Бъдещето на европейския финтех сектор доста прилича на традиционното банкиране

Средата с по-високи лихвени проценти и очакванията за рецесия тестват бизнес моделите на компаниите

10:48 | 10 декември 2022
Автор: Абхинав Рамнараян
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейските финтех гиганти се изградиха върху обещанието, че ще внедрят нови начини за дейността на финансовия сектор. Под натиска на нарастващите лихвени проценти и нервните инвеститори, следващите им стъпки приличат повече на изпитано традиционно банкиране, пише Bloomberg.

Нидерландската компания за разплащания Adyen NV започна да отпуска кредити на малки фирми тази година, следвайки американско-ирландския си конкурент Stripe. Междувременно британската Revolut се насочи отвъд офертите без такси към по-доходоносните лихвоносни услуги, а шведската група Klarna започна да изнася повечето от своите технологии.

„Много от тези бизнеси се разширяват в различни продукти и се опитват да ги продават в комбинации на съществуващите клиенти“, заяви Килиан Пендър, партньор в Northzone, инвеститор на ранен етап в няколко финтех компании, включително Klarna. „Мисля, че те ще продължат да го правят и с нарастващите лихви тук има възможност да се възползват“, добавя той.

Рекордните загуби и огромното понижение в оценките на технологичните компании накараха дружествата и техните поддръжници да направят някои проучвания. Акциите на Adyen поевтиняха с приблизително 40% през последната година – въпреки че фирмата е печеливша, докато базираната в САЩ Stripe отписа от оценката си 27% това лято, а капитализацията на Klarna падна от 45,6 милиарда долара до 6,7 милиарда долара.

Голяма част от тези компании процъфтяваха при лесните условия за финансиране и потребителското търсене в периода на коронавирусната пандемия. Серията лихвени повишения и опасенията от рецесия доведоха до тест на бизнес моделите им, до който досега не се е стигало.

„Имаше огромно пренастройване на очакванията и оценките и има някои естествени последствия от това“, посочи Лука Бокио, партньор във фирмата за рисков капитал Accel. „Някои от големите имена бързо се адаптират и разширяват обхвата на своите продукти, така че да могат да предоставят услуги през пазарните цикли“, добавя той.

Моделът "купи сега, плати по-късно"

Разрастващата се индустрия „купи сега, плати по-късно“ може би е изправена пред най-голямото предизвикателство заради средата с по-високи лихви. Тези компании се появиха, позволявайки на клиентите да разпределят плащанията за покупките си на три или четири вноски без лихви, което значи, че те зависят от таксите, плащани от търговците на дребно.

На фона на рязкото покачване на лихвите по заемите тази година обаче компаниите в сектора започнаха да търсят начини как да прехвърлят по-високите си разходи по дълга.

„Това е нещо, което разглеждаме – трябва да бъде част от разговора“, заяви Гил Данзигер, съосновател и главен технологичен директор в Mondu. „Светът се променя и ние трябва да се променим с него“, добавя той.

Със сигурност някои финтех компании разширяват хоризонтите си в тази посока. Revolut, която се опитва да се превърне във финансово „супер приложение“, представи продукт „купи сега, плати по-късно“ в Ирландия тази година. Освен това дружеството планира да стартира форма на по-бърз ипотечен процес, заяви през ноември неговият ръководител Ник Сторонски, като същевременно остава ангажирано с криптобизнеса си, който се срина заедно със стойността на цифровите валути тази година.

Klarna, някога най-високо оцененият технологичен еднорог в Европа и лицето на бизнеса „купи сега, плати по-късно“, проучва няколко различни продукта – например инструменти за сравняване на цени.

Бизнес заемите са област на растеж за разплащателните фирми като Stripe и Adyen, които вече имат взаимоотношения с малки компании чрез своите търговски платформи. Adyen получи банков лиценз в Европа през 2017 г. и в САЩ миналата година, което ще ѝ помогне да се разшири в тази област. 

„Кредитирането на малкия бизнес е изключително недостатъчно обслужван сегмент, който е изоставен от банките, а ние можем да използваме технология, за да даваме предварително квалифицирани заеми и да елиминираме човешката грешка“, заяви Хемо Бошер, който ръководи платформи и финансови услуги в Adyen.