Задава ли се ново дъно за Wall Street? Последното заседание на Фед промени сценариите

Големият въпрос е колко високи ще бъдат лихвите в крайна сметка

19:00 | 7 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал след последното заседание на централната банка, че лихвените проценти ще продължават да се повишават и ще останат на по-високите нива по-дълго от очакваното. Инвеститорите се колебаят дали това не означава ново дъно за фондовата борса, пише MarketWatch.

„Ако не видим охлаждане на инфлацията, докато лихвите растат, тогава няма да стигнем до точката, в която пазарът може да види светлина в края на тунела и ситуацията да се промени“, заяви Виктория Фернандес, главен пазарен стратег в Crossmark Global Investments. „Обикновено не достигаме дъното на мечия пазар, докато процентът на лихвата по федералните фондове не е по-висок от процента на инфлацията“, обяснява експертът.

Американските акции първоначално реагираха положително, след като централните банкери на Фед одобриха четвърто поред повишение на лихвите със 75 базисни пункта, а лихвения процент по федералния фондове достигна диапазон между 3,75% и 4%. Въпреки това обаче по-агресивният от очакваното тон на Пауъл охлади неубедителното рали, понижавайки цените на акциите и увеличавайки доходността по държавните ценни книжа.

В рамките на пресконференция след заседанието Пауъл подчерта, че е „твърде преждевременно“ да се мисли за пауза в повишаването на лихвените проценти и каза, че крайното ниво на лихвите по федералните фондове вероятно ще бъде по-високо, отколкото централните банкери очакваха през септември.

Пазарът сега оценява на над 66% шанса за увеличение на лихвите с половин процентен пункт на срещата на Фед на 14 декември според инструмент CME FedWatch. Това би оставило лихвата на федералните фондове в диапазона от 4,25% до 4,5%.

Но по-големият въпрос е колко високи ще бъдат лихвите в крайна сметка. В септемврийската прогноза централните банкери определиха средно ниво от 4,6%, което би означавало диапазон от 4,5% до 4,75%, но сега прогнозите на икономистите сочат към крайно ниво от 5% до средата на 2023 г.

За първи път Фед също така призна, че кумулативното затягане на паричната политика може да навреди на икономиката със „закъснение“.

Обикновено са необходими шест до 18 месеца, за да се отрази увеличението на лихвите, посочват стратези. Централната банка обяви първото си повишение основните лихви през март, което означава, че икономиката трябва да започне да усеща някои от пълните ефекти от това до края на тази година и няма да усети максималния ефект от четвъртото увеличение от 75 базисни пункта от тази седмица до август 2023 г.

„Фед би искал да види по-голямо влияние от затягането през третото тримесечие на тази година върху финансовите условия и върху реалната икономика, но не мисля, че има налице достатъчно въздействие“, смята Соня Мескин, BNY Mellon Investment Management. Експертът отбелязва, че централната банка все пак не иска да засегне твърде много икономиката, което вероятно ще е повод да забави темпа.

Правителствени данни от петък показаха, че американската икономика неочаквано добавя 261 хиляди работни места през октомври – над очакванията на Dow Jones за ръст от 205 хиляди работни места. Може би по-окуражаващо за Фед е, че нивото на безработица се повишава от 3,5% до 3,7%.

Някои анализатори и наблюдатели на Фед твърдят, че централните банкери биха предпочели акциите да останат слаби като част от усилията им за допълнително затягане на финансовите условия. Инвеститорите се колебаят колко далеч може да стигне Фед при унищожаването на богатство, за да унищожи търсенето и да потуши инфлацията.

Мескин от BNY Mellon Investment Management се тревожи, че има само малък шанс икономиката да постигне успешно „меко приземяване “ – термин, използван от икономистите за обозначаване на икономическо забавяне, което избягва навлизането в рецесия.

Пауъл каза в сряда, че има шанс икономиката да избегне рецесия, но този прозорец за меко приземяване е стеснен тази година, тъй като натискът върху цените бавно намалява.

Въпреки това, инвеститори и стратези на Wall Street не са единодушни по въпроса дали фондовият пазар напълно е включил рецесията в оценките си, особено като се имат предвид относително силните резултати за третото тримесечие на повече от 85-процентен дял от компаниите в S&P 500, които представиха отчетите си, както и очакванията им за бъдещите печалби.

Според Мескин сценарият за тежка рецесия не е напълно включен в оценките. „Инвеститорите все още определят сравнително висока вероятност за меко приземяване“, но рискът, произтичащ от „много високата инфлация и покачването на крайните лихви – според собствените оценки на Фед, е, че в крайна сметка ще трябва да имаме много по-висока безработица и следователно много по-ниски оценки”, обяснява експертът.

Инвеститорите обсъждат дали акциите могат да поскъпнат след междинните избори в САЩ – като историческият прецедент сочи към тенденция за покачване на цените на акциите, след като гласоподавателите отидат до урните.