Давос 2016: IHS за геополитическите рискове

Вицепредседателят на IHS Даниел Йергин

16:36 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: IHS за геополитическите рискове

Вицепредседателят на IHS Даниел Йергин за геополитическата нестабилност през 2016. Интервю от Давос 2016 за Bloomberg.

 

Ако разгледаме, без да коригираме заради инфлацията, цените на петрола и на всички суровини и се върнем назад, то ние сме обратно в 2003 г. Супер-цикълът свърши заедно с този невероятен бум, в който китайската икономика нарасна 2,5 пъти – върнахме се в 2003 г.

 

С оглед на геополитическата нестабилност, коя страна привлича най-силно вниманието ви?

Мисля, че Ирак е в ужасно положение, но има три-четири подобни страни. Определено, там трябва да се сложи Венецуела – това са две от най-важните страни, но натам са се отправили доста страни.

 

А и Русия не се справя много добре? Днес рублата докосна рекордно ниски нива.

Точно така, а Русия изглежда се справяше добре за известно време, но това е пореден срив.

 

Кога пазарите ще се ребалансират? При пазарът на петрол знаем, че има проблем със свръхпредлагането и е трудно да се прецени, но хората биха искали да знаят кога ще се достигне дъното. Дали ще е след 6 или след 12 месеца?

Тъй като производителите не показват никаква склонност да се обединят, както и с оглед на други кризи, които се очертават поради геополитически фактори – според нас, във втората половина на годината, ситуацията ще стане толкова тежка, че ще започнете да виждате ребалансиране на пазара.

Това може да стане и в началото на 2017, но някъде в този период.

 

Това ребалансиране ще се отрази ли в балансите. Да вземем сделката със SunCore, която беше обявена тази седмица в Канада в индустрията с петролните пясъци – много по-евтина от световната цена. Когато говорите за ребалансиране, какво имате предвид под това?

С други думи, това е излизане от този натиск надолу върху цените, които започват да се движат нагоре, а през второто полугодие можем да видим цените доста по-високи, отколкото те са днес. Не $100, както преди, не $70, не и $60, но пазарът ще се върне и ще работи в условия, при които фундаментите като търсене и предлагане ще са в равновесие.

 

Значи ОПЕК трябва да имат среща през лятото...

Мисля, че проблемът с ОПЕК е, че този път, ако това наистина е и геополитически проблем, където Саудитска Арабия и Иран като цяло са в конфликт и арабите казват „Няма да направим място за иранския петрол.“, а Иран казва: „Искаме си обратно пазарния дял.“.

И виждаме съперничество в региона, така че да няма ясна основа за тях да се обединят, всички страни в Персийския залив настояват за това, че всички, дори и руснаците трябва да намалят добива.

 

Коментирайте новата Саудитска Арабия. В книгата ви „Наградата“ разказвате за величието на откриването на петрол в целия Близък изток. Но сега няма никакво величие. Има 29-30 годишен заместник на престолонаследника, но режимът е нов и има нова реалност в Саудитска Арабия. Какво означава това?

Те имат начертана карта.

Все още се стремят да диверсифицират икономиката си от петрола и нещата са много трудни в тази икономика. Нещата са доста преломни, но те все пак отразяват факта, че 70% от населението са на възраст до 30 г.

Страната преминава през смяна на поколенията и тя проявява много активност, включително войната в Йемен.

 

Но какво ни казва IPO-то на Saudi Aramco за кралството? Това признак на паника ли е или те просто мислят за бъдещето?

Мисля, че това е разговор за бъдещето. А що се отнася до разговорите за IPO – ще отнеме време то да се реализира.

Четете още интервюта от Давос 2016.

Добре, значи то не е подтикнато от цените на петрола?...

Да, мисля, че то е подтикнато от усещането за реформи, с оглед на това какво са постигнали други страни. Но мисля и, че това е по-скоро сигнал, а не толкова конкретно планирано събитие.