От реванша Тръмп-Байдън единственият сигурен губещ е Китай

Китайците предпочитат да спечели Тръмп - не защото ще удари по-малко китайския бизнес, а защото хаосът, който би създал в САЩ ще е предимство за Китай

19:01 | 12 февруари 2024
Автор: Макензи Хокинс, Дженифър Уелч, Марио Паркър, Елеонора Мавроейди
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговската война на Доналд Тръмп с Китай разкъса икономическите връзки между двете световни суперсили. Плановете му за втория мандат рискуват да ги прекъснат напълно.

Бившият президент предлага 60-процентно мито върху целия китайски внос. Това би свило търговския поток от 575 млрд. долара практически до нула, показва анализ на Bloomberg Economics. И това не е единствената ескалация, която Тръмп е замислил, ако превърне малката си преднина в социологическите проучвания пред сегашния президент Джо Байдън в победа през ноември.

Това е лоша новина за китайската икономика и за срива на фондовия ѝ пазар, който се е понижил с над 40 % спрямо най-високата си стойност през 2021 г. По-лошото е, че реториката на Тръмп може да увеличи натиска върху Байдън да предприеме по-строги мерки в навечерието на изборния ден.

Trump-Biden 01
Тарифата на Тръмп от 60% ще сведе китайския внос близо до нулата. Внос от Китай като дял от общия внос в САЩ, исторически данни и моделни оценки

Президентът е наясно, че на изборите Китай е в полезрението на избирателите, а твърдото отношение към Китай е доказано печеливш глас. Възможно е Байдън да не лансира нещо толкова драстично като митата на Тръмп, а администрацията му е заявила, че не желае разделяне на митата. Но той има на разположение редица нови ограничения по отношение на всичко - от потоците от данни до електрическите превозни средства - и не е нужно да чака американците да отидат до урните, за да ги въведе.

Откъдето и да го погледнем, три месеца след като срещата на върха на Байдън с китайския му колега Си Дзинпин в Сан Франциско понижи температурата, изборите в САЩ означават, че температурата отново се повишава. За инвеститорите последните предложения на Тръмп могат да предизвикат спомени за първия му мандат - когато съобщенията за търговската политика, публикувани в Туитър по всяко време, можеха да разтърсят пазарите по целия свят.

В Пекин официалните лица казват, че нямат ясни предпочитания за това кой ще поеме властта. Макар че Тръмп е непредсказуем и често агресивен, той също така обича да сключва сделки и може да подкопае усилията на Байдън да работи със съюзниците на САЩ, твърдят китайски служители, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като говорят по чувствителни теми.

"И двамата са голяма заплаха", казва Сун Байчуан, професор в Университета по международен бизнес и икономика в Пекин и съветник на китайското министерство на търговията.

Подходът на Тръмп "Америка на първо място" би могъл да създаде възможности за "пробив на антикитайския икономически кръг", каза Сун, цитирайки способността на Байдън да изключи Китай от веригите за доставка на технологии. Но така или иначе, Пекин ще се изправи пред американски президент, чиято цялостна стратегия е "да изключи и ограничи развитието на Китай".

Шокът от митата на Тръмп
В отговор на въпрос за плана си за 60-процентни мита миналата седмица Тръмп заяви, че целта е "да върне бизнеса в САЩ". Митата от 25% през първия му мандат вече направиха дупка в приходите, които китайските износители получават от американските пазари. Тарифите от 60 % ще превърнат дупката в кратер. Използвайки модел на световната икономика, Bloomberg Economics изчислява, че това би намалило дела на американския внос, който идва от Китай - който достигна своя връх от около 22% преди началото на търговската война - почти до нула.

Trump-Biden 02
Тръмп през 2018 г. държи подписан президентски меморандум, насочен срещу икономическата агресия на Китай, заобиколен от бизнес лидери и членове на кабинета. Снимка: Андрю Харер/Bloomberg

Най-голямо ще бъде въздействието върху текстила и електрониката - отрасли, в които Китай понастоящем доминира и където тънките маржове на печалба правят невъзможно заводите да поемат въздействието на митата. Моделът на Bloomberg Economics показва, че Югоизточна Азия и Мексико ще поемат най-голям дял от загубите, тъй като търговските потоци се изместват около геополитическите разломи. Американските фирми за електроника ще понесат удар, тъй като много от тях произвеждат в Китай. Американските компании и потребители ще плащат по-високи цени за вноса.

Trump-Biden 03
Загубата на Китай от вноса в САЩ ще бъде печалба за други при 60% тарифа. Прогнозни промени в дела на американските покупки през 2030 г.

