Износът на Катар нараства двойно, след като търсенето на газ се увеличи заради войната

Европа се надпреварва да търси алтернативи на газа от Русия - най-големия доставчик на континента - след нахлуването на страната в Украйна

16:48 | 29 май 2022
Обновен: 19:10 | 29 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Износът на Катар нарасна през април, тъй като най-големият износител на втечнен природен газ в света се възползва от рязкото нарастване на търсенето след войната в Украйна, пише Bloomberg.

Общият износ възлиза на 43,5 млрд. риала (11,9 млрд. долара) в сравнение с 21 млрд. риала преди година, се посочва в изявление. Това доведе до търговски излишък от 34,2 млрд. риала през месеца.

Европа се надпреварва да търси алтернативи на газа от Русия - най-големия доставчик на континента - след нахлуването на страната в Украйна. Вносът на втечнен природен газ от Катар и САЩ, най-големите износители в света, е ключова част от това решение.

Няколко високопоставени служители на Европейския съюз - включително топ дипломатът на блока Жозеп Борел и германският министър на икономиката Роберт Хабек - пътуваха до Катар през последните месеци, за да обсъдят доставките на газ.

През април Китай е бил основната дестинация на катарския износ с близо 6,6 млрд. риала, следван от Индия и Япония.