Турските банки предлагат най-евтините заеми в света, но само за подбрани компании

Мерките "парализират" банковата система, а недостигът на заеми може да задържи икономическия растеж в потиснато състояние

11:30 | 25 ноември 2022
Автор: Берил Акман,Ашли Кандемир
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турските банки предлагат най-евтините кредити в света, но те са достъпни само за избрани. Това е така, защото политиците искат да избегнат валутна криза, като същевременно поддържат силен икономически растеж преди изборите догодина, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми към нов мандат.

Turkish Banks
Коригираните спрямо инфлацията лихвени проценти в Турция са сред най-ниските в света. Централната банка понижи референтната стойност до 9%

Регулаторните органи принуждават търговските кредитори да дават приоритет на износителите и по-малките предприятия, които представляват близо три четвърти от пазара на труда. 

По данни на централната банка новите заеми в лири за по-малките фирми - ключова група, към която е насочен растежът на кредитите - са нараснали близо 10 пъти на годишна база през първите 10 месеца на тази година в сравнение със седемкратното увеличение за големите корпорации.

Предприятията, които не се вписват в представата на правителството за достойни кредитополучатели, включително тези, които са натрупали богатство в чуждестранна валута, се борят да си осигурят евтини кредити, въпреки че в четвъртък лихвите бяха намалени до 9% въпреки инфлацията от 85%.

Ограничаването на кредитирането по този начин би могло да намали растежа, който се очаква да достигне 5% през тази година. 

"Само износители с малки нужди от внос могат да получат заеми, а това са само шепа хора", каза Ерен Гьонюл, мениджър продажби в базирано в Анкара предприятие за производство на мебели.

Гьонюл каза, че неговата фирма - както и много други - не се стреми да расте, защото ще трябва да вземе заеми на по-висока цена, за да внесе повече суровини - скъп ход при рекордно нисък курс на лирата.

"Правилата за отпускане на заеми имат за цел да насърчат износа, без да подхранват инфлацията. Ограниченията на лихвените проценти по кредитите вече представляват пречка пред апетита за отпускане на заеми, а сблъсъците с други политики допълнително ще ограничат успеха на тези мерки. Предстоящият фонд за гарантиране на кредити, подкрепен от Министерството на финансите, със сигурност ще стимулира търсенето и ще подхрани инфлацията.", казва Селва Бахар Базики, икономист за Турция, Bloomberg Economics. 

Банките могат или да предлагат евтини кредити на високоприоритетни клиенти, или да отпускат заеми на по-висока цена на останалите. Последното обаче изисква от тях да купят голямо количество държавен дълг, който да бъде блокиран в централната банка. Това оставя малко стимули за отпускане на заеми на клиенти от второстепенно значение.

Turkish Banks
Кредитите за МСП съставляват почти половината от всички търговски кредити. Ръст на кредитите от януари 2021 г. до началото на ноември 2022 г.

Въздействието стана по-ясно изразено, след като през август Турция започна да понижава лихвените проценти в съответствие с исканията на Ердоган. Основната цел е да се избегне рязкото понижение на лирата, което последва предишни периоди на бързо нарастване на кредитите. 

Провежданият финансов инженеринг позволява ръст на кредитите, без да се стига до срив на лирата. Но банките се опасяват от рисковете, свързани с поемането на големи суми държавен дълг с дълъг матуритет.

"Ердоган се поучи от опита от 2018 г. и 2020 г.", когато експлозията на кредитите повиши вноса, инфлацията и в крайна сметка доведе до отслабване на валутата, каза Ник Стадтмилър, директор за развиващите се пазари в Medley Global Advisors в Ню Йорк. 

Изборен цикъл
Фината настройка е ключова част от плана на Ердоган за поддържане на стабилността на пазарите преди президентския вот догодина.

Нарастващото недоволство от ценовия натиск прави от първостепенно значение закрепването на лирата. Но Турция изпитва недостиг на нетни чуждестранни резерви и повишаването на лихвените проценти за защита на валутата в случай на нов срив едва ли ще бъде желан ход, тъй като това може да доведе до рецесия точно преди изборите. 

Turkish Banks
Подкрепата за партията на Ердоган се увеличава на фона на насърченията за евтини заеми. Гласовете за партията на Ердоган са се увеличили от юли до октомври според социологическите проучвания

По този начин политиците настояват за "селективно кредитиране" - практика, която позволява само на някои от турските предприятия да се възползват от спадащите лихвени проценти. 

По данни на централната банка т.нар. малки и средни предприятия са заели рекордните 35 млрд. долара през тази година, което представлява почти половината от всички търговски заеми.

Средната цена на търговските заеми спадна от 30% през юли до около 16% през миналата седмица, след четири кръга на намаляване на лихвените проценти. 

Но селективното кредитиране попречи това да се превърне в нов бум и растежът на кредитите спадна от тазгодишния си връх през юни.

Turkish Banks
Турската централна банка проведе четири кръга на понижаване на лихвените проценти през тази година

Регулациите, които натоварват кредиторите с голямо количество нискодоходен държавен дълг, предизвикват недоволство сред банкерите. 

Според запознати централната банка е казала на банковите директори, че не трябва да очакват промяна в политиките преди изборите.

Мерките "парализират" банковата система, а недостигът на заеми може да задържи икономическия растеж в потиснато състояние, заяви истанбулският икономист Халук Бурумчекчи.