Европа оглави класацията за устойчивост срещу Covid

Стефани Фан, Bloomberg

14:30 | 28 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Най-важният извод е, че отварянето набира темпове в цял свят. Очаква се през октомври месечната смъртност да се понижи до най-ниската за една година. Това се дължи на повишаващия се процент ваксинирани, което окуражи много икономики да отворят. В някои случаи, държави с висок брой заразени и чийто процент ваксинирани все още е под този на водещите страни в света също отварят.

Сред новоизгрелите звезди е Чили, която постигна удивителен обрат. Само за месец, от страна във втората половина на класацията, тя вече е сред първите 10. Милиони там бяха ваксинирани с подсилващи дози. Намалени бяха ограниченията в страната, а границите отвориха за всички ваксинирани чуждестранни туристи и се очакват по-нататъшни облекчения  в карантината за пътуващи.

Румъния е точно обратния пример. Тя е с 22 места назад сред последните пет в класацията. Страната регистрира най-високия брой нови и смъртни случаи от началото на пандемията и трябваше да потърси помощ от СЗО и ЕС. Наложи се затягане на ковид ограниченията, за да се ограничи едно от най-тежките разпространения на болестта в света.

Защо европейските страни доминират сред водещите в класацията?

Те приложиха стратегията, при която на ваксинираните се предоставиха повече свободи в собствените им държави.

В Ирландия, която е номер едно този месец, въпреки нарастващите случаи, са напълно ваксинирани – над 90% от възрастните, така че те отслабиха връзката между заразяване и смърт. Сега отварят предпазливо. Те бяха подпомогнати и от скока в брутния вътрешен продукт. Икономиката е с огромна експозиция към многонационални компании, така че остава да видим дали и в бъдеще местната икономика ще продължи да набира темп.

Испания вече е на второ място. Почти навсякъде в страната са намалени ограниченията за социални контакти и е прекратен вечерния час. Натовареността на полетите се е възстановила до над 70% спрямо нивата преди Ковид. Това е една от водещите сред 53-те държави, които включихме в класацията.