Конфликтът в Украйна открива дипломатически и енергийни възможности за Катар

Много европейски вносители на енергия търсят спешно начини да намалят голямата си зависимост от Русия и Катар предложи да насочи повече газ към Европа в бъдеще

16:50 | 20 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Нахлуването на Русия в Украйна откри дипломатически и търговски възможности за износителя на газ Катар да разшири продажбите на енергия на Запад и да укрепи съюза си с Вашингтон на фона на напрежението между САЩ и други арабски държави от Персийския залив, информира Reuters.

Катар се стреми към до голяма степен неутрална позиция по отношение на конфликта, но макар да се опитва да избегне избора на страна, чрез реакцията си даде знак, че може да предложи значителна политическа и икономическа помощ на западните партньори.

Тъй като много европейски вносители на енергия търсят спешно начини да намалят голямата си зависимост от Русия, Катар предложи да насочи повече газ към Европа в бъдеще.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, напротив, се противопоставиха на призивите на Запада за бързо увеличаване на добива на петрол, за да се овладее скокът в цените на суровия петрол, причинен от конфликта в Украйна.

Тези две водещи арабски сили от Персийския залив, които в продължение на години се стремяха да изолират Катар, видяха, че собствените им отношения с Вашингтон се обтегнаха през последните години.

Междувременно Катар, където се намира най-голямата американска военновъздушна база в Близкия изток, миналия месец беше обявен за основен съюзник на САЩ, който не е член на НАТО - статут, който не е присъден нито на ОАЕ, нито на Саудитска Арабия.

Той се стреми да играе роля в преговорите за иранската ядрена програма и е посредник между Техеран и Вашингтон.

В понеделник външният министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани се срещна с руския си колега Сергей Лавров. Разговорите бяха съсредоточени върху премахването на пречките пред завършването на иранското ядрено споразумение.

"Имаше координация с Вашингтон преди посещението на катарския външен министър в Москва", каза източник, пожелал анонимност.

Ден преди пътуването си до Москва шейх Мохамед разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той се срещна и с колеги от Германия и Франция, които са страни в преговорите за Иран заедно със САЩ, Великобритания, Китай и Русия.

След срещата Лавров отстъпи от по-ранните си искания, които бяха спрели преговорите за съживяване на ядреното споразумение с Иран.

"Изглежда, че Катар е играл роля в дискусиите покрай преговорите с Иран. Доколко пряка и доколко значима е тази роля, може да се постави под въпрос", казва Мехран Камрава, професор в университета Джорджтаун в Катар.

Макар че през последните години Доха, подобно на Рияд и Абу Даби, засили дипломатическите и икономическите си връзки с Москва, тя поддържа силно партньорство с Вашингтон.

Макар че миналия месец ОАЕ се въздържаха от гласуване на изготвената от САЩ резолюция на Съвета за сигурност на ООН, а президентът на САЩ Джо Байдън все още не е разговарял директно с фактическия лидер на Саудитска Арабия престолонаследника принц Мохамед бин Салман, през януари той се срещна с катарския шейх Тамим бин Хамад ал Тани в Белия дом.

"Катар не се опитва да се застрахова като Саудитска Арабия и ОАЕ. В крайна сметка тази малка страна, която се намира върху огромно газово находище, което ще генерира огромни суми пари, вярва, че има само един краен източник на защита. И това са Съединените щати", каза Мартин Индик, сътрудник на Съвета за международни отношения и бивш пратеник на САЩ по въпросите на мира в Близкия изток.

Сред най-големите производители на втечнен природен газ в света, Катар е една от най-богатите държави на глава от населението и е дом на едва три милиона души, 85% от които чуждестранни работници.

На международната сцена централната роля на Катар беше да бъде домакин на афганистанските мирни преговори, които доведоха до споразумението за изтегляне на САЩ през 2020 г.

Катар продължава да бъде важна връзка между западните държави и ръководеното от талибаните правителство, като приема афганистанските дипломатически мисии на Запада и дори осигурява полети на официални лица в Кабул, чието летище Катар помага да се управлява и контролира.

"Сега, когато има възможност, Катар просто се възползва от нея. Те се представят като продължение на външната политика и политиката за сигурност на САЩ по начин, по който никоя друга страна от Персийския залив не го прави", казва Андреас Криг, професор в Кралския колеж в Лондон.

Когато Катар реши да увеличи производството на втечнен природен газ до 2027 г., някои се питаха как Катар ще намери клиенти. Но сега, на фона на голямото търсене и високите цени, западните лидери настояват Катар да увеличи доставките за Европа, на фона на опасенията за Русия, която понастоящем осигурява около 30-40 % от нуждите на континента от газ.

"Подновеният интерес към диверсификацията на европейските газови доставки предоставя огромна възможност на Катар да продава огромните нови количества, които ще бъдат пуснати в експлоатация", казва Джъстин Александър, директор на Khalij Economics, консултантска компания, фокусирана върху Персийския залив.

Министърът на енергетиката на Катар Саад Ал-Кааби наскоро подчерта, че новите количества втечнен природен газ са предназначени за клиенти в Азия и Европа, като се отклони от по-ранните съобщения, че допълнителният газ е предназначен предимно за Азия.

Въпреки това Катар все още не е обявил нови дългосрочни европейски договори, за които според Александър ще е необходимо време за договаряне и които изискват нова инфраструктура за приемане на катарските танкери с втечнен природен газ.