Berenberg Bank: Енергетиката е основното притеснение за зимата

Холгер Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank

13:37 | 27 октомври 2021
Обновен: 13:40 | 27 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Каква е основната ви тревога в началото на зимата – Ковид-19, инфлацията? Каква икономика ще имаме?

Основно притеснение в момента е ситуацията с предлагането независимо дали говорим за природен газ, за енергия, за енергийни източници или полупроводници и други стоки. Целият този недостиг, включително и недостигът на работна ръка, тласка инфлацията нагоре, повишава цените и означава, че в момента икономическият растеж е далеч по-нисък отколкото би трябвало да бъде предвид мащаба на търсенето. Това е голямата ни тревога.

Освен това, трябва да следим ситуацията с ковид. Доказателствата до момента сочат, че ваксините са ефикасни и че с помощта на подсилващите дози, развитите страни ще могат да овладеят сезонното покачване на случаите. Но има и много други поводи за тревога – от дългосрочните прогнози за инфлацията, ако те се покачат твърде много, до геополитиката и особено ситуацията около Тайван.

Китайското правителство очаква делта варианта да увеличи броя на заразените в следващите дни. Ще продължим разговора за Китай с Холгер Шмидинг. Освен притеснението, че хората ще се заразят и разболеят,  това би могло да нанесе щети на веригите на снабдяване заради нулевата толерантност спрямо ковид.

Да, Китай е в затруднено положение. Изглежда те успяха много рано да овладеят разпространението и то добре да го овладеят, но сега трябва да се откажат от идеята за нулева толерантност, защото тя просто не работи в дългосрочен план в един взаимосвързан свят. Това показва също, че изглежда ефикасността на китайската ваксина не е толкова висока колкото тази на ваксините използвани в развитите държави.

В резултат на това, Китай има и вероятно ще продължи да има периодични случаи, когато ще трябва да се приемат по-строги мерки като карантина, която нанася щети на всички снабдителни вериги. Като икономисти, ние все още не знаем всичко, но трябва поне трябва да се подготвим за още такива новини през следващите месеци и особено за регионалните мерки в Китай, които могат да повлияят на нашите снабдителни вериги.