Сливането на Deutsche Boerse с LSE е между равни

Карстен Кенгетер, гл. изп. директор на Deutsche Boerse

16:43 | 17 март 2016
Автор: Иван Николов
Карстен Кенгетер, гл. изп. директор на Deutsche Boerse. 16/3/2016. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg
Карстен Кенгетер, гл. изп. директор на Deutsche Boerse. 16/3/2016. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Deutsche Boerse Карстен Кенгетер за сделката за сливане с London Stock Exchange и очакванията на акционерите и регулаторите в интервю за Джонатан Феро, Bloomberg на 16 март 2016.

 

Много хора казаха, че сливането между борсите в Лондон и Франкфурт е между равни. Какво означава това? За хората, които не вярват, че има такива работи, какво ще кажете?

Това наистина е сливане на равни компании, защото и двете компании признаваме и ценим силата си. Мениджмънтът е бордът се събраха, за да развият тази сила и успяха.

 

Проверих колко е печеливша LSE спрямо Deutsche Boerse. Deutsche Boerse печели повече. Как обяснявате на акционерите й, че сливането е в техен интерес, а няма да има размиване на приходите.

Бизнес мрежите между двете компании се допълват взаимно, това първо. Второ, ръстът, който има LSE от последните няколко години е много впечатляващ. Това даде в резултат експанзия, която също е впечатляваща. Траекторията на ръста в глобално диверсифицираните й бизнеси е много привлекателна.

Съчетанието между двете компании ще бъде изключително продуктивно в бъдеще. И двете компании знаем, че трябва да наберем сила, за да станем конкурентноспособни в глобален мащаб.

Защото сме почти наполовина спрямо други оператори в други части на света.

 

Ако сте успели да убедите акционерите, това е добра сделка за тях. Как успяхте да убедите регулаторите, че това е също добра сделка? Какво им казвате? За какво говорите с тях?

Обърнахме се към няколко регулатори. Ще потърсим и други своевременно.

Търсим регулаторно одобрение от най-различни органи в света, които трябва да дадат своя принос за тази успешна транзакция.

Уведен съм, че прибавя стойност към формирането и прозрачността на цените, системната стабилност и много от наистина важните въпроси в света след финансовата криза и финансовата архитектура.

Като цяло сме много добре поставени за водене на подобни конструктивни разговори.

 

Това е явна подкрепа от лондонското Сити за LSE, който е в сърцето на финансовия свят. Чудя се, ако се събудим през лятото, след като Великобритания е гласувала за излизане от ЕС, това ще промени ли сметките за тази сделка? Ще сменили нещо по формата й?

Не. Транзакцията е печеливша и конструктивна. Всичките й цели са постигнати, без оглед на резултата от референдума във Великобритания.

Аз лично се надявам, че резултатът ще бъде за оставане.

Но няма да има значение за транзакцията и нейната цел.

 

Повечето хора очакват в сделката да се включи още една страна. Затова смятат, че не е завършена. Искате ли да включите кеш в нея, ако се появи още един играч?

Наистина, има играч, който обяви, че смята да разгледа възможностите. Не е потвърдил, че ще го направи, но размисля.

В момента сме достатъчно заети с това конкретно предложение, което е одобрена от бордовете транзакция на акции на двете компании.

Това обсъждаме в момента. Ще вървим стъпка по стъпка, ако се появи още някакво предложение.

Убедени сме, че транзакцията, която правим е изключително ценна за клиентите, акционерите, регулаторите, служителите и много от другите притежатели на дялове заради нуждата да спечелим важно предимство в процеса на създаването на европейски капитал и в навечерието на визията за единния капиталов пазар в рамките на глобалните финансови пазари.

Затова сме насочени към конкретната сделка и ще гледаме другите възможности по-късно.

 

Да поговорим за регулаторите тогава. Ако те се съберат и не успят да бъдат убедени от сливането, ще трябва да се разделите с повече активи. Какви активи смятате да освободите? Дали Borsa Italiana е опция?

Групата е стабилна и е такава от доста време. Дружеството, за което говорите е от години с LSE. Работи много добре. Това ми дава голяма увереност в приноса на тази част от групата за цялото сливане.

Що се отнася до някакви регулаторни одобрения, не бих искал да ги оценявам предварително, но имаме достатъчно аргументи, че сделката ще подобри и насърчи конкуренцията в глобален мащаб. Защото най-после Европа ще бъде способна да допринесе с един играч, който е конкурентен в глобален план с някои от останалите. Така че не вярвам, че ще бъде гледан по различен начин от властите.

И все пак това е дълъг и сложен процес и ще чакаме резултатите от властите.

Вижте цялото интервю.