Възстановяването на туризма в Китай може да доведе и до бум в цената на самолетното гориво

Вътрешните пътувания доведоха до възраждане на най-големия азиатски авиационен пазар, а сега се очаква и международните пътувания да потръгнат

17:00 | 27 август 2023
Автор:  Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на години Covid-19 беше приземил туристите и бизнес пътниците от Китай, но сега, страната повежда възстановяването на авиацията в Азия и милиони китайци отново поемат към небето.  

Смята се, че завръщането на Китай е последната липсваща част от възстановяването на световния въздушен транспорт. Вътрешните пътувания доведоха до възраждане на най-големия азиатски авиационен пазар, а сега се очаква и международните пътувания да потръгнат след отмяната на забраната за групови екскурзии до популярни дестинации.

Въпреки това възстановяването има и недостатък: Това вероятно ще увеличи потреблението на самолетно гориво в условията на ограничени доставки, което може да доведе до повишаване на цените.

През последните месеци наличностите на авиационно гориво намаляха, като запасите в центрове като Сингапур и Амстердам-Ротердам-Антверпен са под средните сезонни стойности. Това се дължи на поредица от непланирани прекъсвания на работата на рафинериите, както и на увеличеното производство на дизелово гориво за сметка на самолетното гориво.

Въпреки че цените на авиационното гориво не са близо до върховете от миналата година, те са скочили с около 30% в сравнение с началото на юли, като се търгуват за над 116 долара за барел в Сингапур, според данни на Bloomberg Fair Value.

Възстановяването на авиацията набира скорост благодарение на намаляването на цените в Китай | Глобалното търсене на авиационно гориво ще се повиши до нивата от 2019 г. през 2024 г.

По-високите цени на самолетните горива могат да натежат на авиокомпаниите, които в момента се радват на висока печалба, а на пътниците може да се наложи да плащат повече за билети, ако компаниите прехвърлят тези по-високи разходи.

Световните цени на петрола се повишиха с повече от 15% през последните два месеца поради ограничаването на добива от ОПЕК+, както и поради по-високите нива на работа на рафинериите, които искат да реализират големи приходи от производството на гориво. Банки като UBS AG повишиха прогнозите си за цените на петрола, позовавайки се на пазарен дефицит.

Голяма въпросителна за перспективите пред петрола и световната икономика е неравномерното възстановяване на Китай. Въпреки че общият растеж в страната е по-слаб от очакваното, различни данни за резервациите на полети са окуражителен знак.

По данни на туристическата платформа Flight Master през седмицата, приключваща на 20 август, броят на седмичните полети в Китай е нараснал с 13% над нивата отпреди Covid.

Международните пътувания също се увеличават. Резервациите за групови екскурзии в чужбина по време на националния празник през октомври са се увеличили повече от три пъти в сравнение с предишния месец към 17 август - седмица след като Китай облекчи ограниченията - според изявление на онлайн туристическата агенция Trip.com Group Ltd. Според отделно изявление търсенията за полети в чужбина от началото на август вече са надхвърлили същия период през 2019 г. Полетите между САЩ и Китай ще се удвоят спрямо сегашните нива до края на октомври.

Пълното възстановяване на китайския международен туризъм няма да настъпи за една нощ. След четири години на строги ограничения заради Covid, желаещите да пътуват са изправени пред високи разходи на фона на отслабващия юан, забавящата се икономика и трудностите при получаване на документи за пътуване, като например визи.

В световен мащаб, макар че през втората половина на годината търсенето ще нарасне средно с 200 000 барела на ден спрямо първите шест месеца, връщането към нивата отпреди пандемията ще се случи едва в средата на 2024 г., казва Мукеш Сахдев, ръководител на отдела за търговия с петрол/решения за низходящия поток в Rystad Energy.

Свити запаси от горива в Сингапур | Запасите от реактивно гориво и дизел в азиатския авиационен център Сингапур са под средните нива

Петролните пазари отчитат недостиг на т.нар. средни дестилатни горива като дизелово гориво и гориво за реактивни двигатели. Запасите в ключови петролни хъбове са намалели в резултат на глобалната рафинерийна система, която през последните години е била подложена на натиск от прекъсвания и спиране на мощности.

През септември и октомври предстоят още дейности по поддръжка на рафинериите в Северна Америка и Европа, което означава, че доставките на тези горива могат да намалеят още повече, каза Сахдев от Rystad.

"В момента рискът за доставките на петролни продукти е значителен", каза той. Цените на самолетните горива могат да достигнат своя връх през септември, което ще окаже натиск върху възстановяващите се авиокомпании, добави той.

Повишаването на сметките за гориво може да накара авиокомпаниите да прехвърлят част от разходите си върху клиентите, като премахнат или въведат такси за гориво, каза Тим Бакус, старши анализатор в Bloomberg Intelligence. Това също може да намали търсенето на пътувания, особено в Азия, където потребителите вече плащат повече за билети, каза той.