Между газа и партньорите: могат ли САЩ и Европа да разчитат на Германия срещу Русия

Германските коалиционни партии са разделени относно „Северен поток 2“

10:32 | 22 януари 2022
Обновен: 21:39 | 22 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За Германия няма добър изход от евентуалната криза, ако Русия нахлуе в Украйна, противопоставяйки главния доставчик на газ за Берлин срещу най-важните съюзници по сигурността.

Канцлерът Олаф Шолц ще се изправи пред натиск от Съединените щати и други западни съюзници да отговорят на всяка инвазия чрез спиране на влизането в експлоатация на наскоро завършения газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия.

Но това би рискувало да задълбочи кризата в доставките на газ в Европа, която е широко обвинявана в недостига на газови потоци от Русия и доведе до покачване на цените на енергията в Европа.

Скокът на цените удари силно компаниите и потребителите в региона, не на последно място работниците с ниски доходи в Германия, на които социалдемократите на Шолц (SPD) разчитат за гласове.

„Германия е между чук и наковалня“, каза Марсел Дирсус, нещатен сътрудник в Института за политика на сигурност към Университета в Кил.

"Правителството на Шолц иска да зарадва американците, защото те са най-важните съюзници на Германия извън Европа. Но те не искат да дразнят и руснаците. Това е трудно да се направи."

Русия събира войски близо до границата си с Украйна и поиска гаранции за сигурност от Запада, но отрича, че планира да нахлуе в бившата съветска република.

Всяка инвазия вероятно ще предизвика нови международни санкции срещу Русия, като мерките срещу "Северен поток 2" се смятат за един от най-силните начини за оказване на натиск върху Москва.

Но Шолц, който замени Ангела Меркел като канцлер в края на миналата година, вече е изправен пред разногласия в своето коалиционно правителство относно това докъде трябва да стигнат германските санкции за "Северен поток 2", ако Русия атакува Украйна.

Мораториум?

Най-гъсто населената страна и най-голямата икономика в Европейския съюз е застрашена да изглежда разделена, а Шолц рискува да изглежда слаб, ако не покаже твърдо лидерство в кризата.

„Шолц изглежда твърде пасивен и отсъстващ“, каза Гуендолин Сасе, старши сътрудник в Carnegie Europe, "а трябва да се опита да поеме по-голяма роля в ЕС."

газ 1

SPD вижда себе си като естествен наследник на пионерската политика на Германия „Ostpolitik“ за отваряне към Съветския съюз през 70-те години на миналия век. Но други европейски страни искат Германия да направи повече, за да проектира влиянието на Европа и да защити източните съседи, които се притесняват от това, което те виждат като руска агресия.

Шолц със сигурност следи проучванията на общественото мнение, които показват, че около 60% от германците подкрепят "Северен поток 2", каза Торстен Бенер от Института за глобална обществена политика (GPPi).

„За Шолц също има опасения относно справедливостта: САЩ са основен вносител на руски петрол, но не са се ангажирали да спрат вноса, докато от Германия се очаква да прекрати „Северен поток 2“, каза Бенер.

Цените на енергията в Германия през декември се повишиха с 69% в сравнение с декември 2020 г. Руските военни действия в Украйна вероятно ще ги тласнат още по-високо.

"В случай на нахлуване ще видим необичайни скокове в цените на газа. Всички залози няма да имат значение", каза Ханс Кьониг, енергиен анализатор от Aurora Energy Research.

Тогава правителството ще бъде изправено пред натиск да предостави субсидии за германци с ниски доходи и производители, които разчитат на газ за производство, което ще натовари повече публичните финанси, вече разтегнати от кризата с коронавируса.

Някои европейски политици казват, че Русия може да направи повече за намаляване на цените и потребителските сметки в Европа и обвиняват Москва, че използва енергийната ситуация за политически цели.

„Потоците от природен газ, идващи от Русия, са на исторически ниски нива“, каза Кьониг. „Русия дава приоритет на маршрутите, които притежава, и изпраща много по-малко, отколкото в миналото, през другите."

Русия отрича да е манипулирала доставките, а руският външен министър Сергей Лавров каза на гостуващата тази седмица германската външна министърка Аналена Бербок, че опитите на Запада да политизира проекта "Северен поток 2" ще бъдат "контрапродуктивни".

