Каспаров и машините

Гари Каспаров, световен шампион по шах

18:04 | 16 май 2019
Автор: Иван Николов
Гари Каспаров, съветник в Avast по време на интервю за Bloomberg. 16 май 2019. Снимка: Bloomberg TV
Гари Каспаров, съветник в Avast по време на интервю за Bloomberg. 16 май 2019. Снимка: Bloomberg TV

Интервю на световния шампион по шахмат Гари Каспаров, за защитата на данните, сътрудничеството между човека и машините, изкуствения интелект, Huawei. Интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg.

"Първи научих, че битката с машините е обречена. Разбрах преди 20г, че бъдещето за нас ще е работата заедно с машините. И не вярвам, че трябва да се плашим от това бъдеще. Да, очевидно има последици от нови технологии, които ще внасят смущения. Това създава проблеми, закрива някои работни места, но създава нови възможности и нови индустрии".

Тревожите ли се от начина, по който Китай използва изкуствения интелект?

Г.К. О, Китай ли? Говорим за лоши хора. И недемократични, тоталитарни държави. Те са добре известни с това, че използват технологиите, за да подчинят гражданите си. И да събират данни. Да шпионират народа си и искат да го правят и в чужбина. Така че доколкото знам Китай е доста умел в използването на технологиите на свободния свят, за да подкопава самите му основи.

Когато генерираме данни, собствени данни, трябва да разбираме, че някой ще ги събира. Но вярвам, че има огромна разлика в начина на събиране на данни от Google и как КГБ събира данни.

Защото сме наясно, че като си купим Alexa или свалим приложение с лицево разпознаване на айфона си, ние споделяме данни. И отново – това е за наше удобство, но и рискът е за наша сметка. Когато имаме работа с китайски или руски технологии или някакви хакерски инструменти, за които не знаем, тогава е друго.

И мисля, че трябва да сме изключително предпазливи когато се опитваме да сравняваме това, което става в свободния свят, където все пак има регулации като GDPR и други, които поставят под въпрос корпорациите. И напълно безконтролните шпионски действия на китайците, руснаците или други зли държави и полу-държавни организации.

Колкото повече данни генерираме, толкова сме по-уязвими. Когато нещо е безплатно, трябва да имаме предвид, че ние плащаме с новия вид валута – нашите данни, нашето лично пространство.Франсин

Какъв ще е резултатът от шахматната партия между президентите Тръмп и Си. Кой ще спечели и защо?

Г.К.  Вижте, винаги съм мразил подобни въпроси, защото се приема, че диктаторите играят по правилата. А шахматът е игра на правилата. Аз правя ход, вие правите ход. И двамата спазваме едни и същи правила и можем да си нарушим. И печелим играта като спазваме тези правила. Диктаторите са известни с това, че пренебрегват правилата когато решат, че им е удобно и в тяхна полза.

Така че всякаква аналогия между шаха и недемократичната политика е заблуждаваща. И винаги мисля, че трябва да си защитавам моята игра.

 

Бележка:  В момента Гари Каспаров е анализатор при Avast.