Силният долар е следващото голямо главоболие за световната икономика

Инвеститорите бягат от развиващите се пазари с рекордно бързи темпове и се ориентират към зелените пари

07:46 | 19 март 2020
Обновен: 16:08 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Американският долар създава ново главоболие за икономиките, особено на развиващите се пазари, които са уязвими в момента, опитвайки се да се справят с обезценяването на валутите си и намаляване на търсенето, пише в свой анализ Bloomberg.

Инвеститорите бягат от развиващите се пазари с рекордно бързи темпове и се ориентират към зелените пари като в търсене на безопасно убежище, като двете спешни намалявания на лихвите този месец от Федералния резерв не успяха да намалят привлекателността на долара.

Тъй като доларът е по-интегриран в световната икономика от всякога, поскъпването му е допълнителен стрес за бизнеса и правителствата, тъй като трябва да се справят с растящите разходи по дълговете, деноминирани в долари. Казусът, пред които се изправят централните банки е в предприетите ходове за намаляване на лихвите с цел стимулиране на растежа, рискувайки обаче да дестабилизират валутите си.

„Активите на развиващите се пазари ще продължат да се сблъскват с предизвикателства, тъй като инвеститорите се освобождават от относително рисковите активи и предпочитат активите убежища“, коментира Митул Котеча, старши стратег за развиващите се пазари в TD Securities в Сингапур.

Турската централна банка е поредната финансова институция от развиващите се пазари, която предприе спешна стъпка за намаляване на лихвите. Южна Корея, Чили, Виетнам, Шри Ланка и Пакистан вече облекчиха паричната си политика, след като и Федералният резерв действа спешно в неделя. Индонезия и Бразилия се очаква да намалят основните си ставки през следващите дни.

Ново проучване на Банката за международни разплащания показва, че след световната финансова криза неочакваното поскъпване на долара намалява ръста на световната търговия. Причина за това може да бъде затягане на финансовите условия, тъй като кредитирането в долари на развиващите се пазари се забавя, сочат данни от проучването.

Изтичането на капитали от развиващите се пазари вече е на рекордно високи нива, достигайки 30 млрд. долара за 45 дни на фона на разпространението на коронавируса по данни на Института за международни финанси.

Всички големи валути на развиващите се пазари, проследени от Bloomberg, отслабват спрямо долара от 20 януари насам, като руската рубла и мексиканското песо са се обезценили с почти 20%.

Трудности се усещат и на развиващите се пазари в Азия, където започват да се връщат спомените от азиатската финансова криза от преди повече от две десетилетия. Индонезийската рупия е най-зле представящата се валута в Азия през тази година, поевтинявайки с 8.9%. Южнокорейският вон се търгува на най-ниските си нива от 2010 г., докато индийската рупия падна до историческо дъно миналата седмица.

Но не само развиващите се пазари попадат под удара на силния американски долар. Австралийският долар падна до най-слабото си ниво от 2003 г. насам, което ще оскъпи вноса в страната. През тази година и норвежката крона се е обезценила с над 16% спрямо долара, падайки до все по-ниско нива, докато суровият петрол продължава да поевтинява.