Търговията между САЩ и Китай е рекордна, въпреки политическото разделение

Единствената промяна в търговската класация на САЩ за първите 10 спрямо 2021 г. е Виетнам, който се изкачи с две места до 8-ма позиция

19:00 | 8 февруари 2023
Автор: Ерик Мартин, Ана Монтейро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговията със стоки между САЩ и Китай достигна рекорден обем през 2022 г., напомняйки, че потребителите и компаниите в двете най-големи икономики в света остават дълбоко свързани, докато правителствата им се разминават по редица икономически и политически въпроси.

Общата търговия със стоки между двете страни се е увеличила до 690,6 млрд. долара през миналата година, надхвърляйки рекорда, поставен през 2018 г., сочат данни на Министерството на търговията от вторник. Данните не са коригирани с оглед на инфлацията.  

Goods Trade
Стокообменът между САЩ и Китай се покачва до рекорд през 2022 г. Общият стокообмен скача, като износът се увеличава до исторически максимум

Годишният дефицит в търговията със стоки с Китай се увеличи с 8% до 382,9 млрд. долара, което е най-големият в историята след дефицита от 419,4 млрд. долара през 2018 г. Недостигът в търговията със стоки и услуги с всички държави се покачи с 12,2% до почти 1 трлн. долара.

Задълбочаването на търговските връзки между страните рискува да бъде поставено под въпрос от задълбочаващото се разделение между Вашингтон и Пекин, които се сблъскаха по въпроси, включващи правата на човека, търговията и конкуренцията за технологии и пазари. Данните идват и в особено тежък момент между двете страни на фона на свалянето тази седмица на предполагаем китайски шпионски балон над територията на САЩ.

Вашингтон продължава с плановете си за ограничаване на достъпа на Китай до чувствителни полупроводникови технологии и се опитва да накара страните, които смята за свои съюзници, да направят същото. 

Той също така работи за намаляване на зависимостта на САЩ от Китай по отношение на стоките, като насърчава западните компании да инвестират в това, което министърът на финансите Джанет Йелън нарече "надеждни търговски партньори" като Индия. 

Стойността на износа на стоки за Китай се изкачи до исторически максимум от 153,8 млрд. долара, докато вносът се увеличи до 536,8 млрд. долара, малко под рекорда, поставен през 2018 г. 

"Това показва, че потребителите имат собствено мнение", каза Уилям Рейнш, който е бил високопоставен служител в областта на търговията в администрацията на Клинтън, а сега е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст. "На пазарно ниво все още правим много бизнес, въпреки усилията на двете правителства. Макро отношенията не са се променили толкова много; все още търгуваме много".

Тарифна стратегия
Администрацията на Байдън запази в сила набор от мита, наложени при президента Доналд Тръмп, и се противопостави на Пекин заради това, което смята за нарушения на човешките права, нелоялни търговски практики и заплахи за националната сигурност на САЩ. 

Но стотици големи и малки американски предприятия отново настояват за премахване на налозите - които бяха въведени на вълни от 2018 г. - като твърдят, че те са повишили производствените им разходи в момент на ускоряваща се инфлация. 

Докато Белият дом прави преглед на митата, има малко индикации, че той е склонен значително да намали налозите върху вноса, които обхващат както промишлени суровини - като микрочипове и химикали - така и потребителски стоки, запазвайки ги в сила като лост за въздействие срещу Китай и на фона на опасенията, че отмяната им би била рискована от политическа гледна точка.

Goods Trade
Разликата в стокообмена между САЩ и Китай е втората най-голяма досега. Дефицитът по сметката за стоки през 2022 г. се разширява до най-големия от 2018 г. насам

Ударна точка - чипове
Индустрията за производство на чипове продължава да бъде основен източник на напрежение в търговията. 

Въпреки че Китай е най-големият производител на телефони и компютри, американските компании все още контролират по-голямата част от технологията на чиповете и миналата година затегнаха ограниченията върху износа на полупроводници. През декември Пекин заведе иск в Световната търговска организация, опитвайки се да отмени наложения от САЩ контрол върху износа, който цели да ограничи способността на азиатската държава да развива вътрешна полупроводникова промишленост и да оборудва армията си.

Длъжностни лица от двете страни търсят начини за по-добро управление на различията между двете сили, като през януари Йелън и вицепремиерът Лиу Хъ проведоха лични срещи в Цюрих. Това стана след обсъжданията на четири очи, проведени от президентите Джо Байдън и Си Дзинпин в Бали, Индонезия, през ноември. 

Усилията за размразяване на отношенията обаче претърпяха срив, след като Пентагонът засече предполагаем китайски балон за наблюдение, задържащ се на голяма височина над чувствителни ядрени обекти в Монтана, което доведе до отлагане на посещението на държавния секретар Антъни Блинкен. 

Търговски партньори
През 2022 г. Китай запази третото си място сред основните търговски партньори на САЩ за стоки, като на него се падат 13% от общата търговия. Канада запази първото място с дял от 14,9%, оценен на 793,8 млрд. долара, а Мексико е на второ място с 14,7%, или 779,3 млрд. долара. 

Единствената промяна в класацията на първите 10 спрямо 2021 г. е Виетнам, който се изкачи с две места до 8-ма позиция с обща търговия от 138,9 млрд. долара.