Пътят на Италия според Джентилони

Паоло Джентилони, бивш премиер на Италия

13:23 | 21 май 2019
Обновен: 13:23 | 22 май 2019
Автор: Иван Николов
Паоло Джентилони, бивш премиер на Италия. Брюксел, 23 февруарир 2018. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg
Паоло Джентилони, бивш премиер на Италия. Брюксел, 23 февруарир 2018. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Нови избори са единствения начин Италия да излезе от сегашната стагнация, каза експремиерът на страната Паоло Джентилони.

„Това правителство за съжаление не може да даде никакви гаранции, имаме две различни партии, два различни вида популизъм”, каза бившият премиер на Италия в интервю за Bloomberg.

Борбата между Лигата и Пет звезди, включително заплахата от Салвини преди седмица да оспори бюджетните ограничения в ЕС изплаши финансовите пазари и разшири спреда между доходността на италианските и германските облигации.

„Тази постоянна борба дава погрешни сигнали на финансовите пазари”, каза Джентилони. Салвини „каза нещо за италианския дълг и след няколко часа доходността ни скочи. Затова единственото решение според мен е да се смени правителството и единствения начин за това са нови избори”.

64-годишният Джентилони бе министър-председател на Италия в продължение на 6 месеца в предишното правителство, преди коалицията Лига-Пет звезди да поеме управлението през юни 2018. Сега е втори в опозиционната Демократическа партия, водена от новоизбрания Никола Зингарети.

Чуйте интервюто на Джентилони за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.