Банките са изправени пред труден избор относно криптосектора

След колапса на Silicon Valley Bank кредиторите станаха по-подозрителни към цифровите активи

19:50 | 31 март 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kent/Bloomberg
Снимка: Alex Kent/Bloomberg

Когато First Citizens Bank се споразумя през уикенда да купи по-голямата част от това, което е останало от Silicon Valley Bank (SVB), имаше едно нещо, което банката абсолютно не искаше.

Въпреки че SVB, чийто крах от 10 март разтърси глобалния банков сектор, беше най-известна с това, че обслужва технологични стартъпи, договорът за покупка, предложен от First Citizens, показа, че спасителят е готов на направи всичко възможно, за да изключи от сделката криптовалутите и заемите, обезпечени с токени.

Кредиторът от Северна Каролина не е единственият, който изпитва отвращение към цифровите активи. New York Community Bank, която взе остатъците от Signature - кредитора, който се провали веднага след SVB - отказа да се възползва от дигиталното банкиране на Signature. Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ трябва да върне 4 млрд. долара депозити директно на тези клиенти.

Бившият американски конгресмен Барни Франк, който беше в борда на Signature, споделя, че банките са реагирали на нарастващата регулаторна враждебност към криптовалутите след срива на дигиталната борса FTX през ноември миналата година. Той дори определи като „прибързано“ поглъщането на Signature от правителството.

„Не мога да се сетя за друга причина нюйоркският регулатор да ни затвори“, изтъква той, добавяйки: „Те застрелват един човек, за да обезсърчат останалите [и да кажат] да стоят далеч от криптовалутите”.

Поддръжниците на биткойн и други цифрови активи са съгласни. Онлайн форумите и Twitter преливат от спекулации относно това, което феновете на криптовалутите виждат като съгласувани усилия на правителството на САЩ да забрани напълно токените. Теорията включва колапса на Signature и Silvergate - по-малък кредитор, който също беше фокусиран върху цифрови активи - и поредица от регулаторни действия.

Регулаторите настояват, че те просто се опитват да гарантират, че банките са стабилни и криптовалутите не позволяват пране на пари и други престъпления.

Спирането на Signature „не е свързано с крипто“, споделят от отдела за финансовите услуги на Ню Йорк. Банката загуби 20 процента от общите си депозити в рамките на часове след колапса на SVB, изчерпвайки парите си, като заявките за теглене продължават.

„Не сме изпуснали от поглед потенциалния трансформиращ ефект, който тези технологии могат да имат върху нашата финансова система“, посочва Майкъл Бар, заместник-председател на Федералния резерв на САЩ, в скорошна реч за крипто. „Но ползите от иновациите могат да бъдат реализирани само ако има подходящи предпазни граници“, добавя той.

Криптоентусиастите обаче имат право: обществените нагласи се измениха след колапса на FTX. И трябваше. През годините, докато американските регулатори се занимаваха с безкрайни консултации и кълчене на пръсти, се натрупаха огромни рискове.

FTX, някога оценявана на 40 млрд. долара, се смяташе за отговорен играч в крипто индустрията. И все пак се оказа, че в нея толкова много липсва основен финансов контрол, че се твърди, че милиони активи на клиенти са били откраднати от нейните ръководители. Скандалът и падащите цени на криптовалутата подкопаха Silvergate: вложителите изтеглиха 8 млрд. долара през четвъртото тримесечие, принуждавайки банката да продаде ценни книжа на голяма загуба.

Това доведе в крайна сметка до ликвидация.

Сега американските пазачи се ограничават. Фед и други регулатори официално предупредиха банките през януари да внимават с „измамите и злоупотребите“, като подчертаха за наличието на „значителни опасения за безопасността и надеждността“ относно криптокомпаниите.

Съдебните дела също последваха колапса. Листната в САЩ криптоборса Coinbase беше предупредена, че може да бъде обвинена в нарушения, свързани с ценни книжа. В понеделник Комисията за търговия с фючърси съди Binance, твърдейки, че компанията неправомерно позволява на американците да търгуват с крипто деривати. Органът  твърди, че Binance също улеснява незаконната дейност. 

Джеръми Алер, главен изпълнителен директор на издателя на стейбълкойн Circle, който е вложил 3 млрд. долара в резерви в SVB, предупреди, че репресиите тласкат крипто ентусиастите към „платформи без надзор, напълно непрозрачни банкови и рискови експозиции“.

Това е малко пресилено. Някои банки все още обслужват компании за цифрови активи, но по ограничен начин. Circle разполага с големи депозити в BNY Mellon и партньорство с базираната в Ню Джърси Cross River Bank.

Но никой не предлага открито да замени Signature и Silvergate като основни банки, фокусирани върху крипто. Дойде време индустрията да направи труден избор относно цифровите активи. Кредитори като First Citizens сигнализират на коя страна искат да бъдат.