Фед предупреди за влошаване на ситуацията с ликвидността

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 10 май 2022
Обновен: 10:55 | 10 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Федералният резерв предупреди за влошаващи се условия на ликвидността на ключови финансови пазари на фона на растящите рискове от войната в Украйна, затягането на монетарната политика и повишаващата се инфлация. В 6-месечния си доклад за финансовата стабилност Фед казва, че има по-висок от обичайния риск от внезапно влошаване на ликвидността заради пазарите на суровини заради войната в Украйна.

Източници на Bloomberg казаха, че централната банка на Индия се намесва на всички валутни пазари в защита на рупията след като в понеделник се срина до рекордно дъно. Научихме, че RBI се прицелва в спекулантите с валутните си резерви за 600 млрд долара и се готви да направи още. Изненадващото повишение на лихвата миналата седмица не успя да спре спада на валутата заради тревоги от ръста на инфлацията.

Премиерът на Шри Ланка, Махиндра Раджапакса подаде оставка след протестите заради срива в икономиката. Демонстрантите искаха Раджапакса и неговият брат, президентът на Шри Ланка да се оттеглят. Цените на всичко – от бензин до лекарства скочиха. Шри Ланка е близо до фалит и спря плащанията по външния дълг.

Строгите ковид мерки в Шанхай предизвикват смущения в здравните услуги в Ню Йорк. Болниците страдат от недостиг на химикалите, използвани на тестове. Това е още един пример как 5-седмичният локдаун в китайските градове влошават глобалните вериги за доставка. Асоциацията на болниците в Голям Ню Йорк предупреди, че запасите са вероятно ще бъдат ограничени на 80% в следващите 2 месеца, въпреки подновяването на производството.