Кой ще замени царицата на швейцарския франк в Централната банка на страната

Множеството правила в страната затрудняват намирането на кандидат в страна с население по-малко от това на Ню Йорк

20:20 | 30 март 2023
Автор: Бастиян Бенрат
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Банковата криза в Швейцария още отеква на местните и световните капиталови пазари, а централната банка на страната скоро ще трябва да намери наследник на един от ключовите играчи зад кулисите.

Андреа Меклер, член на управителния съвет, отговарящ за пазарите, ѝ остава само едно тримесечно решение за лихвените проценти в Швейцарската национална банка (ШНБ) и в четвъртък ще произнесе може би една от последните си речи. Тя ще напусне в края на юни, за да стане заместник-ръководител на Банката за международни разплащания.

Миналата година Меклер отговаряше за осъществяването на фундаменталната промяна на ШНБ да прекрати покупките на валута и да започне да продава франка. На фона на принудителното поглъщане на Credit Suisse Group AG този месец нейните служители осигуриха приток на доларова ликвидност към кредиторите и поддържаха работния ритъм на паричните пазари.

Намирането на наследник с авторитет и умения за определяне на лихвените проценти в цикъл на повишение, докато все още се усещат ефекти от банковата криза, е достатъчно сериозно изпитание. Към това се прибавят и задачите да се осигури преход на паричната политика и едновременно с това да се продават милиарди валутни резерви, тъй като ШНБ намалява баланса си от почти 1 трилион долара.

Швейцарската централна банка започна да продава своите резерви от чужда валута през 2022 г.

Освен това е трудно да се гарантира, че нейният тричленен управителен съвет отразява многоезичния регионален баланс на Швейцария. Още една жена би била идеална, а някой извън централната банка също би бил за предпочитане.

Една допълнителна трудност за надзорния банков съвет на Швейцарската централна банка, чиято задача е да предлага кандидати, е фактът, че право на участие имат само швейцарски граждани, което стеснява кръга на кандидатите до население, което е по-малко от жителите на Ню Йорк. Правителството не е длъжно да се съобрази с препоръката в окончателното си решение.

"Няма да е лесно да се намери наследник на Андреа Меклер", каза Карстен Юниус, главен икономист на Bank J Safra Sarasin Ltd. в Цюрих, като посочи трудността да се намери "първокласен" икономист, а също и да се търси езиков и полов микс за борда.

Изискването за владеене на езика е неписано правило, което може да се окаже непреодолимо. Както президентът на ШНБ Томас Джордан, така и вицепрезидентът Мартин Шлегел владеят предимно немски език.

Джордан би могъл да твърди, че родният му град Бил е на границата с френскоезична Швейцария, но оптимално е да се назначи човек от френскоезичен или италианскоезичен кантон. 

Меклер отговаря на изискванията за френски език, а освен това е и първата жена политик в SNB от 117 години насам: При положение че разнообразието на половете там е обект на внимание, за нея опрелено е плюс, че е жена. Същевременно наемането на външен служител би могло да облекчи критиките срещу доминиращата роля на президента в ШНБ.

"Най-лошото нещо би било Томас Джордан да затвърди още повече властта си, като назначи свой настоящ подчинен", написа в LinkedIn кандидатът за политик от Женева Майкъл Малкуарти. Група икономисти, наречена Обсерватория на ШНБ, има подобни опасения, а през изминалата седмица един местен коментатор нарече централната банка "моно спектакъл ".

С напредването на времето се засилват спекулациите относно евентуалния наследник на Меклер. Ето един поглед към някои потенциални кандидати.

Търсите нов

Кандидатите за нов член на Управителния съвет на ШНБ

Атилио Занети

53-годишният Атилио Занети работи в ШНБ повече от две десетилетия, като ръководи отдела за международно парично сътрудничество, преди да стане един от четиримата заместник-членове на борда през миналата година. Преди това е работил няколко месеца в Международния валутен фонд и клона на Федералния резерв в Сан Франциско и е бил лектор в Базелския университет. Той е роден в Белинзона и завършил във Фрибург, поради което говори и френски език.

Петра Герлах

Петра Герлах, на 47 години, е единствената жена в разширения висш ешелон на ШНБ, освен Меклер. Преди да стане заместник-член на Управителния съвет, тя е била заместник-ръководител по икономическите въпроси. Присъединява се към централната банка преди 19 години, въпреки че пет от тях е прекарала в Банката за международни разплащания и на академична длъжност в Дъблин. Герлах би била най-очевидният вътрешен избор за жена, макар че първият ѝ език е немски, което в случая може да ѝ попречи.

Други кандидати

ШНБ би могла да се възползва от собствения си надзорен орган за кандидат като професора по финанси от Женева Райна Гибсън Брандън - квалифицирана жена, която владее френски и бивш член на Швейцарската федерална банкова комисия. Тя е в състава на комисията, която отговаря за намирането на наследник на Меклер, което може да се окаже пречка за нейния избор, макар че от ШНБ не коментират дали това би я изключило като кандидат.

Един вариант от гражданската администрация може да бъде Сабине Д'Амелио-Фавес, която ръководи бюджетния орган на Швейцария. Тя има френско и италианско-швейцарско наследство и заема длъжността, която предшественикът на Маечлер, Фриц Цурбрюг, заемаше, когато се присъедини към SNB през 2012 г.

Марлене Амстад, ръководител на финансовия регулатор Finma и самата тя бивш служител на SNB, може да бъде друга възможност.

Сред другите имена, цитирани от наблюдателите, са още трима представители на академичната общност: Сара Лейн, макроикономист от Базел, която вече е работила шест години в централната банка, Луиза Ламбертини, професор по финанси в Лозана, която има двойно швейцарско-италианско гражданство и е била консултант на Европейската централна банка, и Аймо Брунети, бивш главен икономически съветник на швейцарското правителство, който беше и сред първите експерти, до които парламентът се допита по време на кризата с Credit Suisse.

Но назначението на самата Меклер през 2015 г. предполага друг вариант. Нейният избор беше пълна изненада, което предлага възможността подобен резултат да се повтори.