Варуфакис: Работихме по план за въвеждане на паралелна валута

Берлин спря инвестиции от Китай в Гърция, каза бившият гръцки финансов министър

12:07 | 31 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Не е имало споразумение с Китай по отношение на инвестициите в Гърция миналото лято, но това не се случило поради препятствия от Берлин. Това каза Янис Варуфакис, коментирайки бурните времена, когато беше гръцки финансов министър.

Говорейки за миналогодишното напрежение между международните кредитори и правителството на СИРИЗА, икономистът каза, че противно на общоприетото схващане, той винаги е била против сделка с Русия с цел осигуряване на "резервно финансиране". Въпреки това Варуфакис посочи, че е имало споразумение с Китай по отношение на инвестиции в Гърция, включително в гръцки облигации.

"Това споразумение бе отменено все пак с едно телефонно обаждане от Берлин", каза той пред гръцката Skai TV, цитиран от Ekathimerini.

Янис Варуфакис отново потвърди слуховете, че е бил директно инструктиран от премиера Алексис Ципрас да съберe малък екип от хора, c които да изготви план за въвеждане на паралелна валута, ако Гърция не успее да постигне споразумение с кредиторите по новия спасителен план.

Така нареченият "План Х" е включвал малък екип от около шест души, които са изследвали различните параметри около потенциален сблъсък, който би довел до ситуцията Гърция да не е в състояние да изпълни задълженията си, обясни той.

Варуфакис каза също, че Ципрас сериозно е обмислял приемането на "План Х", но е бил разколебан от вицепремиера Янис Драгасакис.

"Премиерът обмисляше това много внимателно", каза бившият финансов министър. "В края на краищата той реши да се съобрази с препоръката на Драгасакис, а не с моята".