Противоречивите сигнали на Китайската централна банка

Референтната стойност на юана спрямо долара остава трудна за прогнозиране

16:37 | 13 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Противоречивите сигнали на Китайската централна банка

В резултат на китайската криза капиталовите пазари в целия свят попадат под натиск. Но колебанията през последните няколко седмици и на валутните пазари бяха изключително силни. Китайската валута, юанът, е под силен натиск. Народната банка на Китай - китайската централна банка, в момента опитва всичко, за да стабилизира обменните курсове.

Наскоро тя отново понижи референтната стойност, която за юана на борсите в Китай не може да надвишава максимума от два процента в двете посоки, и така обезцени собствената си валута. В същото време китайски държавни банки купуват чрез така наречените офшорни сделки в Хонконг юани в голям размер, а това поддържа курса на валутата. Миналата година тя загуби 4,7% спрямо долара заради отслабването на икономиката, което е най-силният засега спад, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Но валутните дилъри и анализаторите са объркани от играта на централната банка, тъй като е трудно да се предскаже колко висока ще бъде т. нар. референтна стойност към долара. Референтната стойност позволява колебание на юана с максимум два процента нагоре и надолу. Първо Китайската централна банка увери, че референтната стойност на следващия ден ще се ръководи от съответното изменение от предишния ден. Но не това се случва на практика.

Bank of Canada наскоро критикува, че референтната стойност на пазара не съвпада с това, което китайската централна банка обяви по-рано. Политиката за китайския юан води до отчаяние опитни валутни експерти. Това подхранва спекулациите, че китайското правителство използва референтната стойност, за да повлияе политически на стойността на юана и да отслаби значението на пазарите. Така обменният курс на юана не се определя единствено от търсенето и предлагането, коментира още Bloomberg.

„Китайската централна банка може да определя референтната стойност, както си иска. Това не е прозрачно", казва и Джоу Хao, икономист в Commerzbank в Сингапур. Този подход дава възможност на централната банка да контролира валутата независимо от движенията на пазара. Хao наскоро е очаквал референтна стойност, близка до фиксираната стойност от предния ден, но действително валутата се е търгувала с по-висок с 0,5% курс.

„Убеден съм, че играта на централната банка ще продължи и през следващите дни. Те ще определят субективно на този етап как да се оценява юанът", казва и Рой Teo, валутен експерт в холандската банка ABN Amro. Несигурността относно политиката на валутните курсове на централната банка предизвика през последните седмици голяма турбуленция на световните пазари. Фондовите пазари по света загубиха 2,5 млрд. долара, а цените на суровините се сринаха.