Тарифите може да са най-привлекателното икономическо предложение от кампанията на Тръмп, но те не са единственото. Бившият президент намеква за нови забрани за американско-китайски инвестиции в двете посоки - област, в която Байдън вече затяга правилата - обещавайки да държи Китай далеч от "основните индустрии" на Америка и да гарантира, че американските пари не стимулират възхода на Китай.

Китай "завладява нашия бизнес на нива, които никой не е виждал досега", заяви Тръмп пред репортери в своето имение Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в четвъртък. По отношение на плана за тарифите за втория мандат той заяви: "По този начин ние връщаме бизнеса, производството обратно в Съединените щати".

След това той обвини администрацията на Байдън, която запази неговите ограничения за Китай и добави още, че е оставила американските печалби да изтичат. "Сега те го провалят", каза той.

Trump-Biden 04
По време на предизборна проява в Портсмут, Ню Хемпшир, на 17 януари Тръмп даде знак, че отново ще превърне позицията си по отношение на Китай в ключова част от предизборната си стратегия. Снимка: Адам Гланцман/Bloomberg

Предизборните обещания, особено когато въздействието им в реалния свят би било толкова разрушително, не винаги се превръщат в политика на администрацията. И все пак, ако има урок от първия мандат на Тръмп, то той е, че антикитайската му реторика е склонна да прави точно това.

За Си перспективата за засилване на икономическия конфликт със САЩ идва в лош момент.

Пекин вече се бори със срива на пазара на недвижими имоти, който превърна най-големия двигател на растежа в сериозна спирачка, както и със срива на фондовия пазар, който изтри богатството на стойност 7 трилиона долара. Икономическите експерти на Си наскоро засилиха обмена с американските си колеги, като планират да посрещнат министъра на финансите Джанет Йелън в Пекин тази година, в опит да стабилизират отношенията с най-големия си експортен пазар.

Trump-Biden 05
Мрачният растеж е причина за спад на китайските акции. Фактори, определящи мечия пазар в страната, въз основа на икономически модел

След като Тръмп е близо до спечелването на републиканската номинация и изпреварва Байдън в ключови колебаещи се щати, инвеститорите вече се подготвят за въздействие.

Заплахата на Тръмп за 60-процентни мита доведе до разпродажба на китайски акции - от търговци на дребно с ниски цени до производители на соларни панели. Икономистите на Goldman Sachs съобщават, че последиците от победата на Тръмп са едно от нещата, за които най-често ги питат инвеститорите в Пекин и Шанхай.

Изборите повишават температурата
Преди да се стигне до всичко това, трябва да се премине през 2024 г. От Бил Клинтън, който в предизборната си кампания обещаваше да потърси сметка на " палачите от Пекин", до Тръмп, историята показва, че година на избори в САЩ означава предстоящи проблеми.

Реваншът между Тръмп и Байдън ще изправи президента, който започна търговската война, срещу този, който разшири нейния обхват. И двамата мъже имат основание да твърдят, че са били по-строги спрямо Китай.

Митата бяха предпочитаното оръжие на Тръмп в началото, но с втвърдяването на политиката спрямо Китай той разшири арсенала. С изпълнителни заповеди се опита да забрани на суперприложението WeChat и на платформата за видео клипове TikTok да работят в САЩ. Редица мерки за контрол на износа и санкции бяха насочени към китайски фирми, като най-известната мишена беше гигантът в областта на телекомуникационното оборудване Huawei Technologies Co. Нарушенията на правата на човека в Синдзян бяха класифицирани като геноцид.

По времето, когато Байдън встъпи в длъжност, двупартийният консенсус беше, че Китай представлява основна заплаха. Макар че Байдън възстанови дипломатическите предпазни огради и по-цивилизования тон, същността на отношенията продължава да бъде неопетнено стратегическо съперничество.

Освен митата, Байдън се насочи към способността на Китай да се конкурира в областта на технологиите. Той наложи ограничения върху износа на полупроводници и оборудване за производство на чипове - придружени от мерки за стимулиране на тези отрасли у дома - и създава програма за проверка на американските инвестиции в области като изкуствения интелект и квантовите изчисления.

Основната разлика е, че подходът на Тръмп беше по-скоро транзакционен - той търсеше търговска сделка с Китай, която да подпомогне кампанията му за преизбиране - и често изглеждаше по-скоро като самостоятелно усилие. Той се скара по отношение на търговията както с американските съюзници, така и с противниците си, и има планове за наказателни мерки, насочени към Европа, при втори мандат.

За разлика от него, Байдън създаде по-широка коалиция за своите политики, като се позова на общия интерес да се попречи на Китай да подкопае световния ред, ръководен от САЩ. Той успя да убеди длъжностните лица в Хага и Токио да помогнат за притискането на Китай в областта на полупроводниковите технологии, ограничавайки продажбите в Китай на ключови фирми като холандския гигант в производството на машини за чипове ASML Holdings NV.

