Испанските галеони в Сингапур разказват мощна история за глобализацията

Не се тревожете за фрагментацията на световната икономика. Търговските пътища са имали своите възходи и падения от векове

16:04 | 3 март 2024
Автор: Даниел Мос
Снимка: Museum of Oregon
Снимка: Museum of Oregon

Войните за чипове не биха притеснили августинските монаси от 17-ти век във Филипините. Монасите и техните испански покровители може да са се подсмихнали на модерни икономически концепции като ниършоринг. Усилията да се отстрани Китай или да се ограничи производството и технологичното развитие може да са били посрещнати с истински смях.

Обикновено описвана като в отстъпление, глобализацията е приемала много форми през вековете. Тя не започна, когато Студената война приключи или дори в края на 70-те години, когато Дън Сяопин започна да отваря китайската икономика. Търговските и инвестиционните връзки са в постоянна еволюция. Това е изводът от завладяващ дисплей на брега на река Сингапур. За всеки, който е депресиран от съвременните опити за издигане на бариери между стоки, хора и капитал, посещението на Музея на азиатските цивилизации (ACM) трябва да осигури облекчение.

Изложбата Manila Galleon: From Asia to the Americas проследява търговските връзки, засилени от идването на испанското управление във Филипините и пътуванията на Фердинанд Магелан, Мигел Лопес де Легаспи и Андрес де Урданета. Такива връзки не са започнали със завладяването, но са били засилени. Изложбата не пропагандира империализма. Сингапур, постколониална история на успеха, е твърде проницателен, за да хвали безкритично настъпването на европейската ера. Но също така градът спечели изключително много от корабоплаването; пристанището му е едно от най-натоварените и правителството влага десетки милиарди долари в надграждане. Накратко, търговията е добра. И това е страхотно нещо, което Сингапур може да демонстрира, още повече, ако се разкрият връзките с Китай и Индия и професионалната диаспора на тези гигантски страни.

Освен че има изложби на мебели, религиозни икони, сребърни прибори и порцелан, музеят е домакин на лекции и конференции, посветени на търговията на галеоните. „Глобализацията, както бихме я нарекли днес, продължава от доста време“, каза Дебора Елмс, ръководител на търговската политика във фондация Хинрих, поддръжник на изложбата, на панел миналия месец. „Имаме възходи и падения. Сега изглежда сме в низходящ модел. Ако четете медиите, особено много от историите са депресиращи. Мрачност, деглобализация, краят на обществото, каквото го познаваме... не е толкова мрачно, колкото изглежда.“

Има видео игра, в която децата стрелят с оръдия по пиратите. За тези, които се интересуват от историята на валутите и паричната политика, коментарът за ролята на среброто е полезен. Китайските търговци го искаха и испанците го добиваха в Мексико и Боливия. Испанският долар получава дължимото като резервна валута на епохата. Обменът на стоки и услуги — с Азия като жизненоважна връзка — е устойчив.

Дисплеите също намекват за позицията на Сингапур в променящ се пейзаж. Съобщенията подсилват разказа, представен в изложбата The Tang Shipwreck, постоянна експозиция на ACM. Галериите, посветени на предметите, спасени от потъналия кораб в индонезийски води, са част от по-широко усилие да се позиционира малката република като критична за отдавна установени търговски пътища. Според този аргумент британското управление в Сингапур е само една глава от една разгръщаща се история.

Подобни портрети разкриват фина промяна в начина, по който Сингапур се продава, предаде Натали Пиърсън в Belitung, The Afterlives of a Shipwreck, разказ от 2023 г. за мъчителното пътуване на колекцията Tang от дъното на океана по време на азиатската финансова криза до новия ѝ дом. „Историята на Сингапур – подкрепяният от правителството разказ за основаването на нацията – обикновено проследява своя произход до идеята за Сингапур като „сънливо рибарско селище“, което е претърпяло бърза трансформация“, пише тя. „Напоследък обаче Сингапур хвърли усилията си в разширяване на претенциите, които прави, към миналото, показвайки историята преди независимостта, всъщност предколониална история.“

Акапулко, пристанище на западния бряг на Мексико, е изобразен като ключов търговски център. Мултикултурен град, в който се говорят много езици и се събират бизнесмени от цял свят. Етническите китайски общности в Манила са от решаващо значение за успеха на веригата за доставки. Стоките, предназначени за Южна Америка, са изпращани от пристанището след пристигането на галеоните. Други, предназначени за Испания или други европейски пазари, са транспортирани по суша до Веракрус от другата страна на провлака. Не е голям скок да се слеят Сингапур и Акапулко.

Има много причини да се притесняваме от фрагментацията на световната икономика. Търговията се изкачи до рекорд през 2022 г., но се предвижда да е намаляла миналата година и е изправена пред трудно начало на 2024 г. Митата и мерките за обезсърчаване на американските фирми и тези на техните съюзници да инвестират в китайски технологии изглеждат утвърдени. Преките чуждестранни инвестиции са намалели от 3,3% от брутния вътрешен продукт в началото на 2000-те години до 1,3% през последните пет години, според неотдавнашен доклад на икономисти от Международния валутен фонд.

В това ще има победители и губещи. Доклад на икономистите на Bank of America Corp. идентифицира Виетнам сред победителите. Мексико, партньор и съсед на САЩ, често се изобразява като бенефициент. Но Китай, който увеличи собственото си индустриално присъствие в тези нации, далеч не е извън играта. Нюансът е всичко. Китай доставя ключови компоненти за основния износ на Виетнам. Освен това, докато глобалният растеж на търговията със стоки достигна своя връх, услугите - особено в дигиталната арена - се развиват страхотно.

Сингапур знае това и е умел в хеджирането на залози. На поляната до музея има статуя на Стамфорд Рафълс, служител на East India Co., на когото се приписва основаването на пристанището, тласнало Сингапур към просперитет. Пред ACM има бюстове на много различни мъже, сред които Дън и Хо Ши Мин.

Всички биха оценили, че търговията може да бъде объркана и да се противопоставя на лесните стереотипи. Важното е, че продължава да се развива. Колкото и примамливи да са слоганите, те не винаги са полезни. Глобализацията не се роди, когато Starbucks отвори магазини извън САЩ и не приключи със срива на ипотечните кредити или Доналд Тръмп.

Манилските галеони ни казват да не се обезсърчаваме. Занаятчиите, които украсяваха буркани с августински емблеми, биха одобрили идеята, заедно с китайците, които рисуваха купи в чест на коронацията на испански монарх. Това е истинска обществена услуга.

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.