Nvidia е на гребена на AI вълната, а след нея идват много други

Най-ценният производител на чипове в света се противопостави на Фед и заплахите от рецесията, за да се превърне в най-добрата акция - такава, която може да си пробие път в почти всеки добър пазарен разказ

11:01 | 28 май 2023
Обновен: 11:21 | 28 май 2023
Автор: Джонатан Левин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Върнете се две години назад и американският фондов пазар беше пълен с технологични гиганти, които скочиха до диви пазарни капитализации на фона на извънредни правителствени стимули и добри разкази. Всички си мислеха, че борсовият пазар е умрял, когато Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти, но производителят на чипове Nvidia Corp. се противопостави на тази логика, за да се превърне в  тази рядка птица, която е способна да язди вълната до невероятни оценки, дори на фона на строга парична политика и потенциално задаваща се рецесия.

Nvidia, разбира се, се превърна в любимец на бума на генеративния изкуствен интелект, който започна с пускането на ChatGPT на OpenAI през ноември. Със своя скок от 25% след печалбата в четвъртък, акциите вече са нараснали със 161% тази година поради обещанието, че чиповете на компанията ще захранват бъдещето на AI. И така, що за магьосничество е това? И защо инвеститорите са готови да платят 186 пъти текущите печалби, за да получат част от тях?

В много отношения Nvidia се превърна в най-популярната акция. При настоящите коефициенти в пазарната ѝ капитализация има много надежди и мечти, но не всички те разчитат на една добра история. Чиповете на Nvidia се превърнаха в двигатели на много забележителни технологични разработки през последните години и всеки път, когато се появи нова мания, някой на "Уолстрийт" неизбежно обмисля да заложи на нея чрез Nvidia. Искате ли да спечелите от бума на игрите? Купете Nvidia. Искате да участвате в растежа на облака? Nvidia. Какво ще кажете за копаене на крипто или самоуправляващи се коли? Да, все още Nvidia.

Точно по сигнал, компанията излезе тази година със своите графични процесори (GPU) от следващо поколение H100, в по горещо преследване на бизнеса с изкуствен интелект. Нейните графични процесори имат някои конкуренти (Advanced Micro Devices Inc. е един), но инвеститорите изглеждат щастливи да игнорират възприеманата заплаха засега, тъй като пазарният дял на Nvidia е толкова доминиращ. И както анализаторът на полупроводниците на Sanford C. Berstein Стейси Расгон посочи в подкаста Odd Lots този месец, Nvidia също е изградила трудна за възпроизвеждане софтуерна екосистема около своята технология, която ѝ дава „защита“, което е още по-трудна за пробиване.

Поради тази позиция, инвеститорите не са се тревожили наистина дали дадена мания се развива по план, стига да има друга точно зад нея. Докато компаниите инвестират в интензивни изчислителни технологии, адресируемият пазар на Nvidia може да продължи да се разширява. Може би затова милиардерите Стенли Дръкенмилър и Дейвид Тепър са сред онези, които наскоро изградиха или разшириха своите позиции в Nvidia, както Аманда Олбрайт от Bloomberg съобщи този месец.

Което ни води до лудостта по всичко AI.

Последният скок на акциите на Nvidia дойде, след като компанията прогнозира 11 милиарда долара продажби за тримесечието, приключващо през юли, шокирайки анализаторите, които бяха изчислили около 7,18 милиарда долара за тримесечието. Епизодът изпрати Nasdaq 100 нагоре с около 2,3%, най-вече поради голямото и нарастващо тегло на Nvidia в индекса. Тя не само представляваше около 60% от печалбите на индекса в четвъртък, но сега е и с най-големия принос за ралито от началото на годината.

Междувременно главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг разпали истерията с убедителното си описание на възможностите. Както той описа в конферентния разговор с инвеститори в сряда, световната инсталирана инфраструктура на центрове за данни на стойност 1 трилион долара вече е подготвена за обширни надстройки за ускоряване на изчисленията и значително намаляване на енергията и разходите „с порядък“. На този фон дойде генеративната AI вълна и внезапно компаниите имаха още повече стимул да направят този ход. По думите на Хуанг:

"Виждаме невероятни поръчки за преоборудване на световните центрове за данни... Виждате началото на наречете го 10-годишен преход към основно рециклиране или възстановяване на световните центрове за данни и изграждането им за ускорени изчисления."

Всичко това заслужава малко здравословен скептицизъм. При настоящите коефициенти, Nvidia остави на пух и прах дори грандоманските оценки от 2021 г. Както отбеляза моят колега Джон Одърс, успехът на Nvidia връща лошите спомени за Cisco Systems Inc., компания, която скочи до изключителни нива в dot-com балона с обещанието, че нейните рутери предлагат излагане на безграничните предимства на процъфтяващия интернет. Интернет процъфтява, но сега Cisco струва по-малко, отколкото беше на върха си през 2000 г.

Дори ако общият адресируем пазар на Nvidia сега е значително по-голям от предполагаемото, тя все още ще трябва да се бори с краткосрочната заплаха от рецесия (която може да накара нейните водещи клиенти да ограничат капиталовите разходи) и по-дългосрочната заплаха от нова конкуренция, включително от компании като Microsoft Corp. и Alphabet Inc., потенциално произвеждащи свои собствени чипове.

„Те купуват чипове на Nvidia и също така инвестират в научноизследователска и развойна дейност, за да направят свои собствени чипове“, каза Мандип Сингх от Bloomberg Intelligence. „Толкова ясно, че това е заплаха.“

Но за разлика от фаворитите на пандемичния балон, Nvidia не е куче, което знае само един трик. Peloton Interactive Inc. и Zoom Video Communications Inc. имаха по същество една добра история за разказване и когато пандемията намаля и животът се нормализира, техните оценки паднаха. Nvidia е заложила много на бъдещето на генеративния AI и акциите ѝ ще паднат значително от сегашните височини, ако реалността не даде резултат. Но в крайна сметка шансовете са, че ще намери нова мания, за да се задвижи отново, потенциално до още по-големи висоти.

Джонатан Левин е колумнист на Bloomberg за пазарите в САЩ и Федералния резерв. Преди това е работил като журналист на Bloomberg в Латинска Америка и САЩ, отразявайки финанси, пазари и сливания и придобивания (M&A). Последно е бил шеф на бюрото на компанията в Маями.