Volkswagen стартира конкретни преговори за завода с „оставащите кандидати“

Германският концерн все още не е взел категорично решение за местонахождението на своята фабрика

23:16 | 13 май 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Vоlkѕwаgеn няма да вземе скоро окончателно решение за местоположението на своя нов завод в Източна Европа, за който кандидат е и България.

„Беше решено да се пристъпи към конкретни преговори за планирания нов заводи за множество марки в Европа с останалите потенциални кандидати“, става ясно от oфициaлнoто пресcъoбщeниe cлeд cpeщaтa нa нaдзopния и yпpaвитeлния cъвeт нa гepмaнcĸия ĸoнцepн. Така очевидно решение няма да бъде взето през май, а вероятно такова ще има при следващото заседание на Борда, планирано за октомври.

Πъpвoнaчaлнo ce oчaĸвaшe oĸoнчaтeлнoтo peшeниe за местонахождението дa бъдe взeтo дo ĸpaя нa мapт, а след това стана ясно, че то се отлага.

Бългapия e coчeнa зa един от оставащите кандидати oт изгpaждaнeтo нa зaвoдa, ĸъдeтo може дa бъдe пpoизвeждaнa мapĸaтa Ѕkоdа. Ocвeн страната ни ĸaтo възмoжeн избop се обсъждат oщe Typция, Pyмъния и Cъpбия.

Πpeди няĸoлĸo ceдмици Ѕkоdа oбяви, чe oт пъpвoнaчaлнитe чeтиpи вapиaнтa ca ocтaнaли caмo двa, според Наndеlѕblаtt оставащите дестинации ca Бългapия и Typция. 

И в двете страни разходите за персонал са много по-ниски, отколкото в Германия, а самата инвестиция е за около 1 млрд. евро.  

Според DPA България продължава да има добри шансове за вложението. В деня преди посещението на федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в София в началото на април група мениджъри на Volkswagen е разгледала немскоезична детска градина в столицата. Това също е едно от условията, които се преглеждат от Volkswagen - автомобилопроизводителят не иска да остави нищо на случайността при избора на бъдещото си местоположение.

„Днес одобрихме важни стратегически решения за Volkswagen Group в Надзорния съвет. Като част от нашата електрическа офанзива ние искаме да осигурим капацитета за нашите батерии чрез стратегически партньорства. Също така искаме да разширим производствения си капацитет в Европа, за да подкрепим своите планове за растеж. Акцентът върху основния бизнес е от съществено значение на фона на все по-сложната индустрия и съответните предизвикателства“, казва председателят на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч.

Общо събрание с мирис на Дизел

Темата за дизела няма да напусне толкова бързо офисите на Volkswagen. И на тазгодишното Общо събрание на автомобилната компания от Волфсбург - повече от три години след разкриването на фалшифицирането, дизеловата измама отново ще бъдат в центъра на дискусията.

Критичните акционери дори искат в Надзорния съвет да бъде избран Юрген Реш, управляващ директор на Deutsche Umwelthilfe (DUH). При това Реш, който влезе в медийните заглавия с десетки съдебни искове за забрани на дизелови коли в много германски градове, нещо като интимен враг на Volkswagen Group.

Ясно е обаче, че кандидатурата му ще има най-много символичен характер и няма никакъв шанс да се наложи срещу истинските властови отношения. Семействата Порше и Пиех ще прокарат с мнозинството от гласовете собствените си кандидати - преизбирането на Ханс Михел Пиех и Оливер Порше в Надзорния съвет са почти сигурни.

Още повече, че акционерите на VW, независимо от продължаващите последици от дизеловия скандал, имат сравнително малко причини да се оплакват от икономическото развитие на групата. Въпреки че VW трябваше да задели 30 млрд. евро за справяне със скандала с емисиите, а краят все още е непредвидим, в реалния автомобилен бизнес групата се справя сравнително добре, а много клиенти отдавна са забравили скандала, пише в свой анализ Handelsblatt.

Концернът отново леко увеличи броя на продадените миналата година превозни средства с малко под един процент до 10,8 милиона единици. Така Volkswagen отново бе в състояние да защити първото си място като най-големия световен автомобилен производител пред своите конкуренти Toyota и алианса Renault-Nissan.

Този добър резултат от продажбите вече не е очевиден в светлината на глобално слабата тенденция в световната автомобилна индустрия през 2018 година. През миналата година бяха продадени с 1% по-малко коли в глобален мащаб - 93 милиона единици.

Дори и в Китай, който е най-важният единичен пазар за Volkswagen, след десетилетия на растеж за пръв път през 2018 г. бе отчетен спад. В допълнение налице са огромни производствени проблеми в Европа заради новите стандарти за вредни газове WLTP, с които дъщерните дружества на VW Audi и Porsche все още се борят и до днес.

