Важността на Катар

Една от най-богатите страни в света е готова да стане дори по-богата

09:00 | 27 май 2022
Обновен: 14:09 | 27 май 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

От Пол Уолъс и Саймън Фоксман, заедно с Фиона Макдоналд и Върити Ратклиф

Докато самолетите започват да се спускат в Доха, пасажерите могат да гледат надолу към новия стадион с 80 000 места, издигащ се от пустинята, който ще бъде домакин на финала на Световното първенство по футбол през декември. Те може да забележат и друг поразителен образ: танкери, строяващи се в Персийския залив, които чакат да бъдат натоварени с втечнен природен газ.

Футболът и свръхохладеният газ се обединяват, за да дадат на страна с население от само 3 милиона души огромно влияние на световната сцена. Светът се надигна и обърна внимание, когато през 2010г. Катар победи Япония, САЩ и други в наддаването за правата да бъде домакин на едно от най-печелившите спортни събития на планетата.

Сега Катар, който може да се похвали с третите по големина запаси от природен газ, ще пожъне още една неочаквана печалба. Износът на енергия вече е на път да достигне 100 милиарда долара тази година за първи път от 2014г., според изчисленията на Bloomberg News. Тогава Русия нахлу в Украйна, което доведе до борба в голяма част от Европа за алтернативни доставки на газ, за да замени това, което се доставя от Русия. Няколко от най-високопоставените служители на Европейския съюз пристигнаха в Доха през последните седмици, всички с ясно послание: Нуждаем се от вашия втечнен природен газ. Ходът на Москва в края на април за прекъсване на износа за България и Полша само засили чувството за неотложност.

Катар започна проект на стойност 30 милиарда долара за увеличаване на капацитета си за износ на втечнен природен газ с 60% до 2027г. Допълнителното търсене означава повече конкуренция сред купувачите, които искат да подпишат дългосрочни договори за доставка и най-вероятно по-добри условия за Катар.

Преди руската инвазията в Украйна, някои анализатори се съмняваха, че ще има достатъчно работа, за да оправдае високата цена на проекта. Сега Катар предупреждава клиентите за още по-голямо разширяване. „Това е невероятна възможност“, казва Карън Йънг, старши сътрудник в Близкоизточния институт във Вашингтон. „Катар ще бъде един от най-важните износители на газ, като пазарът за него вероятно ще бъде много силен за години напред“.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и техните съюзници прекараха години в опити да накажат икономически Катар за това, че е твърде близо до регионалните ислямистки групи и Иран. Пандемията смъкна цената на газа до рекордно ниски нива, ускорявайки тенденцията потребителите да преминават от изкопаеми горива към по-чиста, възобновяема енергия. Активисти за правата на човека критикуваха Катар за отношението му към чуждестранните работници, изграждащи инфраструктурата за Световното първенство. Най-малко 50 от тях са починали само през 2020г., според Международната трудова организация.

Сега икономическият бойкот от съседните държави приключи и европейските цени на газа са близо до най-високите си нива някога. Емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, е  много търсен както в САЩ, така и в Европа. На среща в Белия дом с президента Джо Байдън в края на януари – седмици преди началото на войната – двамата обсъдиха „осигуряването на стабилност на глобалните енергийни доставки“. Няколко месеца по-късно Байдън официално определи Катар за „най-големият съюзник извън НАТО“, отчасти като благодарност за това, че Доха помогна на САЩ при евакуациите от Афганистан. Тази връзка контрастира с напрежението между Белия дом и Саудитска Арабия и ОАЕ поради отказа им да увеличат производството на петрол, за да помогнат за намаляване на цените.
Икономиката на Катар на стойност 200 милиарда долара се очаква да нарасне с 4,4% тази година, най-много от 2015г., според Citigroup. Брутният вътрешен продукт на човек ще се покачи до почти 80 000 долара, обратно към нива на места като Каймановите острови и Швейцария.

Началото на това, което може да бъде „суперцикъл“ на газ, идва точно когато приключва строителният бум на Световната купа, който захранваше икономиката през последните години, казва Зиад Дауд, главен икономист по нововъзникващи пазари в Bloomberg Economics. „Моментът е благоприятен за Катар, който може да види нов двигател на растеж за това десетилетие“, казва той.
Въпросът сега е какво ще направи Катар със своя джакпот, захранен от втечнения природен газ. Голяма част от парите ще бъдат използвани за подпомагане на суверенния фонд на Катар, според човек, запознат с въпроса, който поиска да не бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори публично по въпроса.

Това финансиране ще даде възможност на Qatar Investment Authority (QIA), който вече е основен инвеститор в компании като Barclays Plc и Volkswagen AG, както и в недвижимите имоти в Ню Йорк и Лондон, да ускори натиска си в технологични акции.

