Присъдата на Сам Банкман-Фрийд е предупреждение за амбициозните криптоизмамници

Оправданието, че става дума за лошо дело в стремежа да се прави добро или че криптомагнатът по някакъв начин е попаднал в събития извън неговия контрол, не получи много разбиране

20:30 | 29 март 2024
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Осъждането на криптовалутния вундеркинд, превърнал се в осъден измамник Сам Банкман-Фрийд, на 25 години затвор заедно с конфискацията на повече от 11 млрд. долара изглежда като справедлив резултат. Макар и не толкова сурова, колкото искането на прокурорите за цели 50 години, тя трябва да служи като ясен възпиращ фактор за амбициозните измамници както в традиционните финанси, така и в техните децентрализирани разклонения. А като се има предвид, че крипто все още е в разгара на така необходимото изчистване, това е от значение.

Да припомним, че 32-годишният Банкман-Фрийд беше осъден за измама, конспирация и няколко други престъпления миналата година, след като зрелищният срив на неговата криптоборса FTX разкри дупка от 8 млрд. долара от липсващи клиентски средства под негово ръководство. Съдебните заседатели не бяха разколебани от защитата на някогашния милиардер, че е станал жертва на пазарния спад, до голяма степен защото доказателствата бяха толкова убедителни, а защитата му - толкова противоречива. Показанията на бившите му заместник-началници бяха също толкова изобличаващи, колкото и собствената му липса на разкаяние и изявления като: "Майната им на регулаторите".

Bankman-Fried 01
Галерия на измамниците. Как присъдата на Банкман-Фрийд за лишаване от свобода изглежда в сравнение с други високопоставени имена

Надеждата на адвокатите на Банкман-Фрийд беше, че някои смекчаващи вината фактори могат да помогнат да се наклони везната в полза на присъда от само 6,5 години затвор (по-скоро като Мартин Шкрели, отколкото като Бърни Мадоф). Един от тях беше сравнително младата му възраст и характерът му, представен като "красив пъзел" - умен, добронамерен изгнаник, който е спъван от проблеми с психичното здраве и чиято истинска цел не е самообогатяването, а филантропията. Друг беше оптимизмът, че процесът на фалит на FTX може да изплати изцяло задълженията на клиентите, подпомогнат от възстановяването на цените на криптовалутите и дела на фирмата в активи като стартъпа за изкуствен интелект Anthropic. 

За щастие, нито един от тези аргументи не постигна особен напредък. Съдията от Окръжния съд на САЩ Люис А. Каплан ясно заяви, че приказките за това, че клиентите на FTX ще бъдат обезщетени, са "подвеждащи" и "спекулативни" и не отменят загубите, които престъпленията на Банкман-Фрийд са нанесли на жертвите му (чиито истории за финансова гибел бяха широко оповестени). Оправданието, че става дума за лошо дело в стремежа да се прави добро или че криптомагнатът по някакъв начин е попаднал в събития извън неговия контрол, не получи много разбиране. Каплан заяви, че Банкман-Фрийд е дал фалшиви показания, извършил е манипулация на свидетели и се е стремял към власт и влияние. И основно, не е проявил разкаяние за тежките си престъпления.

Bankman-Fried 02
Криптовалутата се прочиства. Цената на биткойна отразява надеждата, че ерата на FTX е отстъпила място на ерата на ETF

Сега, за да бъдем точни, присъдата от 25 години не отговаря на това, на което са се надявали прокурорите, сравнявайки Банкман-Фрийд с Бърни Мадоф, който беше осъден на 150 години след провала на неговата Понци схема. И е доста забавно да се отбележи, че някои от по-ястребовите гласове след произнасянето на присъдата дойдоха от представители на криптоиндустрията, които са решени да изтрият спомена за FTX и други лоши актьори от съзнанието на инвеститорите, тъй като индустрията се издига на нови висоти. Трябва да се каже, че Мадоф е изключение, а 25 години са високо ниво в галерията на мошениците с бели якички и все още отговарят на критериите да служат като възпиращо средство, като същевременно се вземат предвид и други фактори като възраст и характер на престъпленията.

И, което е по-важно, това е послание към една индустрия, която все още не е приключила с прочистването, от което толкова много се нуждае. Някогашният съперник на Банкман-Фрийд, шефът на Binance "CZ" Джао, скоро трябва да бъде осъден за пропуски в борбата с прането на пари. Започна граждански процес за измама на изпадналия в немилост магнат До Куон, който беше арестуван в Черна гора миналата година след срива на криптовалутата му преди две години. В четвъртък пък Bloomberg News съобщи, че САЩ и Обединеното кралство проверяват криптотранзакции за над 20 млрд. долара, преминали през базиран в Русия виртуален обмен. 

Неправомерното поведение се случва, когато възприеманите ползи надвишават разходите (и риска от разкриване). Присъдата на Банкман-Фрийд е ясно предупреждение, което амбициозните криптоизмамници трябва да вземат под внимание.