Бостик от Фед не вижда нужда от повишение на лихвата със стъпка от 75 базисни пункта

Рафаел Бостик, председател на Фед Атланта

18:00 | 10 май 2022
Преводач: Мария Попова

Наистина ли не може и дума да става за 75 базови пункта? Дали 50, 50 и може би още 50 пункта ще свършат работа? Колко можете да повишите лихвите, според вас?

Първо, радвам се да ви видя на нашата конференция, Майк. Когато мисля по нашата политика, първото, което ми идва на ум е, че инфлацията е твърде висока. Ние трябва да действаме категорично и целенасочено, за да я овладеем.

Ако разгледате направеното от нас до момента, последните две заседания дадоха началото на този процес. За мен, 50 базови пункта е повишение каквото сме нямали за последните 20 години и това вече е доста агресивно и не мисля, че трябва да сме още по-агресивни. Можем да запазим това темпо и тези стъпки и да видим как ще се развият пазарите.

Очаквам, а и наистина се надявам, че с приближаването на неутралните нива и с отдалечаването ни от позицията на улесненията, ще започнем да виждаме значително затягане, напрежението в икономиката ще се урегулира и ще ни си дадат възможности и варианти за това, което ще направим след този момент.

Колко далеч ще стигнете? Къде ще сте, да речем в края на годината или до края на 2023?

Добър въпрос. Наистина съм убеден, че трябва да започнем някъде от неутралния обхват, а знаете, че различните хора имат различни представи какъв е той. За мен неутралният обхват е някъде между 2 и 2,5%, но трябва да изчакаме и да видим какво се случва във въвеждащия сегмент.

Има много дискусии относно несигурността, чухме забележките на Сет Карпентър и много се вълнувам, че той също е тук. Той казва, че налице е огромна волатилност и много неизвестни за това как ще се развият нещата.

Но постигнем ли неутралното ниво, мисля че ще се справим. Смятам, че ще осъществим няколко повишения, може би два, може би три пъти.

Ще видим какво се случва, ще видим как реагира икономиката, ще видим дали инфлацията се приближава към целта ни от 2% и едва тогава можем да направим пауза и да анализираме развитието на нещата.

Какво означава да направите пауза? Да не предприемете нищо на някое заседание или да взимате решенията в движение?

Аз мисля, че на всяко заседание се обсъждат всички възможности. Така че, в зависимост от реакцията на икономиката, ако тя е силна, може и да не се наложи да правим каквото и да е.

Но е възможно да не реагира така и тогава да повишим лихвите с 25 базови пункта или пък да си останем на 50.

Наистина ще запазя непредубедения си поглед, ще следя какво се случва с икономиката и тогава ще адаптирам идеите си за това каква е подходящата политика въз основа на тази информация.