Илюзорната обща валута на Бразилия и Аржентина е или опасна, или безполезна

Идеологически ръководените планове на Аржентина и Бразилия за обща валута се сблъскват с историята и икономическата и политическа реалност

10:47 | 25 януари 2023
Автор: Едуардо Портър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато президентите на Бразилия и Аржентина обявиха на регионална среща на върха в Буенос Айрес, че ще започнат да планират обща валута, почти можехте да чуете кикота от долната част на Манхатън до централата на Международния валутен фонд във Вашингтон.

„Не е далеч от това Ел Салвадор да приеме биткойн“, каза Кенет Рогоф, който стана главен икономист в МВФ точно навреме, за да стане свидетел на макродевалвацията на аржентинското песо през 2001 г. Оливие Бланшар, който зае поста няколко години по-късно, реагира по-семпло: „налудничево“.

Бразилският министър на финансите Фернандо Хадад бързо се опита да отхвърли очакванията, обяснявайки, че „сур“, както ще бъде наречена новата валута, ще бъде само общо средство за плащане за търговски и финансови транзакции, а не замяна на аржентинското песо и бразилския реал; единица стойност за освобождаване на транзакциите на южноамериканските нации от хегемонията на долара.

И все пак, отвъд нетърпението в Бразилия и Буенос Айрес да демонстрират идеологическото братство на своите ляво ориентирани правителства в противопоставяне на властните богати неолиберални страни на север, е трудно да се намери смисъл в още един пожелателен опит за слепване на икономики, които след многобройни опити за интеграция все още остават упорито разделени.

Помислете за всичко, което се случи от създаването на регионалния търговски блок Меркосур преди почти 32 години.

Бразилия и Аржентина сложиха край на хиперинфлацията. Но силните валути, които те използваха като антиинфлационен инструмент, в крайна сметка се сринаха в началото на века. Икономиките им скочиха на фона на бума на суровините през първото десетилетие на века, след което потънаха, след като той приключи.

Това, което не се е случило, е Меркосур. Общият пазар със споделена външна тарифа, първоначално предвиден от Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай през 1991 г., никога не се материализира. Нито мечтата му за координация на икономическата политика. Членовете му дори не търгуват толкова много помежду си. През 2021 г. само 11% от износа от страните от Меркосур е отишъл за други членки в блока.

Не е ясно как новата мъглява единица стойност ще подобри това. „В кой свят това ще улесни търговията“, попита Рогоф. „Не виждам какъв проблем решава това“, отбеляза Бланчард след пояснението на Хадад. „Изглежда сложно и безполезно.“

То „няма да достигне нивото на парична унификация, наблюдавано с еврото“, каза Хадад пред репортери в Буенос Айрес. Но документ, на който министърът е съавтор миналата година, насърчава „процес на паричен съюз в региона“, където членовете (планът е валутата да бъде предложена на други страни в съседство) могат да приемат валутата и за вътрешна употреба.

Това звучи като крачка към валутна унификация.

Аржентина, където инфлацията е около 100% годишно, може дори да спечели от обвързването на валутата си с тази на по-стабилен съсед, където инфлацията е около 5,8%. Но за Бразилия, където централната банка беше доста успешна в задържането на цените дори в среда на висока инфлация, това би било лудост.

„В миналото Аржентина е опитвала всеки креативен трик на паричната политика, познат на хората, и е измислила още няколко“, каза Рогоф. „Никой не проработи.“

Работещата обща валута изисква обща парична политика, която от своя страна изисква координирана фискална политика. Но как може някой да координира фискалната политика с Аржентина, където хронично неконтролируемите разходи на щатите и федералното правителство се финансират до голяма степен чрез печатане на пари?

И след като се вгледате внимателно, общата валута дори е лоша идея за Аржентина.

Опитът с еврото предлага предупредителна история: дори един внимателен проект с разумна историческа геополитическа обосновка и много десетилетия в процес на създаване беше на ръба да бъде взривен, когато по-слаби икономики с крехки фискални сметки, като Гърция и Италия, почти затънаха след световната финансова криза.

Без контрол върху своя обмен или лихвени проценти, неспособни да убедят Германия да изпрати пари и да им помогне да излязат от дупката, те бяха принудени да влязат в масивни контракции, които свалиха правителства.

Урокът е ясен: обвързването на разнородни икономики със строги общи правила, които им пречат да следват независими политики относно разходите или лихвените проценти, ще се провали, когато икономическото им състояние - да не говорим за политическите им предпочитания и ограничения - се разминава.

Предвид клопките, привържениците на "сур" трябва да отговорят на основен въпрос: С каква цел? Отговорите им засега не са страхотни. Перспективата за регионална интеграция дори не се нуждае от обща валута. Партньорите на USMCA купуват 23% от износа на САЩ без такъв инструмент. Осемдесет и четири процента от износа на Мексико отива към неговите северноамерикански партньори.

Документът на Хадад от миналата година предлага някои аргументи, за да оправдае идеята: част от отбранителна стратегия за свят на икономическа война.

Има сила в това да имате валута, използвана в глобалната търговия и финанси. Тази сила може да опустоши по-малките страни в глобалния ред. Европа и САЩ използваха своите, за да накажат Русия за нахлуването в Украйна, например, като я изхвърлиха от SWIFT, системата за съобщения, използвана от финансовите институции в световен мащаб за предаване на инструкции за извършване на десетки милиони транзакции всеки ден.

Страните в Латинска Америка бяха обявени в неплатежоспособност, когато Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да потуши инфлацията в САЩ през 1979 г., забавяйки световната икономика и повишавайки разходите за обслужване на техните деноминирани в долари дългове.

Как една държава може да запази своя суверенитет, ако не контролира валутата, която заема и търгува, и рискува да се окаже под контрола на стабилизационен план на МВФ?

Проблемите, които очертава Хадад, не са невалидни. Перспективата да се окажете потърпевш от действията на Фед може да бъде ужасяваща. Дори е правдоподобно търговията между Бразилия и Аржентина (и те биха поканили други страни от Латинска Америка да се присъединят) да бъде по-плавна с помощта на обща валута.

Това, което е отвъд реалността, е идеята, че сурът ще освободи Бразилия, Аржентина и всички другари в Латинска Америка от игото на основната валута за световната търговия и инвестиции. Латинска Америка представлява само 5% от световната търговия. Чуждестранните ѝ финанси ще бъдат съставени предимно от долари за много дълго време.

Кой знае, президентите Луис Инасио Лула да Силва и Алберто Фернандес може да се обичат като братя. Но Бразилия и Аржентина да си предадат властта над икономиките си една на друга? Мечтайте. Три десетилетия след фанфарите за Меркосур, ние все още чакаме координирането на икономическата политика да се случи.

Едуардо Портър е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ Латинска Америка, икономическата политика на САЩ и имиграцията