Неуспех на TerraUSD ще разтърси всички пазари

Собствениците на долари, ETF-и и традиционната финансова система ще са по-засегнати от криптосвета

19:45 | 12 май 2022
Обновен: 19:57 | 12 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Marco Bello/Bloomberg
Снимка: Marco Bello/Bloomberg

През последните дни финансовите пазари и регулаторите в САЩ са фокусирани през върху борбата алгоритмичния стейбълкойн TerraUSD да се върне към цената си от един долар, след като в понеделник поевтиня до под 70 цента. Инвеститорите трябва да се вълнуват от случващото се не заради обвързаността му с криптосвета, а заради това, което показва по отношение на ликвидността на всички финансови пазари, пише Арън Браун за Bloomberg.

Ако криптоикономиката бъде разгледана като чужда държава, то пазарите за обмен на криптовалути с традиционни валути са като пазарите на чуждестранна валута. Ликвидните пазари на чуждестранни валути могат да насърчат брутния вътрешен продукт чрез улесняване на международната търговия и притока на инвестиции. Но те също могат да причинят проблеми.

Обменните курсове често се определят по-скоро от мненията на инвеститорите и финансовите потоци, отколкото от фундамента на предлагането и търсенето. Волатилността на валутните курсове и нередовните инвестиционни потоци могат да бъдат разрушителни за икономиките. Поради тази причина повечето правителства и централни банки насочват усилия за управление на валутния курс и чуждестранната търговия.

Въпреки че криптоикономиката дава големи обещания на фундаментално ниво, усилията за установяване на ликвидни и стабилни финансови трансакции между традиционни и криптоактиви често не са успешни. Някои поддръжници на крипто смятат, че това е положително, предпочитайки да държат криптосвета изолиран от регулациите и проблемите на традиционната финансова система. Други фенове обаче са нетърпеливи да обвържат традиционните активи и криптоактивите.

Ако цената на TerraUSD продължи да пада, това няма да каже нищо относно фундаменталната стойност на криптоуслугите, но ще удари надеждите, че те могат да бъдат внедрени в традиционната финансова система. Може би в бъдеще хората, които искат криптоуслуги, ще трябва да печелят криптовалути, за да ги купуват. Инвеститорите, които искат да спечелят от криптокомпании, ще трябва да насочат печалбите си обратно към криптоуслуги.

Много по-важното е, че ако TerraUSD се провали, това ще бъде удар върху надеждите на голяма част от традиционните финансови институции, които разчитат на ликвидност, за да поддържат стабилност. Това включва централни банки, борсово търгувани фондове (ETF), взаимни фондове, клирингови къщи, дилъри на ценни книжа и др.

TerraUSD е „алгоритмичен стейбълкойн“, което означава, че се опитва да поддържа пазарна цена от един долар чрез алгоритъм, а не чрез традиционни методи, като например осигуряване на един долар за всеки токен. TerraUSD може да бъде заменена за друга криптовалута на стойност един долар - в случая Luna. Следователно, ако цената на TerraUSD се отклони от един долар, отговорните лица трябва да я възстановят.

Въпреки че мандатът на Фед официално не е обвързан с цената на долара, централната банка може да използва подобна стратегия, ако иска да ѝ повлияе. Ако стойността на долара се понижи допълнително по отношение на покупателната способност или валутните курсове, двата основни отговора на Фед биха били повишаване на лихвените проценти, за да направи долара по-привлекателен, или продаване на активи, чрез което да се свие предлагането и да се повиши цената. TerraUSD използва основно втората стратегия, продавайки Luna, за да намали предлагането на TerraUSD.

Стратегията разчита на наличието на ликвиден пазар за актива, който се продава - основно държавни ценни книжа за Фед и Luna за TerraUSD. За съжаление на Фед, ако цената на долара се понижава, инвеститорите може да не са ентусиазирани за закупуването на облигации, които ще се изплащат в бъдеще в долари. TerraUSD има същия проблем - цената на Luna е обвързана с успеха на пакета продукти на Terra, който би бил нарушен от срива на TerraUSD.

ETF-ите имат същите проблеми. Цената им трябва да отразява стойността на техните активи. Ако цената на ETF се отклони от нетната стойност на активите, се очаква арбитражи да я върнат обратно чрез обмен на ETF-и за техните съставни активи или резерви. Но ако ETF-ите или техните активи изгубят ликвидност, цените на фонда могат да се отклонят от активите.

Механизмът, използван от TerraUSD, не е основен в криптоикономиката. Много криптоактиви експериментират с него, но всички го правят за целите на обмена, а не за създаването на фундаментални услуги, използвани от потребители извън финансовия сектор. Традиционната финансова система, от друга страна, е силно зависима от стабилизационни схеми, които изискват ликвидност и не са така добре проектирани или автоматизирани като TerraUSD.

Провалът на TerraUSD би трябвало да причини повече притеснения за собствениците на долари, инвеститорите в ETF-и и традиционната финансова система, отколкото за криптосвета.