Анализаторите изгубиха надежда за рали на европейските борси в края на 2022 г.

Стратези очакват Stoxx 600 да се повиши с едва 5% до края на годината и да отбележи най-лошото си представяне от 2018 г. насам

20:03 | 23 септември 2022
Автор: Майкъл Мсика
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Пазарните прогнози за индекса Stoxx 600 се понижават с около 5% през последния месец, сочи осреднената оценка на 16 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Стратезите сега очакват, че общоевропейският бенчмарк  ще завърши годината на ниво от 427 пункта, което предполага растеж на индекса в размер на по-малко от 5% до края на 2022 г., считано от четвъртък (22 септември).

Помрачаващите се пазарни перспективи отразяват труден момент за регион, който се бори с ускорена инфлация, ястребова централна банка, енергийна криза и страхове от рецесия. Девет от финансови компании понижиха прогнозите си след проучване през август и въз основа на текущата средна стойност индексът се насочва към годишен спад от 13%. С това би се повтори резултатът от 2018 г., една от най-лошите години от над две десетилетия.

„Устойчивостта на всяко рали е поставена под въпрос в настоящата среда от факта, че нито политиката, нито основните показатели се очаква да се подобрят скоро“, изтъкват пазарни стратези на британския кредитор Barclays, водени от Еманюел Коу. Те намалиха целта си за Stoxx 600 до 390 от 465 пункта този месец, изравнявайки оценката си с тази на своите колеги от Bank of America и Goldman Sachs.

Стратези очакват

Стратези очакват цените на европейските акции да завършат годината със загуба в размер на 13% - най-слабото представяне от 2018 г. насам. Графика: Bloomberg 

Въпреки че представителите на финансовите компании проявяват все по-мечи настроения, анализаторите продължават да повишават прогнозите си за корпоративните отчети, които скочиха с близо 20% през тази година. Междувременно ценовите таргети започнаха да се свиват, но с много бавни темпове. Анализаторите виждат средно 31% възвръщаемост за Stoxx 600 през следващите 12 месеца.

Показателят отчита спад от 1,5% в петък, с което понижението спрямо исторически връх от януари достига 20%, което значи преминаване в мечи пазар.
Stoxx 600 е последният основен регионален индекс, който преминава този праг, след като германският DAX и Euro Stoxx 50 затвориха на меча територия през март, а S&P 500 ги последва през юни.

В списъка с фирми, които понижиха прогнозите си за Stoxx 600 след последното проучване, влизат още Bayern LB, Deka Bank, NN Investment, Pictet Asset Management и UniCredit.

Стратезите на Bank of America намалиха целта си предишния месец поради перспективата за ускоряване на икономическото свиване. Банката очаква забавяне при индекса на фона на икономическите предизвикателства и спада в реалната доходност по облигациите, коригирана спрямо инфлацията, тъй като фокусът на централните банки се измества от опасенията относно ценовите ръстове към тревогата за растежа.

Според септемврийското проучване сред фонд мениджърите на Bank of America наличието на акции от компании в еврозоната в портфейлите е спаднало до 42%, най-ниското ниво, откакто се води статистика. Междувременно акционерите са изтеглили 81 млрд. долара от фондовете за капиталови инвестиции в региона в 31 последователни седмици, най-дългата подобна серия от 2016 г.

Оценките на

Оценките на европейските акции са под историческите средни нива. Графика: Bloomberg 

Все пак не всички гледат негативно на ситуацията. Стратезите на JPMorgan, водени от Мислав Матейка, са сред по-оптимистично настроените пазарни експерти за региона.

„Печалбите може да се окажат по-добри от обичайното и потенциалната рецесия може да бъде плитка“, пише Матейка в бележка до клиенти тази седмица, като също така посочва мерките за фискално стимулиране и възможността за по-ниски цени на като потенциални положителни фактори.