САЩ и Китай плетат новите правила за AI, но балансът е крехък, а опасностите - кошмарни

Жестока конкуренция и страхове държаха делегациите от Китай и от САЩ на седемчасово заседание в хотел в Женева

20:00 | 26 май 2024
Автор: Мишел Джамриско, Аугуста Сараива
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В продължение на седем часа в хотел в Женева по-рано този месец високопоставени представители на САЩ и Китай разговаряха за колективно управление на най-големите си страхове, свързани с изкуствения интелект, като същевременно поддържаха ожесточена конкуренция за доминиране на технологията, която обещава да промени световната икономика.

Срещата им бе първата правителствена дискусия по въпросите на изкуствения интелект между САЩ и Китай, като около девет служители от всяка страна подчертаха общото желание да се предотвратят кошмарни сценарии като ядрена война, предизвикана от компютър. Едно иронично отклонение от сценария: Кафемашината в залата се счупи, докато те обсъждаха далеч по-напреднали технологии.

Макар че по време на разговорите в Женева не бяха постигнати конкретни споразумения, те бяха сърдечни и създадоха предпоставки за продължаване на работата по въпросите на безопасността и рисковете, свързани с изкуствения интелект, твърдят двама служители от администрацията на Байдън, които говориха при условие на анонимност, за да обсъдят дипломатически въпроси. Засега не е планирана последваща среща, казаха те.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин заяви след срещата, че Китай „желае да засили обмена и сътрудничеството със Съединените щати в областта на изкуствения интелект, да проучи използването на изкуствения интелект за даване на възможност за устойчиво развитие и да комуникира по следващия въпрос в отговор на рисковете“.

Дори и двете страни да се стремят да си сътрудничат в областта на изкуствения интелект, технологията се очертава и като нова арена на съперничество за двете най-големи икономики в света - които вече са в противоречие по отношение на Тайван, войните в Украйна и Газа и водените от САЩ ограничения за износ на полупроводникови технологии.

Разговорите за изкуствения интелект се провеждат и в ООН и в така наречените „track two“ групи на участници от частния сектор от САЩ и Китай, като цялата тази дейност се одобрява от най-високо ниво. Двустранният диалог беше едно от подчертаните постижения на САЩ от последната лична среща между президента Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин в Калифорния през ноември.

Сега Вашингтон и Пекин се надпреварват да пишат правилата за управление на изкуствения интелект, като всяка от страните представя другата като дестабилизираща сила, която се опитва да ухажва Глобалния юг. През март САЩ събраха подкрепа за резолюция на ООН, насочена към насърчаване на „безопасни, сигурни и надеждни“ системи за изкуствен интелект в световен мащаб, като усилията продължиха няколко месеца и бяха подкрепени от над 110 държави, включително Китай. Сега Пекин изготвя свое собствено предложение, което има за цел да намали различията между богатите и развиващите се страни.


САЩ, богатите държави ще се възползват най-много от изкуствения интелект. Индексът подрежда икономиките според потенциала им да реализират ползите от изкуствения интелект

Въпреки че усилията на САЩ и Китай в ООН нямат задължителен характер и няма да допринесат за цялостно регулиране, те представляват по-широки усилия за водене на глобален разговор за ИИ. Байдън първоначално подчерта необходимостта от обсъждане на ИИ в ООН и на други многостранни форуми, когато говори пред Общото събрание в Ню Йорк през септември, а китайският външен министър Ван И обяви усилията на страната си през март.

В Женева представителите на администрацията на Байдън изразиха загриженост, че Китай злоупотребява с ИИ, включително по начини, които рискуват да посегнат на правата на човека, докато китайската делегация изтъкна притесненията си относно контрола върху износа и изходящите инвестиции. Разговорите се проведоха в същия ден, в който САЩ обявиха нова поредица от мита върху редица китайски вносни стоки, включително четирикратно увеличение на ставката на митата за електрически превозни средства.

„Фактът, че Пекин все още участваше в разговорите, когато САЩ подробно бяха съобщили за повишаването на тарифите, според мен подчертава, че Китай има свои собствени опасения относно потенциалните приложения на изкуствения интелект“, каза Дженифър Уелч, главен анализатор по геоикономика в Bloomberg Economics.

Делегацията на САЩ направи обширна презентация на измерванията на оценките, прозрачността и мониторинга, ръководена от Елизабет Кели, директор на Института за безопасност на изкуствения интелект на САЩ, съобщиха от администрацията на Байдън. Една от целите от американска страна беше да се разбере по-добре как китайските официални лица планират регулациите в областта на изкуствения интелект и оценяват потенциалните рискове с голямо въздействие, както и ежедневните въпроси като здравеопазването.

От другата страна на масата беше Ян Тао, генерален директор по въпросите на Северна Америка и Океания в китайското външно министерство. Присъствието му подчертава различните приоритети на САЩ и Китай за разговорите, според Мат Шийн, сътрудник на Фондацията за международен мир „Карнеги“, който се занимава с глобалните технологични въпроси и Китай.

„Изглежда, че Китай разглежда този диалог като част от управлението на двустранните отношения, докато САЩ го разглеждат като част от управлението на глобалните рискове, свързани с изкуствения интелект“, каза Шийн.

Представители на САЩ подчертаха, че разговорите няма да доведат до по-задълбочено сътрудничество или споделяне на научни изследвания със страна, която се разглежда като противник, особено когато става въпрос за сигурността на данните. Пред лицето на критиците, които се питат защо двете страни изобщо трябва да се ангажират с чувствителни въпроси, администрацията на Байдън настоява да съчетае стратегическото съревнование с интензивна дипломация, включваща неотдавнашни посещения в Китай на длъжностни лица, включително държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на финансите Джанет Йелън.

„Дори ако този диалог не доведе до значителни конкретни стъпки, не бих бързал да го определям като провал“, каза Уелч, който беше директор за Китай в Съвета за национална сигурност от май 2020 г. до април 2023 г. „В епоха на засилваща се стратегическа конкуренция има смисъл двете страни да общуват, за да намалят поне недоразуменията и погрешните схващания.“