Румен Радев: Колосалните разходи за F-16 ще ни тежат десетилетия напред

Президентът смята, че правителството е поставило обществото в крайно неизгодна позиция

19:25 | 24 юли 2019
Президентът Румен Радев настоява за прозрачност във вземането на подобни важни решения. Снимка: Димитър Кьосемарлиев@Bloomberg TV Bulgaria
Президентът Румен Радев настоява за прозрачност във вземането на подобни важни решения. Снимка: Димитър Кьосемарлиев@Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Румен Радев обоснова остро решението си за налагане на вето срещу ратифицирането на договора за американските изтребители F-16 с прессъобщение до медиите, посочвайки някои любопитни спецификации, касаещи най-вече външния дълг на страната ни.

Той настоява за задължителен нов дебат по отношение „цената за придобиване от 2,2 млрд. лв. без ДДС при 100% авансово плащане; срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; скрити и неуточнени разходи, които България ще плати впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цените, срокове и обем на доставки и услуги; неустойки на неизпълнение“.

Президентът Радев е на мнение, че всичко това ще тежи „десетилетия напред“ за бъдещите правителства, определяйки разходите като „колосални“.

Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност“, продължава в изказването си държавният глава.

Президентът настоява за задълбочен дебат в Народното събрание, за да се отговори на поредицата от въпроси, поставени от самия него пред народните представители, касаещи тяхната отговорност към обществото за „прозрачност“ във вземането на подобни решения.