Berenberg Bank очаква дългосрочно 3% инфлация в САЩ

Холгер Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank

13:40 | 27 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Знам, че вие сте ястреб, знам, че се тревожите за инфлацията. Ако анализираме инфлацията по света и по-конкретно в Съединените щати, доколко тя би могла да е изненада за растежа?

Вероятно ще има инфлационни изненади за растежа. Това е особено вероятно предвид силното търсене, особено в САЩ, но и в Европа и други части на света и трудностите в предлагането, които в Китай може и да се утежнят в краткосрочен план.

 Но смятам, че трябва ясно да разграничим настоящото покачване на инфлацията от дългосрочната прогноза. Настоящият скок е предизвикан предимно от недостига в предлагането, който постепенно ще се стопи и инфлацията ще се понижи значително през следващата година, без да уточняваме точно кога.

Но в дългосрочен план, наистина има повод за безпокойство. При влошаващ се недостиг на работна ръка и известна деглобализация на търговията, то дългосрочната инфлация ще се запази по-висока отколкото очакват в момента централните банки. Тя вероятно ще бъде и по-висока отколкото през последните две десетилетия.

Какво означава това, когато говорим за грешки в политиката? Ако централните банки не започнат нормализация по-скоро отколкото казват, че възнамеряват, какво ще се случи с икономиката?

Краткосрочните последици вероятно няма да са значителни. Но, разбира се, ние трябва да следим дългосрочната прогноза. Допускам, че инфлацията в САЩ ще се установи около 3% за следващите няколко години.

Ако централните банки изчакат прекалено дълго, то тогава тя може да се задържи малко под 3%, а дори и над 3%. Това е дългосрочната прогноза. За краткосрочната, която се подклажда от недостиг в предлагането, може да се каже, че няма почти нищо общо с това, което  правят или все още не правят централните банки.