Моделът “Купи сега - плати по-късно” разтърси поколението Z и сега се насочва към фирми

Компаниите, които използват модела се насочват към фирми в опит да завземат дал от индустрия на стойност $700 млрд.

19:30 | 16 август 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като разтърсиха навиците за пазаруване на поколението Z, фирмите от типа "купи, сега плати по-късно" (BNPL) сега се насочват към бизнес плащанията като към следващия сектор, узрял за пробив, пише Bloomberg.

Стартъпи като Billie, Mondu, Tranch и Tillit предлагат на компаниите решения за BNPL, които позволяват на купувачите да разделят плащанията си на вноски, в опит да си осигурят дял от индустрия на стойност 700 млрд. долара, която предоставя на компаниите краткосрочни заеми, за да им помогне да управляват ежедневната си дейност.

Използването на краткосрочни кредити, най-вече чрез финансиране на веригата за доставки, се превърна в жизнена сила за компаниите, които се справят с редица проблеми - от свързаните с Covid 19 блокирания до нарастващите производствени разходи в условията на инфлация. С малко технологични участници в сектора - и с грандиозния провал на Greensill Capital - индустрията остава доминирана от утвърдени кредитори като Barclays Plc и HSBC Holdings Plc в Обединеното кралство и Deutsche Bank AG в Германия. 

През тази година оценките на фирмите, които се занимават само с BNPL, се сринаха, тъй като повишаването на лихвените проценти в целия свят постави под въпрос жизнеспособността на техните бизнес модели. Но мнозина твърдят, че лекотата на използване, която тези нови компании могат да внесат в старите кредитни продукти, ще се окаже печеливша формула в тази част на пазара.

"Тези B2B BNPL компании могат лесно да спечелят пазарен дял от бавноразвиващите се традиционни банки", казва Лили Шоу, инвеститор в ранен етап на развитие в северноамериканската компания за рисков капитал Omers Ventures, която в момента не инвестира в сектора, но активно проучва тази област. "Рисковият профил на банките е създаден по такъв начин, че те не могат да се движат достатъчно бързо."

База в Берлин

Billie и Mondu подхождат към модела през призмата на BNPL; предлагат на малките бизнесмени подобно преживяване при закупуване на офис оборудване, каквото би имал модният човек при покупка на чанта на Gucci, използвайки Klarna или Afterpay. 

"Ако една типична транзакция при BNPL между предприятия и потребители е около 80-90 евро, нашите типични транзакции са около 10 пъти по-големи", казва Айга Сенфлебен, съосновател на подкрепената от Sequoia Billie.

Базираната в Берлин фирма, която беше оценена на 640 млн. долара при последния си кръг на финансиране, работи с банки като финансови партньори и в момента оперира в Германия, Австрия и Швеция. 

Съоснователят на Mondu Малте Хъфман заяви, че компанията се надява да навлезе в сферата на търговското финансиране, особено като се има предвид, че все повече бизнес транзакции се извършват онлайн.

"Смятаме, че само в Европа и САЩ има възможност за пазарна реализация на B2B BNPL на стойност 200 млрд. долара", каза той. 

Само в Германия например през 2021 г. са били осъществени бизнес трансакции в рамките на електронната търговия на стойност 200 млрд. евро, в сравнение с 86,7 млрд. евро от електронната търговия между бизнеса и потребителите, по данни на изследователската компания Statista.

Растящи трудности

Въпреки сериозните спадове в оценките си, компаниите BNPL като Klarna, Afterpay Ltd. и Affirm Holdings Inc. разтърсиха сектора на електронната търговия с удобни за клиентите приложения и популярност сред хората на възраст 18-24 години, принуждавайки много традиционни банки като Natwest Group Plc да пуснат конкурентни оферти. 

Предимството на тези B2B стартъпи на BNPL е, че традиционните банки може да се оттеглят от този сектор на фона на влошените икономически перспективи, като по този начин намалят конкуренцията, според Джеф Тийсен, ръководител на глобалния финтех отдел в консултантската компания Bain & Co. 

"Това наистина решава някои важни въпроси, свързани с паричните потоци за предприятията, и в него участват някои големи инвеститори като Sequoia и Klarna", каза той. "Забавянето на икономиката ще им даде възможности, но може да има и отрицателно въздействие. Все още е рано."