Защо решението на BoJ за отрицателна депозитна лихва може да не проработи

Коментар на главния икономист на ANZ Уорън Хоугън

12:42 | 1 февруари 2016
Обновен: 12:44 | 1 февруари 2016
Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният икономист на ANZ Уорън Хоугън коментира пред Bloomberg решението на Японската централна банка да въведе отрицателна лихва по някои от резервите на банките в страната в размер на -0,1%. Икономистът счита, че мярката няма да е от особена полза за японската икономика. Ето какво каза той по темата:

Съмнявам се, че тази мярка ще проработи. Гуверньорът на Японската централна банка се опитва да преследва  прекалено висока инфлация в размер на 2%. В Япония няма и сериозен естествен икономически растеж. Мисля, че целите на политиците са погрешни. Японската икономика се представя добре, но няма да отбележи растеж, защото населението на страната се свива а ръстът в производителността просто няма как да е достатъчно силен. Притеснително е колко много се опитват да разхлабят паричната политика. Макар че пазарите на акции реагираха позитивно в петък, ще е много интересно да проследим какво ще се случи и през тази седмица.

Отрицателните лихви изглежда работят, когато валутата на дадена страна е надценена или както в случая с Швейцария – изключително надценена. Йената обаче вероятно е донякъде подценена, а в реално измерение дори повече. Не е ясно дали да се опиташ да понижиш стойността на вече евтина валута с негативни лихви ще проработи. Без съмнение в системата ще бъде влята допълнителна ликвидност. Част от нея ще напусне Япония и ще се насочи към пазари на висококачествени пазари на облигации като Австралия, Нова Зеландия или САЩ, където може да бъде получена известна доходност. Дали обаче това ще помогне на икономиката? Съмнявам се, защото тя е изправена пред структурни проблеми.

Част от допълнителната ликвидност ще остане в Япония и ще доведе до ръст на цените на активите, като да се надяваме ще понижи цената на капитала и така ще подкрепи някои нови инвестиции. Има обаче сериозен риск голяма част от тази допълнителна ликвидност да напусне страната, след като банките ще получават негативна доходност за част от резервите си. Не е ясно, че това е правилният ход за Япония. Преосмислянето на целите може би е нещо също толкова важно.