, какво извинение ще намерят компаниите, след като долара отстъпва пред всички основни валути.