Биткойнът се покачва до 42 000 долара. Крипто ралито набира скорост

Скокът на Биткойн през 2023 г. изпреварва активи като световните акции и златото

18:40 | 4 декември 2023
Автор: Сунил Джагтиани , Сувашри Гош
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът надхвърли 42 000 долара, тъй като трескавите спекулации с криптовалути набират скорост, разширявайки ралито на най-големия цифров токен до над 150% през тази година. 

Най-голямата криптовалута поскъпна с цели 6,1% и достигна 42 144 долара в Ню Йорк. За последен път биткойнът е бил на тези нива през април 2022 г., преди срива на стабилната валута ТераUSD, който ускори разгрома на цифровите активи с 2 трлн. долара. Той е на път да отбележи най-голямото си годишно нарастване от 2020 г. насам. 

По-малките токени като Ether и любимият на публиката Dogecoin също се повишиха. Bitcoin Cash скочи с 8%, а измерителят на 100-те най-големи криптомонети добави над 3,3%. Широкият напредък на криптовалутите се случи въпреки че фондовите пазари бяха разнопосочни, като бенчмарковете в САЩ, Китай и Хонконг се понижиха. 

Свързаните с криптовалутата акции в САЩ също поскъпнаха, като борсовият оператор Coinbase скочи с 5,4%, добивната компания Marathon Digital се повиши с 8,5%, а биткойн проксито MicroStrategy - с 6,2%.

Инвеститорите са все по-убедени, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти, тъй като инфлацията се охлажда, като насочват вниманието към вероятния обхват на намаленията на референтните разходи по заемите през следващата година. Промененият фон подхрани ралито на световните пазари и отново разпали спекулативния интерес към цифровите активи.

"Биткойнът продължава да бъде подкрепян от оптимизма около одобрението на SEC за ETF и намаляването на лихвите на Фед през 2024 г.", пише в бележка Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG Australia Pty. Моделите на техническите графики сочат 42 330 USD като следващото ниво, което трябва да се наблюдава, добави той.

Криптоиндустрията също така очаква резултата от заявленията на компании като BlackRock Inc. за стартиране на първия спот Bitcoin ETF в САЩ. Bloomberg Intelligence очаква партидата от тези продукти да получи одобрение от Комисията за ценни книжа и борси до януари.

Bitcoin 01
Връщане на 41 000 долара. Скокът на Биткойн остави токена "свръхкупен" на седмичния индекс на относителната сила
 
Възстановяването на bitcoin от крипто срива през 2022 г. издържа на мерките на САЩ, които вкараха Сам Банкман-Фрид зад решетките за измама в FTX и връчиха на топ крипто борсата Binance и нейния основател Чанпенг Джао актове за нарушения и големи глоби. 

Оптимистите твърдят, че стремежът към ограничаване на съмнителните практики и бъдещите ETF сигнализират за съзряване на криптоиндустрията и за потенциал за по-широка инвеститорска база.

Неотдавнашните действия по правоприлагане "вдъхнаха доверие на инвеститорите", каза Су Йен Чиа, съосновател на Азиатския крипто алианс. Биткойнът "подражава на инерцията в традиционните финанси, като очакванията на Фед за повишаване на лихвените проценти избледняват", добави тя.

Продължаващи рискове
Възстановяване на залозите за лихвите или неочаквани сривове за ETF-ите все още могат да дерайлират Биткойн, докато някои технически показатели предполагат, че ралито на виртуалната валута е разтеглено.

Например седмичният индекс на относителната сила на биткойна, който е показател за инерцията, затвори над 75 през последните две седмици. Показания над 70 се разглеждат като сигнал за условия на "свръхпокупка". 

В същото време през последното десетилетие Биткойн е поскъпвал средно с 15% през поредния месец, след като е отпечатвал седмичен RSI от над 75, според данни, събрани от Bloomberg.

Скокът на Биткойн през 2023 г. изпреварва активи като световните акции и златото. На пазара на деривати откритият интерес наскоро напредна до знакови нива в CME Group за фючърсите върху Биткойн и в платформата Deribit за опциите върху най-известната криптовалута.

Bitcoin 02
Годината на Биткойн. Най-големият дигитален актив изпревари световния борсов измерител и златото през 2023 г.

Халвинг и понижаване на цената на Биткойн
Една от опорите за настроенията е т.нар. халвинг на Биткойн, който трябва да се осъществи през следващата година и който ще намали наполовина количеството токени, които миньорите на Биткойн получават като възнаграждение за работата си. Четиригодишното събитие е част от процеса на ограничаване на предлагането на Биткойн до 21 млн. токена. Монетата достигна рекордни стойности след всяко от последните три халвинга. 

"Можем да видим как Биткойн се движи към 50 000 долара преди някаква голяма корекция", каза Сиси Лу Маккалман, основател на блокчейн консултантската компания Venn Link Partners. Сред причините за това тя посочи поевтиняването заради халвинга и перспективите пред паричната политика на САЩ.

Биткойнът и по-широкият криптопазар все още са доста под историческите върхове, постигнати по време на бичия подем на криптовалутите от времето на пандемията. Най-големият токен достигна връх от почти 69 000 долара през ноември 2021 г.