Дефицит на петролни танкери заради атаките в Червено море, които отклоняват търговията

Само два нови супертанкера трябва да се присъединят към флота през 2024 г. - най-малкият брой попълнения от почти четири десетилетия насам

11:00 | 25 февруари 2024
Автор: Шарън Чо, Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългогодишните предупреждения от страна на петролната танкерна индустрия, че се строят твърде малко кораби, се връщат на пазара, след като атаките на хутите срещу търговското корабоплаване предизвикаха широкообхватни отклонения в световната търговия с петрол.

Само два нови супертанкера трябва да се присъединят към флота през 2024 г. - най-малкият брой попълнения от почти четири десетилетия насам и с около 90 % под средната годишна стойност през това хилядолетие. Но след като собствениците все повече започнаха да избягват южната част на Червено море, липсата на нов капацитет започва да се отразява: тарифите отбелязват скокове, а продължителността на рейсовете се увеличава.

Миналата година тарифите бяха контролирани, тъй като ОПЕК и нейните съюзници не позволиха на пазара да се появи петрол. В същото време по-широкият енергиен преход означава отказ от изкопаемите горива, което влошава перспективите на сектора в дългосрочен план. Но засиленото избягване на южната част на Червено море увеличава продължителността на сделките, които вече се бяха удължили поради войната на Русия в Украйна.

"Въздействието на отклоненията може да се види всеки ден в корабоплаването като цяло и бих казал конкретно в корабоплаването със суров петрол и продуктови танкери", заяви Александър Саверис, главен изпълнителен директор на Euronav NV, един от най-големите чисти собственици, по време на разговор за приходите по-рано този месец. В съчетание с малкото нови доставки и застаряващия флот, перспективите за танкерите са "много положителни".

market for
Наличността на танкери се свива. Броят на новите танкери, които се доставят, се е свил значително

Докато другите търговски кораби - особено контейнеровозите - започнаха да избягват Червено море скоро след началото на атаките през ноември, танкерите за петрол и гориво се отдръпнаха по-бавно. 

Всичко това се промени миналия месец, след като силите на САЩ и Обединеното кралство бомбардираха Йемен в опит да потушат инцидентите. Военните интервенции обаче не спряха хутите, а вместо това накараха много от най-големите собственици на танкери в света да стоят настрана.

"Ситуацията на пазара на танкери е напрегната, особено за танкерите за суров петрол", каза Енрико Паля, мениджър проучвания в Banchero Costa, фирма за корабни услуги. В бъдеще тя "ще бъде още по-напрегната". 

Недостигът на танкери се появява в момент, когато ефективността на световния флот намалява. В допълнение към това, че много кораби плават около Южна Африка, вместо през Червено море и Суецкия канал, разрастващият се тъмен флот означава, че много кораби са достъпни само за определени клиенти. 

Корабоплаването е известно с това, че се характеризира с подем и спад. През 2020 г., когато търговците на петрол складираха петрол в морето на всеки плавателен съд, който можеха да намерят, средните приходи скочиха до около 100 000 долара на ден, преди последвалото намаляване на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците да доведе до многогодишен спад.

Сега обаче се наблюдават няколко благоприятни фактора. 

Доставките на петрол като цяло са станали по-дългосрочни след пренареждането на световните петролни потоци след нахлуването на Русия в Украйна. Доставките за Европа, които преди се осъществяваха за няколко дни през Балтийско море, сега отнемат седмици, за да стигнат до други части на света. Смущенията в Червено море увеличават още повече времето за плаване. 

Оскъдни поръчки
Според Фотиос Кацулас, водещ анализатор за танкерното корабоплаване в S&P Global Commodity Insights, заетостта на корабите - показател за това колко използван е танкерният флот във всеки един момент - се е повишила с до 5%, откакто корабите започнаха да избягват водния път.

"Ситуацията в Червено море променя основните фактори на пазара и действа в полза на корабните оператори", каза той. "Сега настроенията са много по-добри."

Исторически ниският обем на поръчките допринася за оживлението. След двата супертанкера, които ще се присъединят към флота тази година, през 2025 г. те ще бъдат само пет, според данни на Banchero Costa. За сравнение, през 2022 г. са били доставени 42 кораба.

Въпреки че напоследък се наблюдава ръст на поръчките, са необходими години, за да бъдат получени, като в момента корабостроителниците са пълни с контейнеровози, поръчани по време на пандемията, както и със заявки за кораби за втечнен природен газ.

Все пак има някои причини за предпазливост. ОПЕК+ продължава да ограничава добива, за да подкрепи цените на петрола, като по този начин създава затруднения за обема на петрола в морето, който е под нивото отпреди една година. А високите транспортни тарифи могат естествено да се коригират, като направят твърде скъпо плаването на барели на по-дълги разстояния, което в крайна сметка ще ограничи търсенето на танкери. 

Собствениците също са опортюнисти и понякога се опитват да променят поръчките за строителство на нови кораби, които са по-изгодни.

Но анализаторите на капиталовите пазари са предимно оптимистично настроени към собствениците на танкери. 

Frontline Plc, най-големият в света регистриран собственик на танкери, има 12 оферти за покупка от 16 компании, които го покриват. International Seaways Inc., друг от топ 10, има 11 препоръчни покупки от 11 инвестиционни експерти.  

"Като се има предвид ограниченият брой поръчки, бързо застаряващият флот, количеството тонаж, който вече е престарял, и въздействието на екологичните разпоредби в сектора, добрият пазар за собствениците на танкери ще се запази в обозримо бъдеще", казва Паля от Banchero Costa.