Байдън: Америка се връща на работа

Джо Байдън, президент на САЩ

19:01 | 8 ноември 2021
Преводач: Петя Кушева

Днес е още един страхотен ден за нашето икономическо възстановяване.

Америка се връща на работа. Икономиката ни започва да работи за повече американци. Благодарение на икономическия план, който реализирахме в Конгреса по-рано тази година и успешното внедряване на ваксината, Америка продължава да добавя работни места с рекордни темпове. Това е исторически силно възстановяване. Нивото на безработицата е намаляло отново днес до 4.6%. Това включва значителен спад в безработицата за латиноамериканците, което беше много необходимо.

Нашата икономика е в движение. Тази сутрин научихме, че през октомври икономиката е създала петстотин тридесет и едно хиляди работни места - много над очакванията.

Научихме също, че нарастването на работните места през предходните два месеца, август и септември, беше почти 250 хиляди повече работни места, отколкото се смяташе преди.

Общо създадените работни места през първите пълни девет месеца на моята администрация са около 5.6 милиона нови работни места – рекорд за всеки нов президент. Това е средно месечно над шестдесет хиляди нови работни места всеки месец. Десет пъти повече от създадените работни места през трите месеца преди да встъпя в длъжност.

Новите заявления за безработица намаляват всяка седмица през последните пет седмици. Понижението е с повече от 60 процента, откакто встъпих в длъжност и сега са на най-ниското ниво от началото на пандемията.

Хората продължават да преминават от списъците за безработни към работа.

Тази година безработицата се е увеличила с повече от всяка друга година от 1950 г. Така че всяка година след 1950 г. безработицата е намалявала повече отколкото тази година. И не само, че са повече работещите американци. Американците виждат как заплатите им ръстат. Седмичната надница се повиши през октомври, като средно почасово печалбата нарасна с почти 5 процента тази година. Това е повече от някои от най-ниско платените работници у нас. Мъжете и жените, които работят в ресторанти, хотели и в забавната индустрия имат увеличение на заплащането с 12%.

Над пет и половина милиона работни места. Безработицата намалява с рекорден темп до 4.6 %. Преди да преминем съм спасителния план, прогнозите показваха, че ще отнеме време до края на 2023 г, за да достигнем до ниво на безработица от 4.6%. Днес достигнахме това ниво две години предсрочно спрямо смятаното за възможно от прогнозите. Смирено бих предложил, че това е значително подобрение от момента, когато встъпих в длъжност и знак, че сме на прав път.