Дирсус каза, че Шолц е малко вероятно да убие проекта, но може да наложи мораториум върху него в случай на инвазия.

„Това ще бъде стъпка, предназначена да покаже на американците и другите съюзници, че Германия отговаря, но в същото време те ще изпратят сигнал до Русия, че проектът все още може да бъде възроден“, каза той. 

газ 2

Зелените биха искали да откажат проекта, който все още чака одобрение от регулаторите, тъй като се противопоставят на изкопаемите горива. Те също така искат да изпратят ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че военната агресия в чужбина и недемократичните практики у дома няма да бъдат възнаградени с договори за газ.

Про-бизнес настроените Свободни демократи (FDP) също дадоха сигнал, че предпочитат по-строг подход към Русия.

Шолц ще се надява да намери компромис, който да удовлетвори както коалиционните му партньори, така и висши членове на неговата партия, като министъра на отбраната Кристин Ламбрехт, която каза, че "Северен поток 2" - който минава под Балтийско море и заобикаля украинска територия - не трябва да бъде въвличан в кризата. 

Без каквато и да е военна помощ за Украйна

Берлин изключва доставките на оръжие за Украйна в противопоставянето с Русия засега, каза германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт в интервю, публикувано в събота, няколко дни след като Великобритания започна да доставя на Киев противотанкови оръжия.

„Мога да разбера желанието да подкрепим Украйна и точно това вече правим“, каза Ламбрехт пред седмичника Welt am Sonntag.

„Украйна ще получи пълна полева болница заедно с необходимото обучение през февруари, всичко съфинансирано от Германия за 5,3 милиона евро“, каза тя, отбелязвайки, че Германия лекува тежко ранени украински войници в своите военни болници от години.

Но Берлин засега не е готов да снабди Киев с оръжие, каза министърът.

"Трябва да направим всичко, за да деескалираме. В момента доставките на оръжие не биха били полезни в това отношение, има съгласие за това в германското правителство", каза Ламбрехт.

Германия блокира съюзника от НАТО Естония да оказва военна подкрепа на Украйна, като отказа да издава разрешения за износ на оръжия с германски произход в Киев, съобщи Wall Street Journal в петък.

По-рано тази седмица Държавният департамент на САЩ разреши на Литва, Латвия и Естония да изпращат произведени в САЩ ракети и други оръжия в Украйна, тъй като президентът Джо Байдън прогнозира, че Русия нахлуев в Украйна.

Много други съюзници в НАТО, включително Великобритания и Полша, също се съгласиха да изнасят оръжия директно за Украйна, но германското правителство отказа да го направи.

„Германия не подкрепя износа на смъртоносни оръжия през последните години“, каза германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция в петък.

В случая с Естония Берлин отказва да позволи на трета страна да изпрати артилерия в Украйна, тъй като оръжията произхождат от Германия, цитира вестникът естонски и германски официални лица.  

Колко зависи Германия от руски газ?

Спирането на проекта би означавало, че част от очаквания бъдещ внос на газ от Германия няма да пристигне, освен ако вместо това Русия не засили износа си по тръбопровод от Ямал в Русия до Полша или Украйна, което може да е малко вероятно в случай на военни действия конфликт.

агз 3

Ето сегашното състояние на газовия сектор в Германия.

Германия през януари-октомври 2021 г. е внесла 119 милиарда кубически метра (bcm), съобщи външнотърговската статистическа служба BAFA, която не идентифицира произхода на газа. Вътрешното потребление на газ е 100 милиарда кубически метра през 2021 г., съобщи групата за комунални услуги BDEW.

Германия има 24 милиарда кубически метра подземни пещери за съхранение на газ. Една пета от тях се представлява от Rehden - компания, собственост на складовата компания "Астора", която е собственост на руската компания "Газпром". Общият капацитет за съхранение може да покрие една четвърт от годишното потребление на газ в Германия.

Въпреки това пещерите за съхранение в Германия в момента са на 45% запълнени, което е с 9 процентни пункта по-малко от преди година, според данните на индустриалната група Gas Infrastructure Europe.

