Надела от Microsoft иска да спрем да третираме AI като човек

„Не обичам да антропоморфизирам изкуствения интелект“, каза Microsoft Corp. Сатя Надела, визирайки практиката да се използват глаголи и съществителни за описание на ИИ, които обикновено са запазени за хората

09:30 | 22 май 2024
Обновен: 09:48 | 22 май 2024
Автор: Дина Бас,Емили Чан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Седмица след като OpenAI представи личен асистент, който може да се смее, да пее и да говори със смесица от различни гласове, най-близкият партньор на компанията предложи едва доловимо различно виждане за това как хората трябва да работят с инструментите на изкуствения интелект.

„Не обичам да антропоморфизирам изкуствения интелект“, каза Microsoft Corp. Сатя Надела, главен изпълнителен директор, заяви в понеделник пред телевизия Bloomberg, визирайки практиката да се използват глаголи и съществителни за описание на ИИ, които обикновено са запазени за хората. „Вярвам, че това е инструмент.“

Забележките на Надела загатват за продължаващия дебат в технологичната индустрия за това доколко да се хуманизират услугите на ИИ в момент, когато технологията се развива и реагира по начини, които изглеждат по-човекоподобни. Миналата седмица изпълнителен директор на Google заяви пред Bloomberg, че макар да е възможно да се създадат инструменти на ИИ, които „показват емоции“, компанията предпочита да се съсредоточи върху това „да бъдат супер полезни “.

OpenAI е възприела различен подход. Миналата седмица компанията демонстрира нов гласов асистент, който според нея може да разбира емоциите и да изразява собствени чувства. На няколко пъти по време на презентацията гласът с изкуствен интелект се опитваше да флиртува със служителя, който използваше инструмента на сцената. Мнозина в социалните медии оприличиха функцията на антиутопичния филм „Тя“ - сравнение, подхранвано от една конкретна гласова опция, която според потребителите прилича на звездата от филма Скарлет Йохансон.

В изявление, дадено на NPR, Йохансон казва, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се е свързал с нея и я е помолил да обмисли възможността да озвучи функция за аудио чат. Според Йохансон Алтман се е опитал да й внуши идеята, че тя може да „помогне на потребителите да се чувстват комфортно в сеизмичната промяна, свързана с хората и изкуствения интелект“. Тя отказала и заявила, че след това е била принудена да наеме адвокати заради решението на OpenAI да продължи напред с подобен глас. (Оттогава OpenAI е свалила гласа и го е заменила с друг.)

Още преди ChatGPT да въведе ИИ в масовото пространство, технологичните компании често придаваха човешки характер на програмите с ИИ, обикновено с женски имена и характеристики, в очевиден опит да помогнат на хората да се свържат и да се чувстват комфортно с технологията.  Microsoft на Надела също не е имунизирана срещу това поведение. През годините компанията е пускала различни програми за разговори и ИИ, включително Tay и Cortana, кръстени на ИИ асистента на Halo с женски облик. А кой може да забрави измамната личност на Bing AI, Сидни?

Съществува естествена тенденция изкуственият интелект да се описва с човешки термини, тъй като хората се стремят да обяснят математиката, числата и кода зад софтуера по начин, с който потребителите могат да се свържат, като казват неща като AI „се учи“. Това изкушение само ще се засилва, тъй като технологичните компании пускат все по-способни продукти, които могат да водят разговори в реално време.

Но в интервюто Надела заяви, че потребителите трябва да имат предвид, че способностите, които софтуерът с изкуствен интелект показва, не са човешки интелект. „Той има интелигентност, ако искате да му дадете това прозвище, но това не е същата интелигентност, която имам аз“, каза той.

Всъщност Надела стигна дотам, че се оплака от избора на термина „изкуствен интелект“, въведен за първи път през 50-те години на миналия век. „Мисля, че едно от най-неудачните имена е „изкуствен интелект“ - бих искал да го наречем „различен интелект“, каза той. „Защото аз си имам моя интелект. Нямам нужда от изкуствен интелект.“

Надела просто иска софтуерът с изкуствен интелект да му помага, когато той го поиска. „Това, според мен, е идеалната връзка.“