Източници от правителството в Берлин: VW избра Измир

Volkswagen очаква от турската държава отстъпка по отношение на изключително високия данък върху потреблението, твърди ARD

20:33 | 22 юли 2019
Alicia Vera/Bloomberg
Alicia Vera/Bloomberg

Дълго време се спекулираше, но сега има все повече доказателства, че новата фабрика на Volkswagen ще бъде построена в Турция - очевидно след сериозни отстъпки от Анкара. Саудитска Арабия и България остават с празни ръце, предава държавната германска телевизия ARD.

Местоположението Маниса близо до Измир вече е определено според правителствени кръгове в Берлин за новия завод. Volkswagen очаква от турската държава отстъпка по отношение на изключително високия данък върху потреблението - за новите автомобили. Той може да бъде до 41% от общата цена за седан от типа на Passat, в зависимост от мощността на двигателя.

Решението в полза на Турция е взето въпреки по-ниските разходи за труд в България. Основният аргумент за Маниса е огромният турски пазар в сравнение с България. Концернът от Волфсбург очаква само в страната да продаде около 40 000 седана годишно. Държавата вероятно ще бъде значителен купувач, защото Passat е автомобилът, който е изключително популярен сред висшите държавни служители. В допълнение към моделите Passat в завода ще се произвеждат и Skoda и Seat.

Лобист, работещ за Анкара в Германия, твърди, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е готов по изключение да даде някаква държавна гаранция за всички споразумения, сключени с VW. Анкара е изпълнила всички претенции на VW, дори и при “извънредното“ търсене на такава гаранция.

Решението в полза на Измир изглежда е било взето въпреки сериозната опозиция от страна на служителите. Преди всичко работническият съвет на VW счита, че спазването на правата на служителите и участието на служителите в теми, свързани с бизнеса, би било проблематично на място като Турция.

Също толкова критично се гледа на върховенството на закона, което е силно ограничено след въвеждането на президентската система. Карстен Мюлер, депутат от християндемократите, потвърждава пред ARD, че въпросните теми причиняват сериозно главоболие на работническия съюза и на профсъюзите. Но в края на краищата VW имала фабрики в различни страни, където държавата се отнася с правата на човека по различен начин, отколкото е обичайно в Германия - а съдебната система е всичко друго, но не и независима. Въпреки всичко една доходоносна оферта от Саудитска Арабия сега вече не се обсъжда, твърдят източници от Берлин.

Очаква се договорът да бъде подписан в края на септември или началото на октомври. След това в президентския дворец в Анкара ще се празнува - по-малко, защото се създават няколко хиляди работни места в град Маниса, който се управлява от националистическата партия „Партия на националистическото действие“. Тя е в коалиция в парламента с партията на справедливостта на Ердоган.

Но в случая става дума за придобиване на престиж, след като германските компании се въздържат от големи инвестиции в Турция през последните години. Федералното правителство и премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (SPD), който е член на Надзорния съвет на VW, не гледат на Маниса с критичност, предава още ARD.