Германия внася по-голямата част от газа, който консумира, като вътрешното производство на газ достига своя пик през 90-те години на миналия век и сега покрива само 5% от годишното потребление.

Главният изпълнителен директор на германската компания Uniper тази седмица определи дела на Русия в доставките на газ в Германия на около 50%, въпреки че това може да варира от месец на месец.

Данните от анализа на ICIS за германските доставки показват, че през декември 2021 г. руският тръбопроводен газ представлява 32%, норвежкият 20%, холандският 12%, със съхранение 22% и останалата част от други по-малки източници, включително вътрешно производство.

„Русия в ролята й доставчик на газ не може да бъде заменена през следващите няколко години“, каза Маубах.

Защо Германия има нужда от газ?

Изгарянето на газ представлява 15,3% от германското производство на електроенергия миналата година, съобщи BDEW.

Загубата на голяма част от вноса на газ - от какъвто и да е източник - може да изисква краткосрочно увеличаване на производството от въглища у дома или внос на електроенергия от съседи, за да запълни празнината.

газ 4

Ситуацията е по-остра при отоплението на домовете, където газът поддържа топлината на половината от 41,5 милиона домакинства в Германия, и в производствените индустрии, където сектори като керамика не могат да произвеждат без горивото. 

Петрол и въглища

Германия и Русия имат силно партньорство за доставки на енергия от десетилетия. Партньорството беше сключено по време на Студената война и остана силно въпреки възходите и паденията в двустранните отношения.

Германия не се нуждае само от газ от Русия. BAFA показа, че 34% от суровия петрол в Германия идва от Русия през януари-октомври 2021 г. и въглищната група VDKi заяви, че 53% от каменните въглища, получени от германските производители на електроенергия и стоманодобивите, са дошли от Русия миналата година.

Ще намалее ли търсенето на газ в бъдеще?

В крайна сметка, за да изпълни обещанията за намаляване на емисиите на парникови газове, Германия трябва да намали употребата на газ. Отоплението с газ ще бъде преустановено в дългосрочен план в полза на термопомпи и други алтернативи.

Но в производството на електроенергия се очаква използването на газ да нарасне за преходен период в рамките на плановете за постепенно премахване на въглищата и ядрената енергия.

Бъдещото потребление ще зависи от скоростта на въвеждането на възобновяема енергия в Германия и дали водородът с ниски емисии, произведен от възобновяеми източници като вятър и слънчева енергия, може да бъде използван за замяна на изкопаемия газ.

Международната агенция по енергетика заяви, че обещанията на страните за климата ще намалят европейското търсене на газ до 504 млрд. куб. м през 2030 г. от 596 млрд. куб. м. през 2020 г., въпреки че според „декларираните политики“ на правителствата то ще намалее само незначително до 587 млрд. куб. м. Няма разбивка за отделни държави.

Какви алтернативи има Германия?

Съединените щати, които трябва да изпреварят Катар и Австралия като водещ износител на втечнен природен газ (LNG) тази година, предложиха да изпращат повече газ за Германия, ако "Северен поток 2" бъде изоставен.

Това обаче би означавало укрепване на инфраструктурата за втечнен природен газ и ще доведе до по-нестабилни доставки и цени на газ.

В Европа LNG се получава във Великобритания, по северозападното европейско крайбрежие и в Средиземно море, все още млада и развиваща се индустрия. Терминалът за доставки Dutch Gate с капацитет от 12 милиарда кубически сантиметра снабдява западногерманските клиенти при отсъствието на вътрешно съоръжение, което инвеститорите избягваха, когато газът беше в изобилие, но екологично непопулярен.

Междувременно Европа се конкурира с азиатските купувачи за осигуряване на товари на световните пазари за втечнен природен газ.

Що се отнася до тръбопроводния газ, европейските комунални услуги имат непрекъснати споразумения за закупуване с Русия за период до 30 години наведнъж с опции за take-or-pay и свързани с договорени показатели като петрол или спот цени във виртуални европейски центрове за търговия с газ.

Информацията за това кога кои договори се подновяват и при какви условия обикновено се публикува само от контрагентите и прозрачността може да бъде оскъдна.