Британските депутати отхвърлиха за трети път споразумението за Brexit

Доналд Туск свиква на 10 април извънредно заседание на ръководители на страните от ЕС

16:57 | 29 март 2019
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Британските депутати отхвърлиха за трети път споразумението за Brexit. За него гласуваха 286 депутати, а срещу него 344, съобщава BBC. 58 депутати са се въздържали да гласуват по споразумението.

Това е поредният епизод от продължаващата драма с развода между Брюксел и Лондон, която така и не можа да завърши с искания от премиера финал. В опит да спечели на своя страна членовете на Камарата на представителите премиерът обеща да подаде оставка от премиерския пост.

Опитите за натиск се оказаха достатъчни за нейните евроскептични депутати в Консервативната партия, но липсата на съществена промяна в условията на сделката не можаха да убедят северноирландските юнионисти, чиито десетима народни представители поддържат правителството на малцинството на Мей.

Минути по-късно стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск свиква на 10 април извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Той отбелязва, че решението му е свързано с изхода от днешното гласуване в британския парламент. Говорител на ЕК заяви, че най-вероятният сценарий е Brexit без сделка.