Съгласието на Китай с Русия преди и по време на нахлуването в Украйна помогна за засилване на аргументите на САЩ. Европейските съюзници, които дотогава гледаха на Китай по-скоро като на пазарна възможност, отколкото като на геополитическа заплаха, започнаха да обръщат повече внимание на предупрежденията на САЩ - включително относно риска от нахлуване в Тайван.

Някои аспекти на въздействието са измерими. Bloomberg Economics изчислява, че износът на Китай за САЩ е със 160 млрд. долара по-нисък от този, който би бил, ако митата на Тръмп никога не бяха налагани. Други, като например въздействието върху доверието, са по-трудни за отчитане.

Trump-Biden 06
Американците спряха китайския внос, след като Тръмп наложи мита. Стойност на покупките в САЩ спрямо нивата, основани на пазарните дялове за 2017 г.

Цялостният ефект обаче е ясен и отрицателен, като допринася за спада в растежа на Китай и помрачава гледката в корпоративните заседателни зали и търговските зали на Уолстрийт.

Преди Америка да отиде на избори, китайската икономика може да бъде подложена на още по-голям натиск.

Осем изпълнителни заповеди, изрично насочени срещу Китай, както и повечето от мерките на Тръмп за контрол на износа и санкциите, бяха издадени през последната година от мандата му - когато той затвори и китайското консулство в Хюстън. Предизборният антагонизъм на Тръмп дойде след началото на пандемията, за която той обвини Китай: Малко преди Covid да засегне САЩ, той беше подписал търговско споразумение с Пекин и говореше за сътрудничеството.

Trump-Biden 07
Тръмп засили действията си срещу Китай в годината на изборите през 2020 г. Нови китайски субекти, подлежащи на експортен контрол и санкции

Срещата на Байдън със Си през ноември в Сан Франциско започна с топло ръкостискане и завърши с надежди за частично размразяване. Все пак екипът на Байдън е подготвил някои предизборни ходове.

Администрацията работи по окончателен вариант на правилата за американските инвеститори в Китай, като ястребите настояват за по-строги действия. И се подготвя да открие нов фронт: сигурността на данните. Една от мерките, ограничаваща транзакциите, които включват чувствителни лични данни в широк кръг от отрасли, може да бъде обявена още тази седмица. Също така се подготвят ограничения за китайските електромобили и други така наречени "умни автомобили" поради рисковете за данните, които те създават.

Говори се за по-високи мита за електромобилите и продуктите за чиста енергия, както и за по-старото поколение полупроводници. Всичко това може да се случи преди гласуването през ноември и представлява пряка заплаха за високотехнологичните отрасли, на които Си разчита да измъкнат китайската икономика от застоя.

Запитан за подхода на Байдън към Китай преди изборите, Белият дом се позова на коментарите, направени от съветника по националната сигурност Джейк Съливан в края на миналия месец.

В тази реч Съливан очерта икономическите стъпки, които администрацията е предприела с оглед на националната сигурност, включително инвестиционни и търговски ограничения за Китай. Той заяви, че в отношенията между САЩ и Китай има "конкурентна структурна динамика", но добави, че конкуренцията "не трябва да води до конфликт, конфронтация или нова Студена война".

Гледната точка от Пекин 
Китай не чака да види какво означава това на практика. Си налива пари в производството в стремеж към технологични пробиви, които могат да направят страната самодостатъчна. Миналата година приходите на Huawei скочиха близо до 100 млрд. долара, тъй като компанията пусна смартфон със сложен чип, което беше отпразнувано в цялата страна като победа над ограниченията на САЩ.

Trump-Biden 08
Разглобяване на Huawei показва пробив в областта на чиповете, което е удар срещу американските санкции. Чип Kirin 9000s, произведен в Китай от Semiconductor Manufacturing International Corp. и изваден от смартфон Huawei Mate 60 Pro през септември. Снимка: Джеймс Парк/Bloomberg

Що се отнася до китайската общественост, Джу Дзюнвей - директор на американските изследвания в Grandview Institution, пекински мозъчен тръст, и бивш изследовател в Народната освободителна армия - проведе неофициално онлайн проучване, за да разбере как тя гледа на предстоящия вот в САЩ.

Около 60 % от тях предпочетоха Тръмп, като основната причина за това може да не е свързана с начина, по който неговата политика за Китай се сравнява с тази на Байдън. По-скоро, предполага Джу, хората са смятали, че той може да намали натиска върху Китай по друг начин - като внесе хаос в САЩ.