Към нови рекорди

Благодарение на по-високите продажби приходите се увеличиха с 6,3 млрд. евро до около 236 млрд. евро. И трендът при печалбата може да се проследи чрез сравнение с индустрията като цяло. Глобалният оперативен марж в автомобилната индустрия вероятно е спаднал с повече от една десета. За разлика от това VW отново леко увеличи оперативния си резултат през 2018 г. с 100 млн. евро до новия рекорд от 13,9 млрд. евро.

Както и през предходната година, печалбата на VW отново беше обременена от разходи от 3,2 милиарда евро във връзка с дизеловата афера. Въпреки това, в сравнение с разходите от 16,2 и 6,4 милиарда евро през 2015 и 2016 г., това вече е относително ниско ниво.

По отношение на печалбата след данъци е ясно, че групата отново е постигнала по-висока степен на стабилност след Дизелгейт. В крайна сметка, базираната във Волфсбург група е успяла да подобри нетната си печалба с шест процента до почти 12,2 милиарда евро.

За това значително е допринесъл и подобрен финансов резултат от 1,7 млрд. евро. Година по-рано в балансовите книги все още имаше минус 146 милиона евро. Валутни ефекти и по-ниските лихвени разходи са допринесли за силното увеличение. Освен това VW успява да осигури по-евтини трансакции за финансирането си.

Увеличението на инвестиционния доход от двете китайски съвместни предприятия също е имало положителен ефект. VW не записва този доход в оперативната си дейност, а във финансовия резултат според собствения си дял („at equity“). Автомобилният пазар в Китай стана изключително важен за Volkswagen през последните няколко години. Групата продава повече от 40% от колите си там заедно с двамата си китайски партньора FAW и SAIC.

Въпреки слабостта на пазара в Китай VW генерира повече пари от Народната република през миналата година. Двете съвместни предприятия са генерирали на концерна от Волфсбург дивиденти от около 3,4 млрд. евро. Година по-рано сумата бе с около 200 милиона евро по-ниска. С дял от около 18% Volkswagen е пазарен лидер в Китай и успя да увеличи своя пазарен дял в Народната република през 2018 г. благодарение на успешните си нови модели от типа SUV.

За акционерите в Германия ангажиментът в далечната Азия се отплаща при всеки случай. С дивидента той се покачва, а Volkswagen се връща към нормалното ниво.

Общото събрание ще вземе решение във вторник за дивидент от 4,80 евро на обикновена акция и 4,96 евро на привилегирована акция, което е увеличение с по 23%. Коефициентът на изплащане нараства до 20,4% (предходната година: 17,6%). Като цел VW си определи 30%, от гледна точка на акционерите следователно има нужда от още малко подобрение.

Последиците от дизеловата криза се забавят и по отношение на тежестта върху ликвидността на групата. Докато през 2017 г. 16 млрд. евро изтекоха от касите, особено в посока Съединените щати, за да се погасят извънсъдебни споразумения, през миналата година сумата е само около 5 милиарда евро. По-големи претенции от страна на САЩ не се очакват в бъдеще.

Тази тенденция се отразява в отчета за паричните потоци. Оперативният паричен поток в групата е положителен за пръв път отново през 2018 г. - на ниво от 7,3 милиарда евро. В автомобилния сектор той също нарасна от 11,7 милиарда на 18,5 милиарда евро.

И по отношение на паричния поток финансовият директор Франк Витер очаква по-нататъшното подобрение. „Кешът е цар", каза той преди няколко седмици на вътрешнофирмено заседание. Не само защото инвеститорите обикновено обръщат повече внимание на този размер. В случая с VW, освен това, Дизелгейт продължава да създава несигурност по отношение на необходимостта от ликвидност.

И макар че в САЩ нещата вече изглеждат уредени, през тази година все по-голямо внимание се обръща на германската съдебна система, която трябва да вземе решение по исканията на инвеститорите и исковете за обезщетение на автомобилистите. Ако съдиите вземат решение в полза на ищците, Volkswagen ще бъде изправен пред искове за милиарди. В допълнение, 2019 г. ще бъде годината на промяната за групата, в която трябва да сполучи и навлизането в електромобилността. Това изисква много усилия и много пари.

В края на краищата обаче висшите мениджъри около главния изпълнителен директор Херберт Дийс и главния финансов директор Витер демонстрират голяма увереност, че успешно ще овладеят това предизвикателство. А критикът на дизела Реш може да се задоволи с това, че VW е на прав път – макар и да не е част от Борда на директорите. А ние можем да се надяваме, че и България ще спечели по някакъв начин от новите планове на компанията от Волфсбург. Независимо дали решение за новия завод бъде взето скоро, или след няколко месеца.