Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Еволюцията на AI: С ново поколение модели, лични асистенти и търсачки

Петър Иванов, бизнес консултант, мотивационен лектор и бестеселинг автор, "Бизнес старт", 16.05.2024 г.

11:50 | 16 май 2024
Обновен: 12:30 | 16 май 2024
Автор: Даниел Николов

Седмицата беше изпълнена с нови представяния на възможностите на AI моделите от големите технологични компании. Бизнесите се надпреварваха като тийнеджъри да показват новите умения, които са вградили в своите предложения в битката да привлекат клиенти. Изкуственият интелект е преминал първоначалния си стадий и сега ще се наблюдава по-целенасочено навлизане в бизнеса и публичния сектор. Това коментира Петър Иванов, бизнес консултант, мотивационен лектор и бестеселинг автор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Надпревата е повсеместена - както между OpenAI, зад които стои Microsoft, и Google; така също Китай - Alibaba изкара нов голям езиков модел; Европа се опитва да отговаря с Anthropics... Говорим за революция в изкуствения интелект и тази седмица видяхме една революция."

Chat GPT 4.o на OpenAI показа подобрени качества за водене на разговор на 50 езика при подобрена скорост на отговора. Новият модел може да възприема видео или информация от споделен екран при десктоп версията. Комуникацията през говор, текст или видео е много по-непосредствена е и реакцията е много по-бърза, коментира Иванов.

Проектът Astra на Аlphabet за дигитален асистент ще навлиза все по-масово, като се наблюдава качествено ново ниво на услугата. Системата е тренирана на много повече данни и дава много по-интелигентни отговори и може да свърши много повече нива, каза Иванов. Google вкарва изкуствения интелект в търсачката си, което би трябвало значително да подобри услугата.

"Надпреварата между новия асистент на Google и Chat GPT 4.o ще бъде в полза на потребителите. Надявам се да го направят по-енергийно ефективен начин - да си сътрудничат в развойната дейност, а да се конкурират на пазара."

Компаниите инвестират милиарди долари в новите разработки, но ако работят заедно в развитието на центрове за данни, нови алгоритми могат да съкратят значително разходите си, смята Иванов.

Китай бързо наваксва изоставането си в сектора на изкуствения интелект и моделът на Alibaba има огромни възможности за скалиране. Китай също така не е толкова ограничен от етичните рамки в развитието на AI, възприети от Европа и донякъде САЩ, каза Иванов. Близкият изток с огромните си инвестиции и модела Falcon на OAE се нарежда на трето място в световната AI надпревара и едва след това идва Европа с Anthropics.

Каква може да бъде ролята на AI в образованието и как малките компании трябва да се възползват от него може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.