Рейтингът на UBS намален на негативен след сделката с Credit Suisse

Том Меткаф, Bloomberg

00:30 | 22 март 2023
Обновен: 10:46 | 22 март 2023
Преводач: Мария Попова

 

Каква реакция наблюдаваме около новината за UBS и Credit Suisse?

Пазарите си поемат глътка въздух и настъпва известно успокоение и това личи от днешните цени на акциите. Кредитните агенции явно казват, че по техни прогнози двете банки ще бъдат наблюдавани. Очевидно има риск свързан с придобиването, защото винаги има трудности при сливания и придобивания. Повечето инвеститори очакват положително развитие за UBS, които сключват изгодна сделка както може да се очаква в такава ситуация и ако успеят да се възползват, според мнозина това ще е много добър ход за швейцарската банка.

Кога ще стане ясно дали са успели да приключат сделката? Тази сутрин имаше интересна статия, която задава въпроса дали това е пауза като при Lehman. Всички сме наясно с опасностите от онзи период, неяснотата, но дали това е отсрочка или пазарът просто продължи нататък?

Вероятно няма да разберем това в продължение на месеци, а дори и години. В неделя UBS казаха, че очакват печалбата от акция да е с положителна стойност през 2027. Дълъг период, но дава представа за посоката на развитие. Сега се питаме какво е разположението на духа в Credit Suisse, какво е то в UBS. Големият въпрос пред много от служителите е какви са предстоящите съкращения. Повечето тревожни гласове се чуват от Credit Suisse, което е съвсем обяснимо.