Катар също може да използва приходите от износа на енергия за по-нататъшни геополитически цели. Миналия месец правителството обеща инвестиции на стойност 5 милиарда долара в Египет, част от плана на държавите от Персийския залив за подкрепа на северноафриканската страна, която е засегната от покачването на цените на храните от началото на войната в Украйна.

Предишните инвестиции, свързани с външната политика, не винаги са носили дивиденти. QIA похарчи милиарди долари в руски активи, включително държавната Rosneft Oil Co. през последното десетилетие. Сега стойността им е намаляла.


Друг залог, който отиде се разви зле: Катар, под ръководството на бащата на Тамим, шейх Хамад бин Халифа ал Тани, насочи 8 милиарда долара към Египет, след като протестите на Арабската пролет издигнаха Мюсюлманските братя на власт през 2012 г. Египетската армия свали президента Мохамед Мурси година по-късно. Подкрепата на Катар за Мурси предизвика критики от други държави от залива и беше сред причините, които те цитират за бойкота си години по-късно.

Хамад, също така, инвестира в Газа след превземането ѝ от Хамас, определен за терористична организация от САЩ. Хамад, който прехвърли властта на сина си през 2013г., подкрепи първоначалните бунтове в Сирия за свалянето на Башар ал Асад, който остава на власт. „Катар може да играе интересна регионална роля, но това е свързано с много риск“, казва Янг от Института за Близкия изток. „Да бъдете приятели и събеседници за проблемните случаи в региона идва с непредсказуем багаж”.


Запасите от природен газ на Катар се съдържат предимно в Северното поле, крайбрежен гигант, простиращ се до ирански води. Shell Plc го открива през 1971г., но скоро след това го изоставя. Газът имал малка стойност, особено ако е твърде далеч, за да бъде доставян до големите пазари.

До 90-те години на миналия век финансите на Катар бяха под напрежение, тъй като добивът на петрол намалявал. Абдула бин Хамад Ал Атия, министър на енергетиката по това време, казва, че газта е бъдещето. Потреблението се увеличавало, а напредъкът на инженерството намалило разходите за втечняване на газа, позволявайки му да се доставя по целия свят. До 2012г. страната се превърна в най-големия износител на втечнен природен газ в света, благодарение на търсенето в Япония и Тайван. Европа обаче се оказа по-труден за пробиване пазар. „През 1997 или 1998г. отидох в Германия, срещнах се с германски представители и обсъдихме дали Катар може да бъде доставчик“, спомня си Ал Атия в интервю. „Те отговориха: „О, ние не смятаме, че имаме нужда от вашия втечнен газ, защото ще получим много газ от Русия по тръбопроводи и е по-евтино.“

Повече от две десетилетия и един Владимир Путин по-късно европейските нации нямат нужда от увещания. ЕС започна многостранна стратегия за поемане на много повече втечнен природен газ и такъв по тръби извън Русия. Германия, чийто министър на икономиката Роберт Хабек пътува до Доха, за да се срещне с емира в средата на март, обеща да изгради първите си терминали за внос на втечнен природен газ.

За момента Катар не може да произвежда достатъчно, за да посрещне нуждите на Европа, която получава около 40% от своя газ от Русия. Държавният производител Qatar Energy изпомпва с пълен капацитет и повече от 80% от товара му отива в Азия. Много от тези пратки се продават по многогодишни договори, които Доха заяви, че няма да отмени, за да пренасочи доставките към Европа.

Потенциалът обаче е ясен. Морган Станли очаква опората на Европа от руската енергия да подтикне 60% увеличение на световното потребление на втечнен природен газ до 2030г. Междувременно Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че моментните цени на газа в Азия и Европа ще достигнат до 25 долара за милион британски термични единици за поне следващата година. Това е повече от шест пъти цената на рентабилността за проекта за разширяване на Катар.

На тазгодишното издание на конференцията за външна политика в Доха през март присъстваха почти 4000 души, включително главният дипломат на ЕС Жозеп Борел. Украинският президент Владимир Зеленски получи дълги аплодисменти за видеообръщението си, в което каза, че Катар може да попречи на Русия да използва енергията като „оръжие за изнудване на света“.

Както казва Елан Хабиб, директор за Близкия изток в компанията за анализ на стоки ICIS, „нашествието на Русия и несигурността на доставките на газ за Европа промениха играта за Катар“. 

В РЕЗЮМЕ: Европейското търсене на втечнен природен газ от Катар ще създаде доходоносен поток от приходи за малкия шейх, точно когато неочакваните печалби от домакинството на Световното