Уолстрийт не е в настроение да празнува последното вдигане на лихвите от Фед

Трейдърите очакват следващият ход на Федералния резерв да не бъде продължителна пауза, а намаляване на лихвите, може би още през юли

12:30 | 7 май 2023
Автор: Деница Цекова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарите може би току-що преживяха последното от най-агресивните повишения на лихвите от четири десетилетия насам. Малцина на Уолстрийт обаче празнуват.

Ако повишението с четвърт пункт в сряда бележи върха на цикъла в САЩ, както предполагат пазарните прогнози, перспективите пред рисковите активи изглеждат мрачни. Това е в рязък контраст с предходните седем цикъла на затягане на лихвените проценти, при които последното повишение почти винаги е стимулирало поскъпване на акциите и по-рисковите кредити. Единственото изключение беше в края на дотком ерата през 2000 г., когато в икономиката започна да се засилва натискът за рецесия.

Различното сега е, че трейдърите на суапове очакват следващият ход на Федералния резерв да не бъде продължителна пауза, а намаляване на лихвите, може би още през юли. Подобен завой към облекчена политика предполага рецесия, която ще принуди централната банка да се възползва от нея. Като добавим и поевтинелите акции на регионалните банки в САЩ и слабите прогнози за печалбите на американските корпорации, перспективите са мрачни. 

Дори ако САЩ успеят да избегнат спада, стратезите на Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley се затрудняват да си представят какво ще доведе до повишаване на цените на акциите. Технологичният Nasdaq 100 се е повишил с 21 % тази година и се търгува на цена, която е около 25 пъти по-висока от печалбата. Високорисковите корпоративни кредити също се повишиха, като добавиха 3,9%.

"Исторически погледнато, това, което бихте направили, е да купите при последното повишение, защото обикновено пазарът се покачва оттам", каза Надя Ловел, старши стратег по акциите в UBS Global Wealth Management. Но сега "инфлацията е все още висока, има опасения в банковата система и известна нестабилност. Смятаме, че този път резултатът ще бъде просто различен." 

 Wall
Историята не може да ни води. S&P 500 се повиши през месеците след паузата

Стратезите на най-големите банки на Уолстрийт са също толкова песимистично настроени: 

- Morgan Stanley прогнозира, че S&P 500 ще се понижи до 3900 до края на годината, тъй като икономиката се забавя
- Goldman Sachs не очаква ръст на американските акции след паузата през второто полугодие, като прогнозира, че S&P 500 ще завърши годината на ниво от 4 000
- Стратезите на Bank of America Corp. призовават инвеститорите да "продадат последното повишение на лихвите" и също виждат, че S&P 500 ще завърши годината на ниво от 4000

Много рискови активи вече са оценили обрата в политиката на Фед - но не и икономическите щети, които могат да настъпят при такъв обрат.

"Пазарите обикновено оценяват съкращенията преди настъпването на рецесията, но често има фалшиви сигнали и сегашните оценени съкращения изглеждат твърде големи", каза Кристиан Мюлер-Глисман, ръководител на отдела за изследване на разпределението на активите в Goldman Sachs.

Все пак е лесно да се разбере защо някои инвеститори останаха оптимистично настроени. Акциите в САЩ се повишиха след края на шест от последните седем цикъла на повишаване на лихвените проценти и осигуриха средна възвръщаемост от 13% през следващите шест месеца, докато фиксираната доходност пожъна печалби. 

"Слабите резултати след последното повишение, когато кривата е обърната, често се дължат на рязко забавяне на растежа и печалбите", каза Андрю Шийтс, главен стратег по кръстосани активи в Morgan Stanley. "Смятаме, че тези рискове съществуват и днес." 

През 2000 г., дори след като Фед започна да намалява лихвените проценти, на рисковите активи в този цикъл им отне години, за да се възстановят, тъй като компаниите намалиха задлъжнялостта си и излишните инвестиции от края на 90-те години. 

Този път корпоративните баланси са в по-добро състояние, но пазарът на облигации сигнализира за предстояща рецесия. Почти цялата крива на съкровищните облигации е обърната, което е надежден предвестник на икономически спад.

Стратезите на Morgan Stanley препоръчват фиксиран доход от инвестиционен клас. Висококачествените кредити са отбелязвали печалби след всяка пауза на Фед от 1984 г. насам и са донесли средна възвръщаемост от 9,6%.

Wall Street
Стабилни печалби за инвестиционния клас. Кредитите от висок клас в САЩ отбелязват серия от непрекъснати печалби след паузата

Инфлацията обаче остава упорито висока и това ще оказва натиск върху печалбите.

"Имаме почти три намаления на лихвените проценти за второто полугодие и в същото време прогнозите ни сочат по-висока обща инфлация и по-задържана основна инфлация през второто полугодие", каза Макс Кетнер, главен стратег по мултиактивите в HSBC. "Това е дилема, която на практика е нерешима - една от тях много вероятно ще се окаже погрешна".

Междувременно очакванията за рязко намаляване на лихвените проценти се засилват. Суаповите контракти, свързани с датите на заседанията на Фед, се сринаха, тъй като пазарите оценяват намаленията с около 70 базисни пункта до края на годината.

"Не виждаме как Фед би намалил лихвите при липса на значимо забавяне на американската икономика", каза Йохана Кирклунд, главен инвестиционен директор в Schroder Investment Management Ltd., която е мечи позиционирана по отношение на американските акции. "Нещо трябва да се промени."