Г-7 увеличават помощта за Украйна, предлагат план за веригата за доставки

Докато САЩ настояват за намаляване на зависимостта от Китай, някои европейски държави възприеха по-нюансиран подход

11:45 | 13 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Финансовите ръководители от Групата на седемте предложиха повече помощ за Украйна, създадоха нова инициатива за веригата на доставки и обещаха да запълнят регулаторните пропуски в банковия сектор в знак на единство по глобалните геоикономически въпроси след тридневни разговори.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на незаконната война на Русия срещу Украйна, което би премахнало една от най-големите несигурности по отношение на глобалните икономически перспективи", заявиха те в изявление след срещата си в Ниигата, Япония.

Помощта за Украйна до началото на 2024 г. беше увеличена на 44 млрд. долара, което позволи на Международния валутен фонд да одобри помощ в размер на 15,6 млрд. долара за четири години.

Лидерите също така отбелязаха необходимостта да останат "гъвкави" по отношение на икономическата политика в условията на повишена несигурност за световната икономика.

Централните банки "ще гарантират, че инфлационните очаквания ще останат добре закотвени, и ще съобщават ясно политическите си позиции, за да помогнат за ограничаване на негативното разпространение на проблемите между държавите", се казва още в комюникето.

Според запознати министрите на финансите и управителите на централните банки на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония не са имали особени затруднения да постигнат съгласие по широк кръг от теми - от проблемите на банковия сектор до преструктурирането на дълга - в дългото комюнике, което до голяма степен е било написано преди срещата.

В комюникето се предлагаше известна подкрепа за стремежа на САЩ да намалят зависимостта на веригата за доставки от Китай, като същевременно се обръщаше внимание на страните от глобалния Юг, за да покаже, че групата на богатите държави може да предприеме конкретни действия в тяхна полза, докато Г-20 се бори с разделени мнения.

На разговорите присъстваха официални представители на нововъзникващи икономики като Индия, Бразилия и Индонезия. Макар че не е необичайно страни, които не са членки на ЕС, да присъстват на срещите на върха на лидерите на Г-7, за първи път от 2009 г. насам покани бяха отправени към финансовите ръководители.

Финансова стабилност

Необходимостта от осигуряване на глобална финансова стабилност беше важна тема след фалита на Silicon Valley Bank и First Republic Bank и поглъщането на Credit Suisse. Макар че въздействието върху икономиките и финансовите системи на държавите от Г-7 беше ограничено, "не е време за самодоволство", заяви ръководителят на германската централна банка Йоахим Нагел в интервю по време на срещите.

"Подкрепяме продължаващите усилия на Съвета за финансова стабилност, включително по отношение на преструктуриране на банки, за извличане на поуки от последните събития и произтичащите от това приоритети за бъдещата му работа за укрепване на финансовата стабилност", се казва в изявлението.

Ръководителите на световната икономическа политика заявиха, че ще следят отблизо развитието на банковия сектор и са "готови да предприемат подходящи действия" за поддържане на финансовата стабилност. Финансовата система остава "устойчива" и политиците ще работят за "преодоляване на пропуските в данните, надзора и регулирането" в банковия сектор.

Финансовите министри и управителите на централните банки заявиха също, че ще се заемат с уязвимостта на небанковото финансово посредничество и ще решат проблемите с ликвидността на фондовете от отворен тип.

Вериги за доставки

Прекъсванията на търговията също бяха на челно място в списъка на опасенията на срещата, като това се отнасяше най-вече за Китай. Финансовите ръководители предложиха ново партньорство, което ще бъде отворено и за други държави, както вече беше съобщено от Bloomberg News.

Те имат за цел да стартират партньорството за устойчиво и приобщаващо усъвършенстване на веригите за доставки най-късно до края на тази година, става ясно от комюникето.

Това показва нарастващата загриженост на Г-7 по отношение на Китай, като се има предвид ролята му в доставките и производството за световната икономика. Докато САЩ настояват за намаляване на зависимостта от Китай, някои европейски държави възприеха по-нюансиран подход.

Комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз Паоло Джентилони предупреди, че откъсването от Китай представлява риск за световната търговия.

"Това, за което говорим, не е затваряне на търговията ни с Китай, а повишаване на сигурността на нашите вериги за доставки в някои стратегически сектори като редките минерали", заяви Джентилони в интервю в рамките на срещата.

Глобален юг

За да постигнат консенсус отвъд Г-7, финансовите ръководители се постараха да включат в разговора и други държави, като сесията беше посветена на обещаването на по-голяма подкрепа за държавите с по-ниски и средни доходи и подпомагането им да получат средства от инструментите на МВФ.

В комюникето Замбия, Етиопия и Гана бяха посочени като държави, които наскоро са постигнали или се очаква да постигнат известен напредък в рамките на така наречената обща рамка на Г-20.

В съвместното изявление се дава знак за неотдавнашното развитие на сделката с Шри Ланка, ръководена от Япония, Франция и Индия. Трите председателстващи държави бяха домакини на виртуална сесия на учредителната среща на кредиторите във вторник, в която участваха 26 държави. Китай, който е най-големият двустранен кредитор на Шри Ланка и е в противоречие с другите кредитори, присъства като наблюдател.

Трудностите на САЩ да избегнат фалит на федералното правителство хвърлиха сянка върху срещата.

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви в петък в интервю за телевизия Bloomberg в кулоарите на срещата, че федералното правителство ще трябва да се откаже от някои плащания, ако Конгресът не повиши лимита на дълга.

В интервю в събота Йелън заяви, че очаква в рамките на следващите две седмици да информира Конгреса за това колко близо е федералното правителство до неизпълнение на финансовите си задължения.