Каква регулация е нужна за Facebook, част 2

Адам Ковачевич, основател на Камарата на прогреса

13:16 | 27 октомври 2021
Обновен: 13:43 | 27 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Сега остава въпросът какво ще направи правителството? Ще се намеси ли Федералната комисия по комуникации? Ще се намесят ли законодателите? Ще има ли регулации? Нека чуем какво още каза Франсис Хоуган конкретно за регулирането пред парламента на Обединеното кралство.

"И точно сега Facebook не трябва да решава тези проблеми. Не трябва да разкрива, че съществуват и не трябва да отговаря, не трябва да предлага решения. Но в свят, в който биха били регулирани и упълномощени, ще трябва да ни кажат какъв е пет-точковия план за всяко едно от тези неща и ако не е добър да ни попитат отново. Това би било в свят, в който Facebook има стимул вместо да инвестира 10 000 инженери, за да направят Метавселена, да има 10 000 инженери, които да стане по-безопасна. Това е светът, от който се нуждаем", каза изобличителката Франсин Хоуган.

Адам, като човек работил в компанията толкова години, вярвате ли че е необходимо регулиране и какъв вид регулиране, особено предвид новите проблеми, които излязоха на светло, чрез собствените очи и вътрешно проучване на Facebook?

Необходими са регулации. Има някои добри идеи. Трябва ни цялостен федерален закон за личната неприкосновеност, който се бави от години.

Има наистина добро предложение за закон от конгресмена Раскин от Мериленд, което се основава на проучвания на проблемите с детските технологии.

Но също така смятам че трябва да бъдем внимателни около тези въпроси свързани с речта.

Голяма част от критиката отправена към Facebook в момента поставя под въпрос решенията й за модериране на съдържание.

Те решават какъв вид реч компанията все още предпочита да не позволява и повечето решения са за речта, защитена от Първата поправка.

Факт е, че законодателството вероятно не може да засегне много от това.

Трябва да сме сигурни, че законодателството и регулирането не са насочени към една или друга компания, защото ако това се случи, ще се стигне до последствия върху по-малките услуги и социални мрежи и това няма да е добре за конкуренцията, което не мисля, че много от нас биха искали да се стимулира също така.