Китай е инсталирал повече соларни панели през 2023 г., отколкото САЩ за цялата си история

Страната е добавила 216,88 гигавата слънчеви панели през миналата година, като е издухала предишния си рекорд от 87,4 гигавата от 2022 г.

19:05 | 26 януари 2024
Обновен: 19:38 | 26 януари 2024
Автор: Bloomberg News
Китай е инсталирал повече соларни панели през 2023 г., отколкото САЩ за цялата си история

През 2023 г. Китай инсталира повече соларни панели, отколкото всяка друга страна, добавяйки ги към огромния парк от възобновяеми енергийни източници, който вече е водещ в света с голяма разлика.

Страната добавя 216,88 гигавата слънчеви панели през миналата година, като надминава предишния си рекорд от 87,4 гигавата от 2022 г., се казва в изявление на Националната енергийна администрация. Това е повече от целия парк от 175,2 гигавата в САЩ, втория по големина соларен пазар в света, според оценки на BloombergNEF.

Подем на слънчевата енергия в Китай

Китай добавя и и 75,9 гигавата вятърна енергия - с 37,6 гигавата повече от миналата година, което също е рекорд.

По данни на Международната агенция по енергетика рязкото увеличаване на дела на чистата енергия в Китай, който е най-големият замърсител, допринася за рекорден ръст на възобновяемите енергийни източници в света - 510 гигавата през миналата година. Според МАЕ държавите се доближават до пътя, необходим за постигане на целта, поставена на срещата на върха за климата COP28, за утрояване на енергията от възобновяеми източници до края на десетилетието.

По данни на BNEF през миналата година на Китай вероятно се падат 58% от световните соларни инсталации и 60% от световните вятърни инсталации.

Добавянето на възобновяеми енергийни източници означава, че Китай може да изгаря по-малко въглища, за да посрещне нарастващото търсене на енергия, и тази промяна подхранва прогнозите, че най-големият замърсител в света може да достигне своя връх през миналата година, далеч преди правителствената цел за 2030 г.

Въпреки това Китай продължава да разширява огромната си мрежа от въглищни електроцентрали, които осигуряват около 59% от електроенергията в страната. Длъжностните лица настояват, че новите централи са необходими главно за осигуряване на резервни мощности за непостоянното производство на енергия от слънце и вятър и че потреблението на въглища ще намалее от 2025 г. нататък. През миналата година мощностите за производство на топлинна енергия се увеличават с 57,93 гигавата, съобщава NEA.

Слънчевите и вятърните инсталации са стимулирани отчасти от рязкото намаляване на разходите, тъй като ожесточената конкуренция между производителите доведе до рекордно ниски цени на панелите и турбините в Китай. Това намалява рентабилността на производителите и поражда очаквания за голяма консолидация в отрасъла през тази година.

Експлозивен растеж на възобновяемите енергийни източници в Китай

Ускоряването на производството на електроенергия от възобновяеми източници също създава предизвикателства, тъй като китайската електропреносна мрежа се бори да не изостава. Някои региони се сблъскват с липсата на инфраструктурен капацитет, за да поемат повече слънчева енергия, и започват да прилагат по-строги разпоредби за нови проекти.

Въпреки това се очаква Китай да запази ръста на възобновяемите енергийни източници. Очаква се слънчевите инсталации да се увеличат с около 7% тази година, а новите вятърни мощности - с 11%, прогнозира BNEF.