Токът в Испания стана почти безплатен заради соларните и вятърните паркове

В сряда дневното производство на слънчева енергия скочи до най-високото си ниво от началото на октомври, а според модел на Bloomberg този скок вероятно ще продължи и през март.

16:10 | 29 февруари 2024
Автор: Иймон Акил Фархат
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на електроенергията в Испания са се понижили почти до нула, тъй като вятърните и слънчевите паркове в страната произвеждат повече енергия от всякога. Цените за деня останаха под 10 евро за мегаватчас през последната седмица, а производството в средиземноморската страна е напът да достигне рекорд през този месец.

В сряда дневното производство на слънчева енергия скочи до най-високото си ниво от началото на октомври, а според модел на Bloomberg този скок вероятно ще продължи и през март.

Производството на енергия от възобновяеми източници в Испания ще достигне рекорд през февруари | Средномесечно производство на енергия от възобновяеми източници

Въпреки че рязкото понижение на цените е подпомага потребителите, тъй като цените на едро се отразяват на цените за домакинствата, по-ниските нива в дългосрочен план рискуват инвестиции в повече мощности за възобновяема енергия, точно когато Европа се стреми да направи икономиката си по-екологична, за да помогне за ограничаване на глобалното затопляне.

Спадът на испанския пазар през тази седмица беше екстремен, но след енергийната криза в цяла Европа се наблюдава ясна тенденция към намаляване на цените на електроенергията и газа. Това вреди на приходите на компаниите за комунални услуги и испанската Endesa S.A. заяви в сряда, че печалбата ѝ за 2023 г. е спаднала с почти една трета на фона на "нормализирането" на цените.

Понижението в цените оказва влияние и върху потоците от електроенергия в Югозападна Европа, като в момента Испания продава във Франция, която е един от най-големите износители в Европа. Суровинните потоци се насочват към пазара с най-ниски цени на часова база, а данните от мрежата показват, че Испания изнася от 21 февруари насам. Цените за четвъртък се установиха на 4,80 евро за мегаватчас за Испания и 63,59 евро за Франция.